Нова черна точка за България: Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

0

Нови разкрития за отношението на България към нелегалните мигранти на наша територия. От свидетелски разкази на бежанци става ясно, че големи групи мигранти са връщани незаконно обратно в Турция, като преди да бъдат експортирани те са престоявали в нечовешки условия.

Това показва ново разследване на Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио „Свободна Европа“. Припомняме, че подобна група медии миналата седмица показа разследване, в което се твърди, че на границата ни е имало стрелба по мигрант. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, предаде Sky News тогава.

В новото разследване на видео кадри на „Свободна Европа“ се вижда разказът на Накман – бежанец на 32 години от Афганистан.

„Държаха ме в посещение, което има място за 20 души, а бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Няма външна тоалетна, а ходиш вътре в същото помещение“, разказва той през октомври тази година.

Всъщност става въпрос за една полусрутена постройка, която се намира в двора на Граничното полицейско управление в Средец. На кадрите се вижда как това място се използва от полицейските власти за временно задържане на бежанци, слез което се връщат в Турция. Осемте медии разкриват, че няколко страни от ЕС използват нерегламентирани места, в които задържат мигранти, преди да ги отблъснат зад граница – Хърватия, Унгария и България.

Бежанците наричат тази постройка „хангара“:

„Питахме за храна и вода, не ни дават. Казват ни – ще ви донесем от тоалетната“, разказва мигрант, чиято самоличност е прикрита.

По свидетелски разкази на бежанците, които описват сградата като „барака с решетки“ лесно може да се открие точното местонахождение на това място – в двора на Граничното полицейско управление в Средец:

Журналистът от „Свободна Европа“ Мария Черешева разказва за нейни свидетелски разкази, които тя е заснела по време на разследването.

„Винаги бараката е пълна с хора. В двора се виждат и автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс“, разказва тя.

След изпратено запитване от Европейската агенция за гранична и брегова охрана са потвърдили, че имат командировани хора по границата на България с Турция, но те изпълняват само охранителни функции, без да участват в процеса по връщане на бежанци обратно в Турция, което е и незаконна дейност, без да има разрешение за това.

Всъщност Frontex е организацията, която подпомага държавите членки на ЕС, и асоциираните към Шенген държави в защитата на външните граници на пространството на ЕС за свободно движение. Тъй като е агенция на ЕС, Frontex се финансира от бюджета на ЕС, както и от вноски на асоциираните към Шенген държави. Според плановете на органа от 2020 г. персоналът на Агенцията наброява около 1 000 служители, почти една четвърт от които са командировани от държавите членки.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече