Политическа логика: Два мандата кьорфишек, за да дойде на власт Янев с премиер проф. Габровски?

0

Тайни преговори между партии в парламента за съставяне на правителство с третия мандат вървят паралелно със срещите с номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, признаха пред “Труд News” депутати, с които са правени сондажи да влязат в изпълнителната власт. Те са категорични, че първите две раздавания ще завършат без успех.

В кулоарите на Народното събрание обясняват, че мандатите на ГЕРБ-СДС и ПП ще отидат кьорфишек. Третият мандат обаче имал малък шанс и затова за него вече се оглеждали министри. Коментарите били, че ГЕРБ с кандидатурата на уважавания професионалист и неврохирург са вдигнали високо летвата и затова се налагало да търсят фигури от научните среди – доценти и професори.

Необичаен ход щяло да бъде проф. Николай Габровски да е претендент за министър-председател и при третия мандат, за да осигури подкрепата на ГЕРБ-СДС в пленарна зала. В кулоарите на парламента се коментира, че вече няколко дни нито една от парламентарните групи не е изкарала и размахала компромат срещу медика и така кандидатурата се оказва безспорна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече на няколко пъти заяви, че за него и партията му е все едно с какъв мандат ще се състави правителство, а важното е да има редовен кабинет, дори и с ограничен срок, заради множеството кризи.

Проф. Габровски започва разговорите с БСП и с ДБ този четвъртък, те ще се състоят в парламента и публично. В петък преговорите за кабинет с първия мандат ще продължат със срещи с ДПС. За сега само ПП са обявили, че няма да участват в разговорите за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. В понеделник изтича срокът и от ГЕРБ-СДС трябва да отидат при президента Румен Радев с проекто-кабинет. Очакванията са гласуването на състав и структура на Министерския съвет да е в сряда. За сега нито една парламентарна формация не е заявила, че ще подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

Прогнозите на социолози и политолози са, че правителство с мандата на първата политическа сила няма да мине. ПП обявиха, че ще върнат веднага мандата, след като им бъде връчен от президента. Като причина изтъкнаха приемането на поправките в Изборния кодекс.

Третият мандат за сега се коментира, че вероятно ще отиде при Стефан Янев и “Български възход”, както и че това е причината за тайнственото му посещение в САЩ. Там според източници на “Труд News” Янев е по покана на Демократическата партия. В парламента се коментира, че и лидерката на БСП Корнелия Нинова е добре приемана от американски дипломати. Още повече, че точно на БСП беше ходът с номинацията на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС и решаването на кризата в началото на този парламент.

Самият Стефан Янев също може да прибегне до този сценарий, при който проф. Габровски е експертен и консенсусен вариант за министър-председател. Така за третия мандат след Нова година на “Дондуков” 2 ще влязат Стефан Янев или Корнелия Нинова.

Ако ГЕРБ-СДС не променят позицията си, че ще подкрепят експертно правителство независимо с чий мандат, изчисленията сочат, че кабинет с трети мандат би могъл да събере 160 гласа от общо 240 или подкрепа от всички парламентарни групи без депутатите на ПП (53) и “Възраждане” (27). “Труд News” научи, че са започнали и сондажи с председатели на ключови парламентарни комисии. На част от тях директно е задаван въпросът дали биха приели министерски постове, а от други са искани имена на експерти. Срокът за оформяне на списъци с поне три кандидатури за всяка позиция в изпълнителната власт е до началото на Коледните празници или в седмицата от 19-23 декември. Преди Нова година се очаквало да бъдат обсъдени кандидатурите и подредени по най-висока степен на одобрение.

Пламен Киров, конституционалист, пред “Труд News”: Президентът може да изненада ПП с мандат преди Коледа

На 12 декември ГЕРБ трябва да отидат при президента Румен Радев и да кажат дали са изпълнили мандата. Ако са го изпълнили, трябва да връчат проектокабинет и структура на правителство, след това Радев трябва да представи предложението в парламента и в сряда – 14 декември, то трябва да бъде включено в дневния ред на депутатите. Ще го гласуват в зала, и ако няма подкрепа, отново започват консултации.

Президентът може да се забави с тях до 22-23 декември и да изненада точно пред Коледните празници втората по големина парламентарна група “Продължаваме Промяната”, чиито представители казаха, че ще върнат мандата.

След това в седемдневен срок Радев трябва да връчи третия мандат на трета, избрана от него парламентарна група. Той каза, че ще връчи третия мандат след Нова година.

Партията, получила последния проучвателен мандат, може и две седмици да се опитва да състави кабинет – няма срок за третия мандат. Така ще стигнем до 7 януари или до 14-и. Тогава вече носителите на третия мандат може да отидат при Радев с предложение за кабинет. Следва пак процедура от една седмица за гласуване в парламента. Така може да стане 19-20 януари и ако депутатите не подкрепят предложения състав на Министерски съвет, това означава избори след два месеца или на 19-20 март.

Политологът Христо Панчугов пред Bloomberg TV: Зад номинацията на проф. Габровски стои опит да се покаже компромис

Вече сме виждали опитите на ГЕРБ да се предложи човек със сериозна професия, който няма нищо общо с политиката, за политическа роля. За разлика от президентската роля, тук ситуацията налага нещо по-сериозно – налага човек с политически опит, с лидерски качества, който да успява и да постига компромис.

Липсата на опит и търсенето на неутралитет няма как да сработят в ситуация, когато са необходимо сложни политически решения и мненията са радикализирани – още повече, че се говори за кабинет на малцинството.

Няма как изведнъж да се окажеш кандидат за премиер, без никога да си бил част от политиката. Разпадът на политическото, разпадът на институциите, кризата, в която в момента живеем, е продукт точно на липсата на такъв политически опит.
Зад номинацията на проф. Николай Габровски стои единствено опит да се демонстрира позитивно отношение, да се покаже желание за някакъв компромис.

Ако се стигне до нови избори и формациите не осъзнаят отговорността, която носят, има възможност да се “окажат част от пейзажа”. Въпросът е какво ще се произведе на тяхно място – кой ще е новият политически субект, който да стане част от следващия парламент. Дали няма да видим нов тип политически радикален субект в България също е отворен въпрос.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече