Скандално! Кабинетът оставя износа на руски петролни продукти!

0

„Лукойл“ ще може да изнася безпроблемно произвежданите в бургаската си рафинерия „Нефтохим“ продукти от руски петрол след 5 декември 2022 г., когато влиза в сила еврорегламентът с мораториум върху вноса на такъв нефт в ЕС, от който България получи изключениe до края на декември 2024 г. заради географското си положение. Служебното правителство отмени наложената от предишното на Кирил Петков забрана за експорт на горива от „Нефтохим“, с което се съобрази с интереса на руската компания „Лукойл“. Тя беше поставила ултиматум, че ако забраната не бъде вдигната, ще затвори рафинерията си в Бургас, която е най-голямата на Балканите. В случай, че кабинетът приеме исканията му, „Лукойл“ обеща вече да не изнася печалбата си от България.

Министерският събет също така е решил, че от 5 март 2023 г. ще е забранена продажбата на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия на купувачи, разположени в друга държава членка на ЕС или в трета държава. Това обаче няма да важи за тежки масла, мазут, котелно гориво и други, които са включени в приложение към взетото в петък решение, което обаче още не е публикувано. Забраната няма да важи и за зареждането на кораби с гориво, предвижда още решението на Министерския съвет.

То дойде два дни, след като парламентарната енергийна комисия прие на първо четене законопроект на ДПС, който забранява износа на продукти, произведени от руски суров петрол от 5 декември. При сегашното положение предстои да се види какви действия ще предприеме Народното събрание по това предложение, но със сигурност от 5 декември 2022 г. износът на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ няма да спре.

По-рано в петък пък „Демократична България“ внесе законови поправки, които да позволят правителството да поеме оперативния контрол над рафинерията. Предложението е критична инфраструктура за производство, пренос, съхранение и разпространение на нефт и нефтени продукти да може да преминава в управление на особен представител от държавата, когато е засегната националната сигурност, има злоупотреба с монополно положение или са наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и пр. Особеният контрол ще може да се налага до 6 месеца с опция за еднократно удължаване.

„Лукойл“ се възползва от дерогацията на ЕС за внос на руски петрол и действа в ущърб на националната сигурност и  на българския данъкоплатец“, коментира депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. По думите му руската компания реализира по 250 млн. лв. печалба на месец от разликите между цените на петрола сорт Брент и сорт Уралс.

Според правителствени източници вдигането на забраната било мотивирано от опасността „Лукойл“ да съди държавата, защото не прилага точно еврорегламента. Причината е, че служебният кабинет има свое тълкуване за ембаргото – че забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол важи само ако е използвана суровина, доставена по тръбопровод, а у нас тя идва с танкери. А дори и за стоките от тръбен петрол важал отлагателен период от 8 месеца.

Сегашното решение на МС да въведе забрана от 5 март 2023 г. за горивата на „Нефтохим“ е проформа, става ясно от обяснения на членове на правителството. То очаква дотогава да приключат започналите разговори с ЕК за изясняване на позицията по дерогацията – дали включва износа на нефтопродукти или не. Според правителството, дотогава Брюксел ще излезе с официално решение по въпроса и еврорегламентът ще се прецизира.

Цветан Кюланов, ръководител на представителството на ЕК в България, призна пред Mediapool, че Европейската комисия е в постоянен диалог по въпроса с изключенията от еврорегламента не само с България, но и други държави.

„Дерогацията е част от регламент, приет от всички страни членки на ЕС. Така че ЕК не може еднолично да променя решения. В постоянен диалог сме с българското правителство и с други държави за това изключение. Има официално изявление от страна на ЕК по този повод. В случай, че има необходимост от допълнителни дискусии по темата, те ще продължават. Ако се вземе друго решение в даден момент, то ще бъде незабавно съобщено на всички“, заяви Кюланов.

„България получи отстъпка за внос на суров руски нефт по море до края на 2024 г. Тя беше дадена с цел българските граждани и бизнес да имат достъп до горива на местния пазар. Това означава, че произведените в „Лукойл Нефтохим“ продукти са за българския пазар и отстъпката не е дадена произведените продукти да се изнасят за страни от Европейския съюз или трети страни„, каза той. В предишните седмици говорители на ЕК опровергаха българското правителство за твърденията му, че еврорегулацията не се отнася за „Лукойл Нефтохим“.

След днешното решение предстои да се види и каква ще е реакцията на Брюксел. Доколкото обаче регламентът влиза в сила в понеделник, практиката сочи, че дори и Еврокомисията да започне наказателна процедура срещу България заради неспазване на изискванията ѝ, това ще отнеме време. Дори и след задействането на наказателна процедура ЕК дава два месеца срок на съответното правителство да информира какви мерки предприема за отстраняване на нарушението и докато се стигне до по-сериозни мерки като даване пред Съда на ЕС също минава доста време, пише Mediapool.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече