Дали нападението е най-добрата защита? Радев май забравя, че да дигнеш юмрук в България е едно, на Европа- съвсем друго

0

Каква е разликата, ако камъкът удари гърнето и ако гърнето удари камъка? Народната мъдрост гласи, че няма разлика, защото винаги е за сметка на гърнето. Но президентът Румен Радев се зае да ни покаже, че и най-мъдрият си е малко прост. Обиден на Нидерландия и Австрия, че не ни пускат в Шенгенската зона, той наду в качеството си на главнокомандващ бойната тръба, за да покаже на двете държави с кого си имат работа.

Служебният премиер Гълъб Донев веднага схвана командата за бой и заряза дипломатическия език въпреки миролюбивото си име. Като същински ястреб той заплаши с български ответни мерки, от които Нидерландия и Австрия би трябвало да трепнат и да се огънат. Тъй като двете държави са членове на Шенгенското пространство, не можем да им отговорим чрез „око за око, зъб за зъб“. Най-вероятно българският отговор ще бъде асиметричен.

 Какъв? – Военна тайна

Бившият служебен премиер Стефан Янев, който се гласи отново да направи правителство, но вече с редовен мандат, отсече като истински генерал: „Българското правителство да бойкотира тотално Нидерландия“. Неговата парламентарна група „Български възход“ предложи следното проекторешение на Народното събрание: „Задължаваме министър-председателя на Република България от днес да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Кралство Нидерландия като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към Родината и сънародниците ни. Дела, а не думи“, завършва поста си Янев, пуснат във Фейсбук.

За разлика от него двамата лидери на партията „Продължаваме промяната“ бяха определени от Радев като шарлатани, защото показаха лоша строева подготовка. Те си позволиха да вникнат в аргументите и на отсрещната страна, за да разберат защо България  не е смятана от всички за достатъчно надеждна като външна граница на Шенгенската зона.

Задава се първата в историята ни българо-нидерландска война. Колко е нелепо това перчене в Европа пролича още от първия лаконичен отговор на нидерландския премиер Марк Рюте. „На този етап (позицията ни) за България не е „не“, а е „все още не“. Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизма за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред.“ Австрийският канцлер Карл Нехамер дори не даде надежда, че нещо може да се случи догодина. „Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, каза Нехамер.

В дипломатическия език е прието да не се използва директно отрицанието „не“, а правилото е да се протака, ако не желаеш нещо да се случи. Ама, разбира се, чакаме ви с нетърпение. Нали сме подписали присъединителен договор, който предвижда България да влезе в Шенген. Там няма срокове, но щом бъдете готови, отваряме европейските порти. Радев се засегна толкова много, че

определи поведението на Рюте като цинично

Нидерландският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Карл Нехамер не желаят България в Шенген. Точка. Снимка: БГНЕС

За него е крайно обидно, че Нидерландия ни връща към въведения преди 15 години специален Механизъм за сътрудничество и проверка, по който Европейската комисия спря от 2019 г. да пише мониторингови доклади за България. В последния доклад за Румъния(link is external), огласен през ноември т.г., се казва, че Еврокомисията си запазва правото да върне писането на доклади за България, защото официално МСП не е спрян, докато не излезе решение на Съвета на ЕС (правителствата). Но кой да обърне внимание на такава подробност в доклад за друга държава?  Ето как командата „Кръгом марш“ ни връща там, откъдето бившият премиер Бойко Борисов ни уверяваше, че ни е измъкнал.

Когато президентът нарича цинизъм поведението на лидери на европейски държави, които са наши съюзници, възниква въпросът защо никога не е употребил такива думи по адрес на руския президент Владимир Путин, който цинично спря природния газ за България въпреки наличието на действащ търговски договор. Путин, който по мнението на много държавници е не само агресор, но и военнопрестъпник, е пощаден от твърд речник в българските управленски среди.

Има и още нещо. България охранява външна граница на ЕС не само със свои сили и средства. Модерната техника, с която разполага, ѝ е доставена от нейните европейски партньори. Ако не е в състояние да се справи сама, винаги може да поиска още помощ. Само че както се е амбицирала да даде урок на Нидерландия, може да си изпроси неподозирани проблеми. Европарламентът обсъжда в момента кандидатурата на нидерландец за шеф на Фронтекс – агенцията, която наблюдава външните граници на съюза. Колко струват заканите на България ще разберем скоро, когато бъде запитана дали го подкрепя. 

Има и друга възможност

да се удари в гърдите за резил пред всички

Унгария например блокира отпускането на 18 млрд. евро помощ за Украйна като контрамярка, че Еврокомисията ѝ замрази 65% (7,5 млрд. евро) от полагаемите се средства по фонда за сближаване. От известно време унгарският премиер Виктор Орбан скучае в самоизолацията си, която си наложи, за да не му натякват за корупцията по високите етажи на властта и за зле прикритите му симпатии към Путин. Украйна с нищо не му е виновна, но той я взема заложник чрез правото си на вето. Ако България се изкуши да злоупотребява като него със системата на единогласие, само ще даде аргументи на Германия и други държави, които настояват за промяна на договорите и отпадане на правото на вето.

Радев трябва да си спомни какъв смисъл вложи в призива си „Мутри, вън!“, когато издигна юмрук на площада пред президентството. Опита ли се да удря с юмрук по европейската маса, ще зарадва най-злите си врагове, които само чакат да го посочат като неспособен да води европейски диалог.

Автор: СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече