Има ли случайни неща?! Редица родни политищи са на посещение в САЩ – инструктаж или лични дела

0

Представители на почти всички парламентарни партии тази седмица са във Вашингтон, установи проверка на “Труд News”

Ген. Стефан Янев е на “лично посещение”

Ключови български политици се оказаха в САЩ в деня, в който президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Поводите за пребиваването им са различни, но в парламентарните среди упорито се коментира, че покрай официалните им задачи ще минат през сондаж и инструктажи за редовен кабинет. Политически експерти твърдят, че правителство е възможно да се състави след смяната на американския посланик у нас. Както е известно, мандатът на Н. Пр. Херо Мустафа приключи и тя ще бъде сменена от дипломата Кенет Мъртън.

В САЩ вече са представители на 4-5 парламентарни партии. Любопитната подробност е, че болшинството от родните политици са настанени и в хотели по брега на река Потомак в столицата на САЩ.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев, сочен от социолозите като опция за съставяне на правителство с третия мандат, е във Вашингтон от събота. Според източници на “Труд News” генералът е там по покана на Демократическата партия. Според пиара на партията Силвия Асенова Янев бил на “лично посещение, уговорено още през лятото, още преди партията му да влезе в парламента и се знаело само, че имал покана за вечеря”. Една от най-коментираните теми в кулоарите на парламента е, че Янев може да измести БСП за третия мандат, ако визитата му зад Океана е успешна.

В САЩ тази седмица са и Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, Джейхан Ибрямов (ДПС) и Атанас Славов (ДБ). Тримата пътуват до Вашингтон за 22-ото издание на трансграничния парламентарен форум по линия на Парламентарната асамблея на НАТО. В групата е трябвало да участва като представител на българския парламент и Христо Гаджев (ГЕРБ), но в последния момент се наложило да откаже пътуването. В програмата са заложени доклади от международни лектори. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също е във Вашингтон, заедно с вицепрезидента на АЛДЕ и евродепутат от ДПС Илхан Кючук, както и председателят на комисията по вътрешна сигурност Хамид Хамид. Поканата за представителите на ДПС е от месеци и е за международния парламентарен форум по сигурност, който се провежда на 6 и 7 декември. В международната конференция по сигурност участие имат още членове на испанския парламент, Камарата на лордовете във Великобритания, депутати от Румъния, Естония, Канада, Франция, представители на Европейския парламент и др.

До четвъртък списъците трябва да са готови

Търсят министри хем с опит, хем да не са компрометирани

По четири-пет номинации за всяка министерска позиция трябва да бъдат събрани най-късно до четвъртък, научи “Труд News” от представители на ГЕРБ. Условието е номинираните да не са изтъкнати партийци, а експерти в съответната област с добра репутация и управленски опит. И най-важното да не са компрометирани.

От партията проверявали основно бивши зам.-министри от правителствата на ГЕРБ, от които се очаквало да са професионални фигури. Партньорите на ГЕРБ в коалицията – СДС и Гергьовден, също се оглеждат за подходящи кандидати за министри. Проф. Габровски заяви, че за проектосъстава на кабинета ГЕРБ/СДС, ще се търсят хора, далеч от партиите.

Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ: Вероятно ще предложим тайно гласуване на проектокабинета

Коалицията ГЕРБ-СДС, която получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, най-вероятно ще предложи тайно гласуване на проектокабинета в пленарната зала, обяви във Варна депутатът Бранимир Балачев.

Той допълни, че една от причините за това е, че всички парламентарни група са на мнение, че страната има нужда от правителство. Според Балачев, ако правителство бъде гласувано, то ще е експертно.

Балачев коментира още, че кандидатурата, която издигна коалицията за премиер, показва, че ГЕРБ-СДС са над тяснопартийните интереси и искат да защити интересите на гражданите.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че ще разговарят с всички парламентарни сили. Според Балачев страната трябва да има отговорно правителство, което да взема отговорни решения.

Проф. Николай Габровски: Разчитаме на хора, отдалечени от партийните структури

Президентът Румен Радев, след като проточи над два месеца консултации, вчера връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на проф. Николай Габровски. Снимка: Пламен Стоименов 

“Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика”. Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, след като президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

“Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Няма избрани още хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки. Ще разговаряме с всички. Вратите ни са отворени. Ще се опитаме да намерим общи допирни точки”, заяви Габровски, след като получи първия проучвателен мандат.

“През последните години съм получавал много покани, както да работя в чужбина, така и да вляза в политиката. Винаги съм отказвал. Страхувам се, че в момента България е на кръстопът на твърде много кризи – на социална, на икономическа, енергийна, виждаме и сериозен мигрантски натиск. Надявам се, че аз като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща диалог с всички партии, ще дам възможност за нов тон в политиката”, обясни Габровски.

Кой е проф. Николай Габровски

Безспорен авторитет, четвърт век практикува в „Пирогов“

Преди няколко дни, преди президентът Радев да му връчи мандата, проф. Николай Габровски отбеляза 25 години, откакто е започнал работа като лекар в болница “Пирогов”. “Беше за малко, беше временно. Много вода изтече и много неща видях – от най-красиви и възвишени постъпки, професионализъм, човещина и самоотверженост, до дребнаво и недостойно отстъпление от доброто и съзидателното. Смениха се поколения лекари, хирургични техники и методи на лечение. Промени се разбирането ни за множество заболявания и възможностите ни да ги лекуваме”, спомня си Габровски и допълва “Продължаваме напред”.

Всъщност той завършва медицина в Медицинска академия в София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница “Пирогов” е от 1997 г. Оглавява Клиниката през 2011 г. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. Безспорен авторитет в гилдията и сред пациентите, професорът постоянно търси нови решения.

Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия. През януари 2012 г. е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейският мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на ЕС. Член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години. От 9 юни 2018 г. е зам.-председател на съсловната организация.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището

Имахме два варианта за премиер, първият беше за партийна кандидатура. ние искаме да има редовно правителство. Аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против, но решихме, че това е по-правилно за държавата и изхода от тази вече перманентна политическа криза. Мога да се обзаложа, че избори ще има и през май. Не е честно само да упрекваме президента. Затова предприехме варианта една безспорно гражданска кандидатура, далеч от нас и от другите – доказан, умен, успял и с гражданска позиция и патриот, критичен, доказан като образование, знания и умения, връх в неврохирургията човек. Проф. Габровски има пълната свобода да направи това, което иска и може. Всички партии изпадат в изолация една по една. Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището. Ние, нашите избиратели, искаме да има редовно правителство. С третия мандат е изключително рисковано. Тези, които не участват в разговори за правителство сега, да не очакват да отидем и на техните разговори.

Вежди Рашидов, председател на Народното събрание: Човек достоен, човек можещ – изключителен български лекар

Важно е да се види, че в България има способни хора, образовани и талантливи, които могат да направят правителство. България не е лишена от възможността да се управлява, но дали ще стане при тази конфронтация, не ме прави много оптимист.

България има висок капацитет, след толкова политически препирни, това е един хубав знак, че има къде да бръкнеш, за да извадиш човек достоен, човек можещ. Знаете, проф. Габровски е един изключителен български лекар.

Може да се направи и експертен кабинет, но по-важно е някой да мисли за държавата и държавата да може да върви напред. В момента най-малко на българското общество е необходимо да си показваме “кирливите ризи”.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Изненадах се, че е приел да се занимава с политика

Блестящ лекар, блестящ неврохирург. Надявам се с тази прецизност, с която помага и оперира хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани за своя кабинет, и да убеди народните представители, че си заслужава да го подкрепят.
Познавам го като специалист. Изненадах се, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти.

Д-р Борислав Цеков, директор на Център за Нова Европа: ГЕРБ се опитва да консолидира правителствено мнозинство

Експериментите продължават. Предлага се достойна личност за министър-председател, но с един сериозен дефицит – на политически и държавен опит. Очевидно ГЕРБ се опитва да консолидира правителствено мнозинство за едно относително неутрално в партийно отношение правителство. Това е разумна стратегия, но съм скептичен, че ще доведе до преодоляване на политическата криза, дори и да се сформира правителство начело с д-р Габровски. Казвал съм и ще го кажа отново – нужно е силно правителство на системните партии от политически и партийни фигури с тежест и отговорност.

Димитър Ганев, политолог: Демонстрация на готовност за търсене на по-широко съгласие

Вероятно има малък шанс за кабинет, но кандидатурата на Габровски има друг цел – тя е подобна на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент. Търси се по-широка основа за кабинет чрез дърпане на ярките партийни лица назад, за да могат партиите по-лесно да преглътнат една евентуална коалиция. Издигането на проф. Николай Габровски за кандидат-премиер е стъпка назад за ГЕРБ и демонстрация на готовност за търсене на по-широко съгласие, за да има правителство. Габровски е безспорен професионалист в своята сфера.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече