US конгресмен иска санкции срещу „корумпирания“ Иван Гешев

0

Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев иска в свое писмо американският конгресмен Уорън Дейвидсън. Като причина той посочва съмнения за корупция и пренебрегване на санкции по закона „Магнитски“.

Писмото се появи първо във фейсбук профила на Иван Христанов, депутат от Продължаваме промяната. Сайтът EurActiv обяви, че е получил документа, а самият Дейвидсън публикува в профила си в „Туитър“ копие от него с думите: „Писмото ми относно България е истинско, каквито са и широко разпространените притеснения за избягване на санкции.“, уточнява Дневник.

Демонстративното пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано“, призовава Дейвидсън в писмото си до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

„Използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите“, допълва Дейвидсън.

През март 2021 г. двама американски сенатори от комисията по външни работи – Боб Менeндес и Джим Риш, излязоха с общо изявление, че ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Санкциите по закона „Магнитски“ дойдоха 4 месеца след това.

Дейвидсън пише, че българската прокуратура е прекратила проверките, започнали след налагането на санкциите по „Магнитски“.

В писмото на конгресмена „се прави директна връзка между поведението и действията на Иван Гешев, решения на българския съд, заграбване на бизнеси и покровителство над лица от задкулисието!“, пише депутатът от ПП Христанов. И допуска, че „това е може би намек за новите „номинации на Магнитски“.

„Очаквайте моите действия на 26 декември“, пише още Христанов във Фейсбук. Дейвидсън пише, че българската прокуратура е прекратила проверките, започнали след налагането на санкциите по „Магнитски“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече