След като вся раздор сред политици, Борисов е на път да изпокара и патриарси

0

Вселенският всеучител, вседържател и всесветител Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх. Това беше огряно, осветено и отразено в цялата Вселена, разбира се. И как иначе – избори идат, а ГЕРБ е до под кривата круша.

След като „три папи“ го галиха по главата, дойде ред и на патриарсите. Подкарвайки ги от Вартоломей, Борисов явно си мисли, че е започнал от началника. Което, разбира се, изобщо не е така – той е просто пръв между равни. Но да не бъдем твърде критични към ранимия и богоугоден бивш премиер.

Какво го е накарало обаче да се сети за Вартоломей?

Той е, меко казано, недолюбван от българските духовници, които не подкрепят помирение с католическата църква. През 2013 г. Вартоломей стана първият Константинополски патриарх от Великата схизма през 1054 г. насам, присъствал на интронизацията на Римски папа – Франциск I. Някои съзират в така наречения икуменизъм опити на тайни общества да контролират процесите в света. Тъй като е турски гражданин, роден и израсъл на турска земя, макар и православен по религия и образование, Вартоломей е запасен офицер от турската армия. Дали пък не е чисто офицерска тази иначе много духовна връзка между него и Борисов?

През 2015 г. при гостуването на Вартоломей у нас се разрази як скандал. Тогава Борисов беше министър-председател и не прие Вселенския патриарх – претоварената премиерска програма беше официално посочената причина. Президентът Плевнелиев връчи на госта орден „Стара планина“ – първа степен – най-високото отличие на българската държава, което не е присъдено на собствения ни патриарх.

Тогава имащият се за началник на цялото православно християнство не само не благодари за оказаната чест, ами и размаха пръст пред България – трябвало държавата ни да върне църковни ценности, „заграбени” от българските войски по време на двете световни войни. Всъщност става въпрос за спасени наши собствени исторически паметници от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид, както и от храмовете „Свети Йоан Предтеча“ над Серес и „Света Богородица Косиница“ край Драма, които също са били български.

Именно Вартоломей оказваше натиск на новоизбрания по онова време наш патриарх Неофит да има служби на гръцки език в храмовете в Южна България, защото там имало гръцко малцинство!

Същият този благ добротворец искаше да махнем паметника на Антим I от двора на българската църква в Одрин, поставен от Съюза на тракийските дружества в знак на признателност към борците за църковната ни независимост. След отказ от наша страна Константинополският патриарх не разреши на българския епископ Поликарп да отслужи литургия в църквата „Св. Георги“ навръх нейния храмов празник.

Пак Вартоломей укори БПЦ, че иска да е църква-майка на македонската и като от последна инстанция съобщи, че само Константинопол е църква-майка. Тоест, всички други църкви са ръководени от него, а не от собствените си патриарси.

Иска му се да е папа, ама не е. В православния свят действат други правила.

И още – този хрисим човеколюбец изпращаше гръцки владици на Великден в църквата „Свети Стефан“ в Истанбул, само защото тамошните българи отказваха да си изваждат кръщелно на гръцки.

Та Борисов, бидейки премиер през 2015 година при идването на Вартоломей у нас, пак да кажем – не успя да го приеме поради претоварената си програма. Българските владици пък бойкотираха общата снимка след церемонията при Плевнелиев. И как иначе – те са били потресени от наглостта на Вартоломей, който наричал Негово Светейшество патриарх Неофит „Ваше Блаженство“ – така се обръщаш към глава на екзархия, а не на патриаршия.

Можем само да гадаем какво се е променило междувременно, та да му отиде сега Борисов на крака, че и орден да получи. Дали му е даден този орден, защото целокупният ГЕРБ изобщо не реагира на безумието да се нарече Македонската църква „Охридска архиехпископия“? Този тежък гаф граничи с национално предателство, както и предишните мълчания, с които бяха посрещани нахалните изцепки на Вартоломей.

Съдейки по досегашните андрешковщини на Борисов, целта му е да се изяви като проукраински застъпник, ласкаейки Вартоломей за решението, свързано с Украинската православна църква. С него той предизвика сериозен гняв в Московската патриаршия. И макар това да беше още през 2018 г., явно Борисов чак сега се е сетил да се възрадва. И да осребри, каквото може.

Че какво пък лошо има да се позавърти край нещо Вселенско? Колкото Вселени е направил той за три мандата, няма толкоз патриарси.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Acualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече