Кабинетът „Габровски“: Стари муцуни, разследван от прокуратурата и издател на Playboy

0

Номинацията на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски върна по-рано днес (12 декември) на президента Румен Радев изпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Засега обаче кандидат-премиерът може да разчита на сигурната подкрепа единствено на политическата сила, която го номинира. „Продължаваме промяната“, Демократична България“, БСП и „Възраждане“ твърдят, че няма да застанат зад него. От „Български възход“ заявиха само, че са готови на преговори. А ДПС ще вземе решение утре на заседание на партийното си ръководство.

Според запознати с разговорите между партиите предложеният състав за кабинет няма да промени настроението сред тях. Причината – в него влизат бивши министри от тройната коалиция, служебни министри на Радев, лица близки до ГЕРБ и някои не толкова познати имена.

Най-силно впечатление направи предложението за двама бивши членове на кабинета „Станишев“ за вицепремиери, както и кандидатурата на бившия директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов за министър на енергетиката. Той беше отстранен от ръководството на в началото 2022 г., след като тогавашният енергиен министър Александър Николов го обвини поредното отлагане на газовия интерконектор с Гърция и за отказа на „Булгаргаз“ от получаване на максималния капацитет от газови доставки от Азербайджан – газ, доста по-евтин от всеки друг, включително от получавания от „Газпром“. След като беше освободен от „Булгаргаз“, Павлов беше призован на разпит, а МВР министърът в кабинета „Петков“ Бойко Рашков намекваше за обвинения срещу него, които не станаха факт.Прокуратурата, на свой ред, тръгна да разследва директори на полицията за това, че са нарушили служебните си задължения и са превишили властта си при акцията в газовото държавно дружество.

В предложения проект на кабинет има кадри, израснали кариерно и по времето на ГЕРБ. Става дума за предложения за министър на земеделието Васил Грудев, както и за номинираната за вътрешен министър Благородна Макева. На изборите през ноември пък издигнатият за министър на спорта Борил Кръстев беше кандидат-депутат от партията на Бойко Борисов. Той е е съпруг на на олимпийската ни шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева.

За вицепремеир по управление на средствата от Европейския съюз е предложена Малина Крумова. Тя бе вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев през 2017 г. След това, в третия кабинет на Борисов, е зам.-министър на регионалното развитие. През 2019 г., когато ГЕРБ още е на власт, е назначена за председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Единственото предложение за министър, свързано с „Продължаваме промяната“, е външният министър Драгомир Заков. Кандидатът за транспортен министър Прошко Прошков в миналото е бил част от ДСБ, а сега е общински съветник в София от ГЕРБ.

Миглена Тачева, снимка: БГНЕС

За вицепрмемиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието е предложена Миглена Тачева. „Медиапул“ припомня, че тя в момента кара втория си мандат като шеф на Националния институт на правосъдието. Нейното преизбиране беше организирано без конкурс, включително със съдействието на главния прокурор Иван Гешев и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Тачева стана известна, след като беше избрана от тройната коалиция за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на „Феста холдинг“ на Петя Славова.

За вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите е предложена д-р инж. Меглена Плугчиева. Тя има сериозен опит на различни длъжности. Тя също е била вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев. Плугчиева е била и посланик на България в Германия, Швейцария и Черна Гора.

Мартин Дановски – предложението за министър на икономиката и индустрията е бивш съветник на Томислав Дончев, до март 2022 г. е председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации. Преди това участва в създаването на Фонда на фондовете. Кандидатът за министър на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев пък е бивш зам.-регионален министър от 2011-2014 г. в кабинетите на „Борисов 1“ и „Орешарски“.

Васил Грудев – кандидат за министър на земеделието, през 2006 г., когато управлява тройната коалиция, започва работа в Държавен фонд „Земеделие“, като през 2013 г. вече е изпълнителен директор. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Заемал е и длъжността заместник-министър на земеделието и храните. През 2019 г., когато е на власт кабинетът „Борисов 3“, става изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ за втори път.

Мартин Захариев, снимка: БГНЕС

Предложението за министър на туризма е д-р Мартин Захариев, който е предпримач, медиен експерт, дългогодишен издател на мъжкото списание Playboy. Захариев беше депутат от БСП по времето на правителството на Пламен Орешарски.

Кои са останалите министри от проектокабинета – вижте тук. Очаква се още в сряда (14 декември) кабинетът „Габровски“ да бъде гласуван в Народното събрание.

Миналата седмица той заяви, че лично е избрал министрите в проектокабинета си, без да се консултира с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

ИЗТОЧНИК: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече