Скандално! Родна фирма източва 50 млн. лв. от държавата всеки месец (ВИДЕО)

0

Каква Коледа очаква българите с инфлацията, макар и по-ниска в последно време? Какъв януари ни очаква, след като празнично сме изхарчили бюджета си? По теми теми и не само в Студио Actualno ни гостува икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По-високи доходи за гражданите

„Българските депути очевидно не се интересуват как ще живеят българските граждани. Няма как да не се повижава социалното напрежение“, заяви Григорова, която коментира протеста през ноември с искане за по-високи доходи, организиран от двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“. 

По думите й има сектори, в които повижението на заплатите е свързано с повишението на ръста на минималната работна заплата: „Ръстът е нула, съответно там няма увеличение на вънагражденията – например в БДЖ“.

Григорова е категорична, че „има много тежко недофинансирани структури от държавната администрация, а там където в частния сектор не се актуализират заплатите, също се повишава напрежението ако хората не се договорят със своя работодател, ще преминат към стачки“.

Помощите за бизнеса

Според икономическия съветник трябва да се актуализира бюджетът на 100 %. Относно компенсациите за бизнеса, тя заяви: „Много са сериозни компенсациите, които се изплащат за бизнеса. Да, те трябва да се изплащат след като българските политици нямат гръбнак, така че да договорят условия, при които да не се налага изплащането на тези компенсации….“

„Има компании, които благодарение на тези компенсации генерират огромни печалби. Предложението, което направихме от КТ „Подкрепа“ бе да се увеличи данък печалба, така тези свръхпечалби ще могат да бъдат изземани и да се ползват за социални разходи. Това се приема като кощунство и никой не иска да провежда този разговор. В момента ние просто източваме енергийните дружества, за да покажем каква е схемата – не им позволяваме да заделят средства за попълване на загуби от предходните години. Тези средства отиват за други държавни структури. По този начин имаме един източен държавен енергиен сектор и огромни разходи, които отиват към частни дружества, които формират печалби, благодарение на това. Това бе потвърдено и от министъра. Има компания, която всеки месец източва 50 млн. лв. компенсации от българския бюджет и формира неочаквано големи печалби“, смята Ваня Григорова.

Защо данъчната ни система е „африканска“?

Можем ли да се справим с инфлацията?

Каква трябва да бъде минималната заплата у нас?

Какво още ни сподели тя – вижте във видеото!

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече