Шансът на проф. Габровски – само един и обречен

0

Само един патрон в пушката има проф. Николай Габровски, коментираха ситуацията конституционалисти и политолози, имайки предвид евентуален казус с гласуване на номинацията му за премиер с първия и после с третия мандат. Те обясниха, че противно на мнението, че ако не успее с първия мандат, неврохирургът може отново да е кандидат за министър-председател, но с третия мандат, няма логика това да се случи.

Тълкуването на известни наши юристи пред “Труд News” бе, че в рамките на един парламент, кандидатурата за премиер на един човек може да бъде гласувана веднъж, тъй като става въпрос за персонален мандат. Така те опровергаха политическата теза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че проф. Габровски може да бъде избран и с третия мандат за съставяне на правителство.

“Ако има трети мандат – ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Габровски. Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме, на който и да е било”, каза Борисов през изминалия уикенд, а от ГЕРБ също са категорични, че именития лекар от “Пирогов” има големи шансове за подкрепа с третия мандат. От ГЕРБ се позоваха на прецедента “Станишев”, когато през 2005 година предложеното правителство с първия мандата бе отхвърлено и с персонални промени бе утвърдено в третия мандат.

“Казусът е различен. На времето Сергей Станишев мина с таен избор с един глас. С един глас, с един глас, но мина. И при третия мандат, когато го предложиха, това беше възможно, защото той е бил избран, не е отхвърлен. В рамките на една процедура един човек колко пъти може да бъде предложен? Ако се приеме, че може отхвърлен кандидат да бъде предложен отново по тази логика, би следвало да може да се предлага от различни политически сили, т. е. може да се предлага и три пъти. Тогава се стига до абсурд. Мандатът на кандидат-премиерът е персонален, гласува се за министър -председател и няма как след като бъде отхвърлен от Народното събрание, да бъде предложен за гласуване отново от същото народно събрание”, коментира конституционалистът проф. Пламен Киров пред “Труд News”.

Може ли повторно кандидатурата на проф. Габровски да бъде предлагана за премиер с третия мандат, ако веднъж е отхвърлена    е казус, който до сега сме нямали и се явява прецедент, но по-скоро не, заяви пред “Труд News” друг конституционалист. Логиката е, че това предложение веднъж е отхвърлено от парламента и внасянето му по същия въпрос, при положение, че този мандат не е успешен, означава, че тълкуването би било по-скоро в посока, че не може да бъде подложен отново на гласуване за премиер”, аргументира се още професорът по конституционно право.

Такъв казус до сега в конституционната практика не е възниквал, но други действащи и уважавани конституционалисти определиха повторното гласуване на проф. Николай Габровски като “ограничена и дори изключена възможност в рамките на това Народно събрание”.

“Парламентът в случая работи с указа на президента. Доколкото има произнасяне на един акт, не е логично в рамките на една и съща процедура да се гласува два пъти. Президентът също би могъл да постави този въпрос, защото той, издавайки указ, регистрира волята, не е орган по конституционност, но както и при връщането на законите, той може да ги оспорва и по целесъобразност и по конституционосъобразност. Тук също президентът би могъл да изрази позиция”, заяви пред “Труд News” и уважаван наш бивш конституционен съдия.

Вчера проф. Габровски връчи на президента Румен Радев изпълнен първият проучвателен мандат (виж състава на проекто-кабинета вдясно, б. р.). След указа на държавният глава ще реши дали в сряда или в четвъртък да е гласуването на кандидата за премиер, както и структурата и състава на Министерския съвет. И вчера ПП, БСП и “Възраждане” декларираха, че няма да дадат подкрепа. ДПС ще решава днес на заседание на Централното оперативно бюро дали да даде подкрепа на правителство с първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Политолози продължават да изчисляват, че предложеното правителство няма да събере подкрепа в пленарна зала.

Из Конституцията на Република България 

Из член 99.
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.
(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Проф. Георги Близнашки: Това вече го играхме през 2005 г.

Ако парламентът отхвърли кандидатурата на професор Габровски като носител на първия мандат, той може да бъде предложен за премиер и с третия мандат. Това вече го играхме през 2005 г., когато Сергей Станишев бе избран за премиер, зам.-председателят на НС Любен Корнезов го закле даже, но мандатът пропадна, защото министрите не бяха избрани. Няма значение, че той бе избран, мандатът пропадна. Важен е цялостният вот, а той пропадна. След това при третия мандат ДПС издигна отново Станишев и той стана министър-председател.

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече