Шокиращи разкрития: Антиваксъри, свързани с Кремъл, са терористите, опитали да направят преврат в Германия 

0

Крайно-десни антиваксъри и конспиратори зад терористичната група свързана с Кремъл, която бе разбита след най-мащабната полицейска акция в Германия. Разследва се терористична мрежа, в която влизат не само военни, но и хора от икономическия, интелектуалния и политическия елит на Германия. В сряда германската полиция проведе обиски в цялата страна и оповести за арестувани 25 души, заподозрени в принадлежност към крайнодясна „терористична клетка“, която планирала да свали правителството и да атакува парламента. Около 3000 служители, включително елитни антитерористични части, участват в ранните сутрешни обиски и претърсват повече от 130 имота в рамките на това, което германските медии определиха като една от най-мащабните полицейски акции в историята на страната срещу екстремисти.

Набезите са насочени срещу предполагаеми членове на движението „Граждани на Райха“ (Reichsbuerger), подготвяли държавен преврат. Те са били убедени че Германия е „окупирана от чужди сили“ и те желаят да я освободят.

Един от ръководителите е Германският принц, арестуван заради заговор за сваляне на правителството, има подозрения за бизнес връзки с Великобритания. Германският принц, за когото има подозрения, че има бизнес връзки с Великобритания, е бил арестуван във връзка с екстремистки заговор за сваляне на демократичната република на страната и назначаването му за монарх. Жена на 75 години, задържана в Германия, е обвинена в ръководене на крайно десен терористичен заговор. Пенсионирана учителка е заподозряна, че е „идеологическият мозък“ на групата, планирала отвличания и нападения срещу електроцентрали. Сред повече от две дузини заподозрени, задържани в Германия на 7 декември по време на общонационални обиски на екстремистка група, свързана с движението „Граждани на Райха“ има и рускиня. Според германските прокурори задържаната руска гражданка е заподозряна, че е трябвало да осъществи контакти на групата и руски официални лица.

Принц Хайнрих XIII, далечен потомък на холандската монархия е сред арестуваните заподозрени. Прокурорите твърдят, че принц Хайнрих XIII Ройс е бил лидер на зловеща група, която от ноември 2021 г. е заговорничела да щурмува Бундестага – седалището на германския парламент. 71-годишният принц, дипломиран инженер и собственик на фирма за недвижими имоти, е задържан във Франкфурт на Майн, където има апартамент и офис. Предполага се, че заговорниците, членове на движението Граждани на Райха, са се срещали и в замъка и ловната хижа в провинциалното тюрингско село Заалдорф, собственост на принца.

Прокурорите твърдят, че принцът и предполагаемите му съзаклятници са създали „терористична организация с цел да преобърнат съществуващия държавен ред в Германия и да го заменят със своя собствена форма на държава, която вече е в процес на създаване“. Предполага се, че германската полиция разследва евентуални връзки с базирано в Лондон дружество за управление на активи, свързано с принца, за да установи дали то е било използвано за набиране на средства за заговора. Съобщава се, че един от имотите, принадлежащи на принц Хайнрих XIII, в който полицията е извършила обиск, е служил като бизнес адрес на редица корпоративни дружества, свързани с базираната в Лондон фирма.

Твърди се, че в прихванат телефонен разговор това лято принц Хайнрих XIII е казал: „Сега ще ги изравним със земята, това е краят на забавлението!“ Приема се, че няколко от заподозрените заговорници от „Граждани на Райха“ се коренят в неотдавнашните протести на антиваксъри и отрицатели на Ковида, които се опитаха да щурмуват Бундестага през август 2020 г., както и в движението QAnon – които вярват, че САЩ и други западни държави са в ръцете на митична „дълбока държава“, контролирана от тайни сили. В очакване на завземането на властта групата дори е отпечатала свои лични карти като „Правителството на Германския райх в изгнание“ и се смята, че е планирала да използва неуспешния щурм на Капитолия в САЩ през януари миналата година като модел за собственото завземане на властта.

Принц Хайнрих е установил контакт с Русия. Въпреки че разбираемо руската официална позиция е да отрича участие във преврата се твърди се, че в рамките на заговора принц Хайнрих XIII е използвал посредници, за да осъществи контакт с Русия, надявайки се, че режимът на Путин ще установи приятелски отношения с новото му правителство. Полицията е нахлула и в казармите, където е базирано елитното подразделение на германската армия, като арести са извършени и в Австрия и Северна Италия. Прокурорите твърдят, че заговорниците са били готови да убиват, за да постигнат целите си и са набелязали войници и полицаи, които да се присъединят към заговора им. Сред заподозрените са няколко бивши военни, както и старши офицер от елитната КСК, германските специални сили.

Прокурорът Петер Франк заяви, че сред заговорниците има бивши членове на германските въоръжени сили, Бундесвера, които са създали „военна част… която, доколкото разбираме, е трябвало да бъде вградена в нова германска армия, съставена от все още неоснователни групи за национална сигурност“. Той добавя: „Организацията е структурирана в нещо като съвет. Предполага се, че това е нещо като правителствена организация и тя е разделена на министерства като правителство. Вече бяха определени лица, които да поемат отделни ресори, включително бивш член на германския Бундестаг за ресора правосъдие.“ Прокурорите заявиха, че принц Хайнрих и неговите съзаклятници са вярвали, че таен „съюз“ от разузнавателни агенти от цял свят вече се е преместил в Германия и планът за сваляне на „дълбоката държава“ е предстоящ.

Прокурорите идентифицираха друго гръмко лице, задържано от полицията в сряда, Биргит М. -В. Der Spiegel съобщи, че тя е съдия и бивш депутат от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, което стряскащо разкрива колко дълбоко е проникнала терористичната идеология в Германската политика и законодателна власт. Набезите показват „дълбочината на терористичната заплаха“, пред която е изправена Германия. Твърди се, че 58-годишната г-жа Малсак-Винкеман, бивш съдия, е предоставила на групата подробна информация за вътрешността на сградата на Райхстага. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че обиските показват „дълбочината на терористичната заплаха“, пред която е изправена Германия, и добави, че групата изглежда е „водена от фантазии за насилствен преврат и конспиративни идеологии“.

Единият от мъжете, идентифициран като Свен Георг Б, счетоводител на мениджмънт от Фалкензее край Берлин, е бил сред от ръководителите на екстремистка група в Телеграм, наречена „Обединени патриоти“, по-късно преименувана на „Ден Х Германия“. В мазето му полицията открива униформа на СС и автомат „Калашников“. Служителите са задържали 22 германски граждани по подозрение в „членство в терористична организация“, съобщиха от прокуратурата. Други трима души, сред които и руски гражданин, са задържани по подозрение, че подкрепят организацията, казаха те. Срещу други 27 души се води разследване.

Германски прокурори твърдят, че крайнодясната група „Граждани на Райха“ е била силно повлияна от идеологията на QAnon. Според изявлението групата е „твърдо убедена, че в момента Германия се управлява от членове на така наречената „дълбока държава“. Групата също така вярва, че „Алианс“ от „технически превъзхождащо тайно общество на правителства, разузнавателни служби и военни от различни държави, включително Руската федерация и Съединените американски щати“ имал активи, присъстващи в Германия, готови да помогнат за осигуряване на освобождението от силите на „дълбоката държава“.

(2020 година, Членове на движението Reichsbürger заедно с Крайно Десни щурмуват стълбите на сградата на Бундестага по време на КОВИД локдауна.)

Една от първите цели на групата, която според разследващите е имала тесни връзки с крайнодясната сцена, както и с движенията за отричане на ваксините и коронавирусите, е била да отвлече министъра на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах и ако се наложи, да убие охранителите му. Освен това те планират да предизвикат серия от прекъсвания на електроснабдяването в цялата страна, като атакуват електроцентрали. Привържениците на Райхсбургите се опитвали да възстановят традиционната забравена история датираща от времето на Германската империя, като алтернатива на либералната образователна система и в знак на протест срещу КОВИД пропагандата.

(На 12-ти Януари, 2022 година крайно десни изповядващи идентична терористична идеология се опитаха да щурмуват Българският Парламент, а български флагове се развяваха и по време на щурма на Капитолия. България няколко пъти влиза в коалиция с крайно десни политически сили в Европа и двата пъти това води до национални катастрофи, като последната продължава 45 години.)

Експертът по тероризъм Холгер Шмидт заяви пред германската телевизия, че съществуването на онлайн групи, които изразяват желание да свалят германското правителство, не е нещо необичайно, но често се случва те да нямат реално намерение да осъществят плановете си. „При тази група обаче разследващите приемат заплахите ѝ сериозно, особено след като беше установено, че е притежавала тежки оръжия и се е опитвала да се сдобие с взривни материали“, каза той.

Германия започна разследване на предполагаемото участие на Русия в опит за преврат, целящ свалянето на правителството на Олаф Шолц. Двадесет и пет души, сред които 71-годишен княз, пенсиониран военен командир, действащ съдия и бивш депутат от Alternative für Deutschland (AfD), са арестувани по подозрение в заговор за сваляне на държавата. Според прокурорите групата е планирала да извърши въоръжено нападение срещу парламента и да завземе властта. Малко след обиските Министерството на вътрешните работи на Германия направи изявление, в което се казва: „Разследваме всяка възможна връзка между Русия и десния опит за преврат.“

Заговорът на крайната десница в Германия показва как старите и новите форми на екстремизъм се сливат. Твърдолинейният национализъм се е слял с конспиративни теории като QAnon, както и разкриват директната връзка на режима на Путин, стоящ и подкрепящ конспиративните движения. Ако има 5 събития, които охарактеризираха 2022 година и които ще променят историята ни десетилетия напред, това което се случва в Германия е едно от тях.

Автор: Илиян Кузманов, Фондация „АртАнгел“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече