След 70 дни: Генералната репетиция се провали, но спектакълът ще се играе

0

70 дни след изборите президентът и партиите успяха заедно да изстрелят един сватбарски халосен патрон в някакъв псевдоопит да съставят правителство. Гълъб не отлетя от МС, ГЕРБ не успя да инсталира Габровски. „Продължаваме промяната“ вероятно ще приеме и ще се отърве бързо от втория проучвателен мандат – възможно е това да стане след празниците, а след това президентът и партиите ще се опитат да направят нещо още по-фалшиво – с третия мандат да постигнат това, което не успяха да постигнат с първия мандат.

Т.е. да опаковат неприетото в сряда правителство с друго цветно фолио и така да се опитат отново да го продадат на депутатите. И тъй като „Промяната“ ще докосне вероятно само ритуално мандата, може спокойно да кажем, че третият мандат ще е втори, но като първия. А дотогава, както и досега, воденицата на празнословието ще се върти на пълни обороти, за да бъде загубено безвъзвратно ценно време, в което ще продължи да управлява президентът Радев чрез служебния си Гълъб.

Всичко е шизофренно, има ли разум в тази зала,

попита някакъв гербер от парламентарната трибуна, който продължава да смята, че единствено правилното нещо на света е ГЕРБ да управлява тук и сега. Ми, да, няма разум.

В седмиците преди гласуването на проектокабинета „Габровски“ новата коалиция между Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев успя да постигне нещо важно – да убеди обществото, че е достатъчно силна, за да излъчи кабинет. Цялата математика на света и всички декларирани политически позиции показваха, че това няма как да стане, но Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова и т.н. убедено разправяха, че шанс има. Румен Радев хранеше тези напразни надежди, като разтягаше всякакви срокове. Хората започнаха да се чудят – абе да не би тези хитреци да са напазарували депутати, да не би някой да не влезе в залата… Не, това говорене целеше две неща – да стовари цялата вина за неизбирането на правителство върху десницата и да поддържа жива възможността за избиране на кабинет с третия проучвателен мандат. В същото време, докато надуваше бузи и дуднеше, мандатоносителят ГЕРБ се скри зад проектокабинет, който обяви за самосъздал се, самоизмислил се. И за експертен, все едно неврохирургът по дифолт е наясно с играта на политика. Не, не е наясно. 

Единственият въпрос, който остана на дневен ред, е възможно ли е гласуването в сряда да е било само генерална репетиция преди истинското гласуване по Йордановден, когато Габровски или някой друг голям експерт пак ще представи правителство, но този път ще стане чудо и то ще мине? Т.е. възможно ли е тези хора да дадат на парламента още веднъж от същото, но то да мине.

Този сценарий звучи като скъп боливудски филм,

но да, напълно е възможен. Възможен е, защото Бойко го иска? Не, този сценарий е възможен, защото Нинова го иска, а без Нинова, повярвайте, правителство в този парламент няма как да има. Минаването или отхвърлянето на правителство на Габровски зависи от БСП не защото БСП е голяма и важна партия – това отдавна не е вярно, а защото така стоят нещата в този парламент – БСП е партията, която балансира силите. БСП заряза бившите си десни приятели и те нищо не могат да направят в този парламент, сега от БСП зависи дали ГЕРБ и ДПС ще пробутат кабинет. След като се прегърна с десните, вече и за децата е ясно, че БСП не е априори опозиция, защото сега или утре БСП с Нинова ще умре с протегната към властта ръка. Без власт „Позитано“ още по-бързо ще се превърне в празна сграда, в която вятър ще гони тръни.

Затова –

БСП би подкрепила правителство с третия мандат

Поради много причини. На пето място – това няма да е мандат на ГЕРБ и „Възраждане“, социалистите имат забрана да подкрепят такова правителство, но нямат забрана да подкрепят правителство със свой мандат или с мандата на „Български възход“. Четвърто – Нинова обича да играе ролята на спасителка на демокрацията, дори и демокрацията да няма нужда от спасяване – спомняте си какво салто мортале направи в пленарна зала, за да може да бъде избран Вежди Рашидов за председател. Трето – на Нинова й предстои конгрес през февруари и за нея е много по-добре да влезе в него като лидер, който е докарал партията си до властта. Второ – Нинова отдавна не е в състояние да избяга от вътрешнопартийния дебат, но за нея е много по-добре да постави соцопозицията пред свършен факт. И на първо място – види ли власт, Нинова няма да я изпусне. Може да потанцува свенливо около нея, но накрая няма да я изпусне.

Ключът на успеха на третия мандат се крие не в „желанието“ на този или онзи да подкрепят проектоправителството –

меркът за власт никога няма да умре –

а в баланса на интересите на това правителство. За да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, правителството в третия мандат трябва да запази структурата, философията и огромна част от състава. То трябва да крещи, че е правителството, наредено от ГЕРБ /о, извинете – от Габровски, Томислав Дончев го играеше само консилиери/. В същото време следващото проектоправителство трябва да има ясен червен отпечатък – за да може Нинова да се мотивира. В проектокабинета на Габровски, който не мина в сряда, същото имаше червени фигури, но те не бяха припознати от БСП. Бяха обаче припознати като „мостове“. 

Ако в третия мандат се даде шанс на Нинова да направи това, което тя умее прекрасно – да взриви „мостовете“ и да сложи свои министри, то тогава нейната подкрепа е осигурена. Ако третият проучвателен мандат бъде даден на парламентарна група „БСП за България“ и Нинова определи министър-председателя – тогава подкрепата е гарантирана. Важното е Нинова да не взриви мостовете, на които Румен Радев държи.

Онзи ден Габровски каза: „В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам“. Тази негова реплика някои прибързано разтълкуваха като липса на желание името му да се забърква отново след първото гласуване. Едва ли е така. Щом проф. Габровски се спусна по герберската пързалка, вероятно ще намери мотивация да се спуска отново и отново. Но въпросът с премиера е второстепенен, важна е подкрепата, балансът на силите.

Мераклии за премиер в България – бол

Въпреки че проф. Габровски не успя да състави правителство, шансове за редовен кабинет в рамките на този парламент все още има. Те не минават през мандата на „Продължаваме промяната“, разбира се, те са свързани с втори опит на скритото зад ъгъла статукво да измайстори фалшиво правителство, дарявайки го с етикети като „професионално“, „експертно“ и т.н. 

За пореден, N-ти, път ще чуем, че българите страстно желаят да имат редовно правителство; че това правителство трябва да е това, на което Томислав Дончев е бабувал; че без това правителство ще бъде студено и тъмно и въобще няма да съмне; че който не подкрепя правителството на Борисов, не е национално отговорен политик, че трябва „коалиция на разума“ и тем подобни приспивни песни.

Звучи сиво, но е така. Генералната репетиция се провали, но спектакълът ще се играе. 

Автор: ПЕТЬО ЦЕКОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече