Различен прочит: САЩ и „нашият кучи син Борисов“. Заради него ли Херо Мустафа още е в София?

0

Санкции срещу корумпирани магистрати „Да“, но срещу Борисов – „Не“. Това е мнението на Вашингтон, което усилено се коментира в дипломатически и политически кръгове в София. Ревностен защитник на Борисов като политик и лидер на ГЕРБ, е сегашният посланик на САЩ г-жа Херо Мустафа.

Тя била убедена, че човекът от Банкя все още не е изчерпан и има влияние в страната, въпреки многобройните корупционни скандали, в които е замесено името му. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници, пожелали анонимност.

Американските финансови и разследващи органи притежавали достатъчно доказателства за съмнителни действия на бившия премиер три мандата, но засега решили да продължи да играе на политическата сцена. С тази подкрепа за него е свързано и обръщането на палачинката от Борисов, който от приятел на Путин се трансформира в краен евроатлантик. Много по-важни за янките обаче били компроматите, фактите и документите, които той предоставил за видни родни магистрати и някои политици, върху които тегнат съмнения за участие в корупционни практики.

Косвено доказателство за „спасяването на генералът-футболист“ е продължаващата дейност на посланик Херо Мустафа, която трябваше да си тръгне от България в края на септември, когато изтече нейният мандат. Мястото й трябваше да заеме дипломатът Кенет Мъртън, обявен от президента Джо Байдън оше през юни. Това няма да се случи и до края на годината, коментират нашите източници.

За американска подкрепа за Борисов говори и мълчанието на САЩ по темата за Турски/Руски поток, който Вашингтон обяви за обект на санкции, които дори бяха два пъти разширявани. Бившият премиер закопа в този проект на Путин около 3 милиарда на българските данъкоплатци, без реални ползи за България. Странно е това мълчание на Вашингтон, след като стана ясно, че чрез Борисов Кремъл създаде ново газово трасе и това създаде едно от стратегическите условия за нападение срещу Украйна. Предполага се, че Борисов е предоставил много ценна информация на янките, която е изиграла ролята на гаранция за неговото оцеляване в политиката все още. Разбира се, това са само коментари и няма явни доказателства, но такива със сигурност държи американската страна.

Дипломати припомнят, че Вашингтон е покровителствал дълго време и диктатора на Панама Мануел Нориега, който дори е бил агент на ЦРУ, но в крайна сметка го свалят самите те и го вкарват в затвора.

Двойствена е политиката на САЩ и към диктатора на Венецуела Николас Мадуро. От една страна те обявиха наказателни санкции срещу него, а от друга разрешиха на американската нефтена и газова компания Chevron да доставя в САЩ нефт и петролни продукти от Венецуела. Това стана ясно от лиценза, публикуван от Министерството на финансите на САЩ миналата събота.

Примери от този род има много. Темата за моралния авторитет на САЩ не е нова. Борисов очевидно се вписва в модела на Вашингтон, съдържащ се във фразата на президента Рузвелт по повод безобразията на никарагуанския диктатор Сомоса: „Той може да е кучи син, но е наш кучи син“.

ГЕРБ обаче провеждат кампания: Борисов е незаменим и подкрепян от Запада. Тази кампания има за цел да прикрие американското покровителство за човека от Банкя.

Какви всъщност са интересите на САЩ в България? И как се връзва „чадъра“ над бившия премиер с непрекъснатите призиви на Вашингтон за непримирима борба с корупцията у нас?

Източник: Фрог нюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече