Книгата „Вечен календар“ на 163 години разкрива каква ще е 2023 г.

0

Вечен календар“ на 163 години предсказва, че новата 2023 г. ще бъде под влиянието на планетата Сатурн, в зодия Дева, в дома на Меркурий, което обещава плодородие. Това разказа за БТА д-р Сашка Бизеранова, етнограф във видинския Регионален исторически музей (РИМ).

„Вечен календар” от 1860 г. е издаден в Букурещ с помощта на видински учители, търговци и занаятчии, когато още в българските земи няма книгопечатане. Той обещава „на мъжете и жените, които се обичат, велико благополучие“ през 2023 г. , както и да няма бедстващи в моретата хора.

Според него началото на зимата ще е студено, средата – топла, а краят ѝ – нито топъл, нито студен. Пролетта ще е студена, докато се изравни денят с нощта. Лятото ще е необичайно топло „с горещини превъзходни“, есента – ще донесе много новоднения и „много человеци ще страдат от треска-грозници“. В годината ще се случат „много злодейства, много крадци ще се явят“. През 2023 г. по света ще има „ боеве и смърт на велики человеци“. Етнографът уточнява, че пълния текст на предсказанието е адаптиран към съвременния правопис и го представя пред читателите, както е напечатан и без коментар.

Книгата „Вечен календар“ от 1860 г. е експонат на отдел „Етнография“ при Регионален исторически музей – Видин. В него кръгът на Слънцето означава броя на циклите. Те са 28. Първото число на месеца съответства на датата 14 по новия стил. Броенето в България от 1916 г. е по Григорианския календар, допълва Бизеранова.

Най-любопитната част от книгата „Вечен календар“ е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, уточнява Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, допълва етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20-и век по години, след което започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци. И така според запазения „Вечен календар” 2023 г. ще бъде под влиянието на планетата Сатурн, в зодия Дева, в дома на Меркурий.

Ако съдим по отминаващата 2022 г. явно предсказанията отпреди повече от век и половина са се сбъднали –„ще се прилучат (ще станат, ще има) много войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с данъци големи и различни неправди. Още се величаят много лоши и нищожни човеци. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И падение на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) много прения и несъгласия между приятели и братя“. Това бе предсказанието за отиващата си година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече