Държавата затегна контрола над лесните пари: Печелиш от хазарт, спират ти социалните помощи

0

Ако човек спечели от хазарт, може да му спрат някои от социалните помощи. Това ще стане след като бъде направен регистър на всички изплащани в страната доходи. С промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които парламентът прие на второ четене, НАП ще събира информация не само за облагаемите, а и за необлагаемите доходи.

В приходната агенция ще бъде направен регистър на всички получени доходи. Целта е социални помощи, например за отопление или за енергийно бедни, да се дават само на хората, които имат доходи под определен праг, а за това трябва да е ясно какъв е общият размер на доходите.

Фирмите и самоосигуряващите се граждани ще подават в НАП информация за всички изплатени на граждани доходи, дори за тях да не се дължат данъци. Организаторите на хазартни игри ще декларират в НАП всички изплатени печалби в размер над 5000 лв., гласят приетите текстове. В резултат, ако човек спечели 5000 лв. от хазарт, ще му спрат помощите за отопление и детските, защото доходите в семейството ще надминат прага за предоставяне на подпомагане.

Информация в НАП ще предоставят и при продажба на апартаменти, ниви и автомобили, ако купувачът е фирма или самоосигуряващо се лице, например нотариус или лекар на свободна практика. Банките ще подават информация за изплатените на хората лихви, ако са в размер над 500 лв. В НАП ще получават и информация за изплащаните държавни пенсии, както и за получените допълнителни пенсии от частните фондове. Фирмите ще трябва да подават данни в приходната агенция и за изплатените командировъчни, които също са необлагаеми доходи.

По служебен път в НАП ще постъпва и информация за всички изплащани в страната социални плащания, включително и детските добавки, ако са в размер над 500 лв. на година. Ще бъдат докладвани и изплащаните от държавата награди на творци в областта на културата и на спортисти, както и изплащаните ренти от земеделска земя и дивиденти от кооперации, ако са в размер над 500 лв. на година.

В резултат на тези промени хора, които получават пари от рента или лихви от банкови депозити, може да бъдат отрязани от социални помощи, ако общият размер на доходите им надвиши заложените прагове за подпомагане.

Гражданите по желание ще могат да декларират всичките си необлагаеми доходи с подаване на годишна данъчна декларация. Целта е, ако например получат голяма сума от хазарт и решат да купят скъп апартамент или кола, да не се налага НАП да прави проверка откъде са им парите.

Парите няма да отиват за покриване на дългове

Облекчения за деца и за разведени родители

Данъчните облекчения за деца ще може да ползват и родители, на които не е предоставено упражняването на родителски права. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които бяха гласувани окончателно от парламента. Родител, който е починал през текущата година, също ще може да ползва данъчните облекчения за деца, ако другият родител не ползва облекченията. Това ще става като годишната данъчна декларация за доходите му бъде подадена от наследниците му.

Данъчните облекчения за деца няма да може да се взимат от съдебни изпълнители за просрочени дългове, решиха още депутатите.

Разходите на общественото осигуряване са над 16 млрд. лв.

7 млрд. лв. не стигат за изплащане на пенсиите

Парите са с 1,889 млрд. лв. повече

Изплатените пари за пенсии за периода от януари до ноември са над 14 млрд. лв.

Над 7,1 млрд. лв. не са стигнали за изплащането на пенсиите през първите 11 месеца на годината. Затова от републиканския бюджет, където влизат приходите от данъци, към бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) са преведени 7,17 млрд. лв.

Общият размер на приходите в бюджета на ДОО за периода от януари до ноември е малко над 9 млрд. лв., обявиха от НОИ.

Това представляват 93,2% от планираните приходи за цялата година. Постъпилите приходи са с 802 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Разходите на ДОО за първите 11 месеца от годината са в размер на 16,326 млрд. лв., или 89,5% от плана за годината. Направените разходи са с 1,562 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Най-голям дял в направените разходи имат изплатените пари за пенсии, които са в размер малко над 14 млрд. лв., или 90,6% от годишния план. Разходите за пенсии за единайсетте месеца на годината са с 1,889 млрд. лв., или с 15,5% повече спрямо същия период на миналата година.

Минималната заплата остава 710 лв.

Вдигат пенсиите с 12% от 1 юли

Запазват социалните плащания

Социалните плащания ще останат в досегашния си размер.

Законът за бюджета да бъде удължен до съставяне на редовно правителство и приемане на нов бюджет за 2023 г. Това реши бюджетна комисия към парламента като прие на второ четене предложението на Министерски съвет за удължаване на бюджета. В резултат се запазва размерът на основните социални плащания на държавната хазна.

Майките ще получават по 710 лв. на месец докато детето навърши 2-годишна възраст поне в месеците до приемане на бюджет за 2023 г. Минималната пенсия остава 467 лв., а максималната 3400 лв.

Депутатите решиха да не разглеждат предложенията за увеличаване на минималната заплата и за увеличаване на пенсиите. В резултат остава в сила сегашният текст в Кодекса за социално осигуряване за индексиране на пенсиите по „швейцарското правило“ от 1 юли. В резултат от 1 юли 2023 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 12%. 

Но по време на заседанието стана ясно, че Министерството на финансите може да предложи минималната заплата да остане 710 лв. до 1 юли 2023 г., въпреки предложението на социалното министерство да бъде увеличена на 770 лв. Увеличение на минималната заплата от сегашните 710 лв. на 850 лв., за което настояват синдикатите, би струвало 613 млн. лв., показват изчисления на Министерството на финансите.

Ще важи и за частни училища

Дават по 300 лв. за ученици от 1 до 4, както и от 8 клас

Подкрепа за самотни осиновители

Еднократни помощи в началото на учебната година ще дават за деца от 1 до 4 и от 8 клас.

На семействата, чиито деца са записани в 1 до 4 клас, както и в 8 клас, държавната хазна ще отпуска еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за семейните помощи за деца.

В момента тази еднократна помощ е 300 лв. и се дава само за учениците от 1 и 8 клас. От следващата учебна година помощта ще важи и за учениците от 2, 3 и 4 клас. Освен това тези еднократни помощи ще се дават не само за децата в държавни или общински училища, а и за записаните в частни училища. Понякога в частни училища записват деца със специални потребности, въпреки че родителите им нямат високи доходи. За да получат помощите за децата си, родителите ще трябва да подадат документи в съответните дирекции за социално подпомагане, тоест родители, които до един месец след започване на учебната година не подадат необходимите документи, няма да получат помощта. Ако ученикът в рамките на месец е пропуснал повече от 5 учебни часа без уважителна причина, помощта ще трябва да бъде върната. Това важи и, ако ученик прекъсне образованието си.

Детските добавки ще се дават на самотните осиновители независимо от размера на доходите в семейството, решиха още депутатите.

По-малък налог за книги и вестници

Удължиха намалената ставка на ДДС за ресторантите и хляба

Ще важи до края на 2023 г.

Ресторантите още една година ще бъдат с 9% ДДС.

Действието на намалената ставка на ДДС от 9% за ресторанти, туристически екскурзии и спортни съоръжения да бъде удължено до края на следващата година, реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за ДДС. Според досегашните текстове намалената ставка трябваше да бъде до края на настоящата година.

Нулевата ставка на ДДС за хляба също да бъде удължена до края на 2023 г., решиха още депутатите. Ако парламентът не беше гласувал удължаване на облекчението, нулевата ставка за хляба трябваше да важи до 1 юли 2023 г. Книгите, вестниците, детските храни и пелени ще бъдат с 9% ДДС завинаги, решиха още депутатите.

Против тези промени се изказа зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Намалените ставки на ДДС ще доведат до загуба на приходи в държавната хазна в размер на 520 млн. лв., обясни тя. Освен това прилагането на намалените ставки е много трудно. В министерството има заявления за номенклатури на различни видове хляб с обем 60-80 страници и за всяко конкретно изделие трябва да се решава дали е с нулева ставка или с нормалната ставка на ДДС от 20 на сто. До 2020 г., преди пандемията, имаше само едно изключение от нормалната ставка на ДДС – за туристическите услуги. Според Петкова не бива с намалените ставки на ДДС да се провежда икономическа политика.

Ако клиент не плати за получена от него стока или услуга, продавачът няма да дължи ДДС, реши още Народното събрание. За целта обаче, ще трябва да бъдат изпълнени редица условия – да има фактура за доставката, продавачът да е предприел действия за събиране на вземането, както и да е уведомил писмено купувача, че счита вземането за несъбираемо. Според представителите на бизнеса условията трудно може да бъдат изпълнени.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече