България и Шенгенското лицемерие – те ни лъжат, ние симулираме, че им вярваме

0

Нали помните онази култова реплика от филма „Куче в чекмедже“ – „Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път“? Нещо подобно е чул и президентът Румен Радев на срещата с нидерландския премиер Марк Рюте. Ще ви пуснем в Шенген, ама друг път, това горе-долу е рекъл довчерашният холандец и настоящ нидерландец, попарвайки за пореден път надеждите ни да се наредим до богатите демокрации.

„Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред“, гласи точното изявление на нидерландския премиер. Без изобщо да си дава сметка, че ни връща към философския аспект на понятието оптимизъм:

възглед, според който светът се развива към по-добро.

Явно според Рюте България се развива към по-добро и тази констатация би трябвало да ни помогне да преглътнем горчивия хап с поредния отказ. Който, в днешния му последен вариант, гласи „На този етап за България „Не“ не е „Не“, а е „Все още не“. Съждение, пред което дори Сократ би примигнал и би замълчал… деликатно, да речем.

Интересен е и отговорът на Австрия по повод искането ни да бъдем пуснати в свободната зона. Канцлерът Карл Нехамер също ни отряза с аргумента, че ни било необходимо повече време, за да се справим с мигрантския проблем.

„Близо 75 000 нелегални мигранти се намират в Австрия, което означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато сме ние“, заяви Нехамер.

Очевидно, в името на спокойствието на вътрешната държава Австрия, ние – външната държава България, трябва да пратим на българо-турската граница не само цялата полиция и цялата армия, ами и всичко, годно да държи оръжие и да връзва едър и дребен рогат добитък. С едничката драгоценна идея на сърце – и пиле да не може да прехвръкне, камо ли да кацне в във вътрешна Австрия и още по-вътрешна (уж) Нидерландия. При това – без да използват огнестрелно и хладно оръжие, без даже да си помислят за „нещо“ като тояга, брадва или мотика. Защото европейските правозащитни организации също са ни вдигнали мерника, защото

брутално сме нарушавали правата на нелегалните (т.е. незаконните) бежанци.

И докато Нидерландия и Австрия ни притискат за по-ефективна охрана на границите, медии като The Times, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, SRF, Domani и ARD ни обвиняват, че български граничари стрелят по беззащитни мигранти.

Текущият скандал е около съдбата на 19-годишния сириец Абдала Ел Рустум Мохамед, който няколко пъти се опитвал да пресече българската граница, но все бил отблъскван от българската полиция. Според разследване на изброените медии при последният му опит той бил прострелян и едва оцелял.

Този раздухан от медиите в Европа случай накара българските власти да се обясняват като булка пред свекърва. А това, че нелегалните мигранти се държали агресивно, мятали камъни и бутилки със запалителна смес по полицаите, въобще не се коментира.

Дали догодина Нидерландия и Австрия ще вдигнат забраната, едва ли някой може да прогнозира. Обаче да не губим надежда – те ще ни пуснат в Шенген. Ама друг път…

Автор: Румен Савов

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече