Различен прочит: Радев – новият Путин на България

0

Проектокабинетът на Габровски не мина – до голяма степен очаквано. Вместо да се опитат да постигнат разумен компромис за управление и нормализиране на държавата с определен срок на действие във времето, значителна част от депутатите утвърдиха основния си принцип на политическо поведение – „Колкото по-зле, толкова по-добре“.

Този принцип води държавата към катастрофа, а упражняващите го – към политическо небитие.

Пътят на ИТН ще се окаже заразителен.

Имаше ли алтернатива? Да, имаше. Но пътят към нея бе изоставен отдавна – и от почти всички т.нар. „политически сили“.

Най-цинични бяха критиките за това, че в предложения кабинет на Габровски има неподходящи фигури, има хора на едноличния властелин Радев. Да, има – защото вие подарихте неограничената власт на Радев. Има, защото не подкрепихте принципната възможност за редовен кабинет. Ако бяхте я подкрепили, и съставът на кабинета Габровски щеше да е различен.

Обструкцията на предложения кабинет се вдъхновява от прогнозите на последните социологически сондажи. Според тях изборните резултати днес биха били почти същите както през октомври. О-о, казват си мераклиите, до март ще нараснем още… Може и да нараснете, но по-вероятно е да се отправите на среща с … шоуто на Слави. Там, на това място обикновено се срещат всички тарикати, които си мислят, че могат да злоупотребяват безкрайно с търпението на гражданите – и с техния вот.

Едно е сигурно – продължаващата без изгледи за разрешаване политическа криза в България налива вода само в една мелница – в мелницата на разрастващата се еднолична власт на Румен Радев. Честито! Резултатите ще наблюдаваме – и ще изпитаме върху гърба си всички ние, българските граждани.

„Има ли шанс за втория (третия) мандат…?“ Господ дава, но в кошара не вкарва.

Властовата монополизация в България от действащия президент достигна до степен на трудна обратимост. Връщането на публичната власт в ръцете на колективните демократични институции – и преди всичко в парламента – е все по-малко вероятно при действащата парламентарна игра с нулев резултат.

Ние сме на границата на авторитарно управление по евразийски образец.

Единственият въпрос, който все още не е получил окончателен отговор е дали „революционерите“ правят всичко това от глупост и продажна корист, или са съзнателни марионетки на авторитарния антибългарски проект. Съмнително е последователното им поведение в полза на едноличната узурпация на властта през последните две години и половина – и когато са в услуга на своя патрон с вдигнатия над главите на всички ни юмрук, и когато са уж в конфликт с него.

Между другото – тези, за които бе вдигнат юмрукът на гневния властелин през юли 2020-та, днес са се завърнали… Воюващите лагери на олигархичното задкулисие са се помирили и са се обединили под височайшето му благоволение.

Помните ли лозунга „Мутри вън…“? Свърши се тая. Сега лозунгът е – „Момчета от всички групировки, заповядайте…!“

Автор: Огнян Минчев

Източник: „Епицентър“

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече