НДСВ – има ли живот след смъртта?

0

„НДСВ се завръща на политическата сцена“, обяви юристът Огнян Герджиков – председател на парламента при управлението на така наречената царска партия, заради нейния патрон Симеон Сакскобурготски. Днес Герджиков е сочен и като вероятен бъдещ лидер на НДСВ.

Политиката обаче не е сладкарница, в която спонтанно да седнеш на някоя маса, нито туристическа дестинация, където да се върнеш след години на забрава. Политическото действие задава посока на обществото с оглед на определени цели.

 Какво цели подобно завръщане? 

И накъде смята тази политическа сила да води България, ако получи достъп до лостовете на властта?          
Изминаха 13 години след оттеглянето на Симеон Сакскобургготски от председателския пост на НДСВ, но ще е пресилено да се каже, че обявеният самостоятелен път на партията се е състоял, защото тя  изпадна в политическа летаргия, а после и в кома. Прави впечатление, че внезапното й пробуждане идва след като бившият монарх прие в двореца „Врана“ заместника на московския патриарх Кирил – митрополит Антоний, и посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, която му е чест гост. Статистически това може да е случайно съвпадение, но в политиката такива съвпадения рядко са случайни. От друга страна посещения като това на Антоний и Митрофанова не са просто куртоазия, Русия прави подобни жестове само към хора, които може да използва за целите си. 
В това отношение Симеон Сакскобургготски е проверен кадър. Той се провали с обещанието си за национално благоденствие след 800 дни управление, но доста надеждно отстоява позициите на Русия през годините. В мандата си като премиер 

размрази проекта АЕЦ „Белене“, 

през 2012 г. отново лобира за него – преди провеждането на референдума за ядрената енергетика. Направи го и през тази година на фона на руската инвазия в Украйна и мерките на ЕС за преодоляване на енергийната зависимост от Русия. Изявленията на бившия монарх за войната също повтарят позициите на Москва. Показателен е самият план за връщането му в България след десетилетия изгнание, за който е писано и казано много. Водещата роля на бившия заместник-шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Любен Гоцев и участието на други агенти на ДС са 

залог за лоялност към Москва

В сегашната ситуация затъващата във все по-дълбока международна изолация Русия използва всички възможни канали и намаляващите си ресурси, за да упражнява влияние.  И умее да експлоатира стремежите на различни публични фигури към власт или материално благополучие. А и злополучният опит за преврат в Германия показа, как амбициите на декласиран аристократ могат да го поставят в колаборация с Москва.  
„Симеончо се размърда… Замириса му на власт… Или го размърдаха?“ – написа иронично политологът Огнян Минчев. 
Дали Симеон Сакскобургготски има намерение лично да участва в политиката или ще остави на сцената НДСВ предстои да разберем. Във всеки случай едва ли ще остане просто публика при сегашните обстоятелства. Всъщност оттеглянето му от председателския пост на партията не промени посоката й.  Огнян Герджиков беше назначен за служебен премиер от избрания с руска благословия Румен Радев, а на последния президентски вот през 2021 г. НДСВ официално подкрепи Радев и Йотова. 
Има достатъчно симптоми, че както лявото обединение около Георги Първанов, така и активността на НДСВ и Симеон Сакскобургготски е 

под знака на Москва

Не изглежда много вероятно да стане вътрешнопартийна революция и начело да застане изявен евроаталантик като Соломон Паси, макар че той самият не отхвърля вероятността да участва в бъдеща кампания на НДСВ. 
Отделен въпрос е доколко усилието за изваждане на НДСВ от фризера ще даде резултат. Избирателите може да объркат всички сценарии. Досега няма политическа сила, която да е печелила значим резултат, след като е загубила парламентарното си представителство. Дори новосъздадените партии нямат притегателна сила, за да спечелят мнозинство.  Симеон Сакскобургготски победи на изборите през 2001 г. на крилата на 

легендата за детето-цар, прогонено от комунистите

 За Симеон, който продължава да милее за България и тайно плаща сметките на български туристи в чужбина, ако се окаже в един и същи ресторант с тях. Нещо като Робин Худ, но с царска титла. Лъжата за 800-те дни уби легендата. Коалицията първо с ДПС, а после и с бившите комунисти и прокарването на руски интереси унищожиха ореола на благородство и справедливост, създаден в народната фантазия. 
На какво разчитат бившият монарх и НДСВ? Възможно е да са просто средство за 

доразбиване на политическата система

 (този път от монархически позиции). Парламентарната демокрация да бъде поставена под кръстосан огън, а после да се продължи с плана за смяна на формата на управление. Още едно изпитание за имунната система на обществото ни.   

Автор: Илиана Славова

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече