Строго секретно! Правителството ни скри списъка с оръжието за Украйна

0

Министерският съвет е одобрил списък с военна помощ за Украйна, изготвен от Министерството на отбраната. Това е станало на 30 ноември се разбира от правната информационна система на Министерския съвет. Списъкът е с гриф „Поверително“.

По-късно министърът на икономиката Никола Стоянов каза пред журналисти, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. „Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, допълни той. Министърът увери, че помощта, която ще бъде дадена няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

Парламентът поиска от МО да изготви списъка, след като на свое заседание на 3 ноември депутатите решиха на Украйна да бъде помогнато с оръжие и резервни части. Сега депутатите трябва да одобрят вече подготвения списък, както и споразумение за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна.

Командирът на отдел „Логистична поддръжка“ бригаден генерал Тодор Тодоров ще подпише споразумението при условие на последваща ратификация.

В рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна България поема и ангажимент за обучение на до 60 военни от нападнатата от Русия страна за бойни санитари.

В интервю пред БНТ на 5 ноември посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко съобщи, че до Министерството на отбраната на България е изпратен списък с над 30 артикула, които са необходими на страната. Сред тях са зенитно-ракетни комплекси „Пчела“, „Оса“, гаубици 152 мм, артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки, мини, бойни машини на пехотата и други.

Според него България може да удовлетвори част от исканията с излишни оръжия, които има в запас. В отговор на въпрос дипломатът обяви, че за момента Украйна не се е възползвала от предложението на България да ремонтира нейна бойна техника поради една основна причина – твърде дългите срокове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече