Три катастрофи, в които загина и последната надежда в МВР

0

Три жестоки катастрофи в последните месеци извадиха на светло неефективния контрол на безопасността по пътищата, както и чадъра над безотговорни, но платежоспособни шофьори. Някои политически сили и прокуратурата се активизираха веднага да говорят за промяна в законодателството, а главният прокурор Иван Гешев не пропусна да си направи пиар, срещайки се с близки на жертви на катастрофи.

В катастрофата на бул. „Черни връх“ в София на 5 юли загинаха 2 момичета, имали нещастието да са на тротоара, докато аудито на Георги Семерджиев прелита край тях със 151 км/ч. На 25 септември на Околовръстното на София загина френски гражданин. И в този случай шофьорът Димитър Любенов кара с много над разрешената скорост след употреба на алкохол и наркотици. Третата катастрофа е от Шумен. Тя се случи 3 дни след тази на Околовръстното – на 28 септември, на кръстовище в центъра на града. При нея загина 22-годишно момиче, а 18-годишният водач Жечко Кюркчиев е шофирал с много висока скорост. И тук въпросителните не са малко. Колата на Кюркчиев мистериозно изгоря на паркинг на МВР, а първоначално обявената за положителна проба за наркотици на младежа се оказа отрицателна. В крайна сметка разследването бе иззето от Шумен и поверено на Софийската градска прокуратура и националното следствие, които работят и по другите две катастрофи.

Делото „Семерджиев“ вече е в съда и дори тръгна по същество тази седмица с първите разпити. Съдебната зала гарантира публичност, каквато по останалите две дела все още нямаме. Ако разследващите работят и по тях със същото темпо, би трябвало също скоро да ги видим внесени в съда. 

Семерджиев

отговаря пред съда за 5 престъпления

– освен причиняване смъртта на двете жертви за шофиране след употреба на наркотици, за притежание на метаамфетамин, за използване на фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни табели. Ако вината му се докаже, го заплашват до 20 години затвор. Освен това близките на Хариет Стефанович – едно от загиналите момичета, предявиха 5 граждански иска срещу подсъдимия за общо 1,25 млн. лв., които съдът прие да разгледа паралелно с наказателния процес. Близките на другата жертва – Христина Дилева, не предявиха искове за вреди, но също встъпиха в процеса като граждански обвинители – т.е. те ще защитават обвинението наравно с прокурора.

Неотдавна прокуратурата разказа какво е установено по делото – на 5 юли Семерджиев шофирал джипа си „Ауди“ след употреба на метаамфетамин. Летял със 166 км/ч в района на хотел „Хемус“. В барчето между двете предни седалки на колата държал 0.65 г метаамфетамин. Навлязъл с тази висока скорост в кръстовището на червено, при което челно ударил такси. Нито таксиметровият шофьор, нито Семерджиев имали техническа възможност да спрат. След удара джипът се отклонил напред и надясно и със скорост от 151 км/ч ударил първата пешеходка, намираща се на бордюра. След това джипът се ударил в металната конструкция на асансьора за метрото и се разкъсал. Предната му част с около 60 км/ч ударила втората пешеходка. Двете млади жени загинали на място.

На видеозаписите се вижда, че 17 секунди след катастрофата Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. Стъписващ детайл е, че по дрехите на Семерджиев е открита ДНК от двете жертви. Не защото е опитал да помогне, а защото е пипнал изцапаната си с кръв кола и след това се е избърсал в дънките си, обясняват разследващите.

Първото заседание на делото по същество мина в понеделник. Прелюбопитни показания даде бившата полицайка Симона Радева, за която разследващите твърдят, че е установено, че е помогнала на Семерджиев да се укрие в апартамента си след катастрофата. Жената призна, че е помогнала на Семерджиев да се укрие, като му е занесла стълба, за да влезе в дома си без ключове. Радева не е привлечена към наказателна отговорност. Тя твърди, че е силно да се каже, че познава Семерджиев. А ние няма как да не се запитаме –

ако за бегъл познат е склонна да разнася стълба посред нощ,

без да го разпитва защо, какво ли е вършила за приятелите си?!

„Радева казва, че случайно познава Семерджиев от една проверка. Служителите на автомивката (неговата автомивка, б.а.) заявяват, че тя всеки ден е била там, имали са я за шеф. Включително един от свидетелите заяви, че много често клиенти са плащали на нея. Ако се познаваме случайно, няма да знам къде живеете и няма да се возя в автомобила ви. Тя потвърди, че се е возила няколко пъти в джипа му и че Семерджиев е много добър шофьор“, посочи пред Нова тв адвокат Пламен Димитров, който представлява близките на една от жертвите.

На мястото на катастрофата странно се озова и шефът на софийската военна прокуратура Адалберт Кръстев. По неговите думи – по случайност.

В колата на Семерджиев са намерени и полицейски лампи, ползвани и преди катастрофата. Установени са многобройни контакти със служители на МВР, явно е притежавал лампите, казват от прокуратурата. Всички служители на МВР, които имат някакво отношение към случая, например спиралите го месец преди инцидента, са разпитани, обясни зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров. Отделно от делото за катастрофата тече и разследване за полицейски чадър над Семерджиев, където се установява дали лица от МВР са го покровителствали. „Там е доста по-сложно разследването“, твърди Тодоров. Има разследване и за икономическата дейност на Семерджиев. Проверява се каква дейност са извършвали фирмите му, плащани ли са данъци, има ли данни за пране на пари и как той си е позволявал високия стандарт на живот. 

Полицаи има замесени и в случая с катастрофата на Околовръстното,

за която е обвинен Димитър Любенов. Оказа се, че 39-годишният мъж, който има общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя, е бил ескортиран от полицаи, когато на 25 септември удари с поршето си със 195 км/час излизащ от локалното платно на Околовръстното на София „Форд“. Загина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишната му жена се озова в болница с опасност за живота. На Любенов беше повдигнато обвинение за умишлено причиняване на смърт, а не както за другите две катастрофи – по непредпазливост. За умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков е обвинен и Кристиан Николов, но вече 2 инстанции постановиха, че той е виновен за непредпазливо деяние. Полицаите бяха отстранени от длъжност, а прокуратурата предприе действия срещу тях едва преди дни. На Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление бяха повдигнати обвинения. Срещу Марински има три – за подкуп, за неизпълнение на служебните задължения и за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа. Прокуратурата няма доказателства Гечева, да е участвала във взимането на подкупа, затова към нея няма предявено такова обвинение. Тепърва ще видим ще стигнат ли тези обвинения до съда и дали ще издържат там. По-рано МВР обяви, че прокурор е отказал двамата да бъдат арестувани. Прокуратурата контрира, че това не е така.

Преди дни съдът отхвърли молбата на Любенов да излезе от ареста. Съдията се мотивира, че не намира какъвто и да е довод за промяна на мярката, тъй като има достатъчно данни, че обвиняемият е съпричастен към катастрофата и има реална опасност да извърши ново престъпление. В определението си съдия Тони Гетов се позова на експертиза, от която става ясно, че Любенов е употребил едновременно алкохол и кокаин и въпреки че е съзнавал в какво състояние е, се е качил на колата и е карал със 195 км/ч. Освен това няма данни да се е опитал да предотврати инцидента, изобщо не е натиснал спирачката и не е променил траекторията на автомобила. „В последните две години е бил многократно наказван за превишена скорост, което показва, че това не е изолиран случай“, посочи още съдът.

Съдът не се съгласи и с доводите на защитата, че и полицаите, които вероятно са го ескортирали, носят вина за катастрофата, тъй като той е увеличил многократно скоростта, след като те са спрели да карат след него. Пред съда Любенов се разплака и каза, че иска да си види детето, че то често боледува и не може да ходи на детска градина, че майка му е болна от диабет и трябва да се грижи за нея. „Обвиняемият е трябвало да съобрази, че има болна майка и малолетно дете, преди да се качи на колата след употреба на алкохол и наркотици, а не сега да ги използва като оправдание“, посочи съдия Гетов. Апелативният съд потвърди определението му. 

Напрежение между МВР и прокуратура имаше и по шуменския случай. И по него отдавна разследващите не са коментирали нищо.

Ще се потули истината за жестоката катастрофа

от 28 септември, при която загина 22-годишната Светломира Станчева. Това чу главният прокурор Иван Гешев от шуменци по време на посещението си в града по повод инцидента. БНТ излъчи на живо срещата на Гешев в края на октомври.

Тежкият инцидент стана на кръгово кръстовище в Шумен. Според обвинението 18-годишният Жечко Кюркчиев е карал с „Волво“ с 93,86 км/час при разрешени 50, пренебрегнал е и правилата за поведение при наближаване на кръстовище. В момента Кюркчиев е под домашен арест, след като се оказа, че първоначалната положителна проба за наркотици се оказа невярна – младежът е шофирал „чист“. В публичното пространство циркулират информации, че момчето съвсем не е случайно. Разследващите обаче досега не са обявявали той да е роднина на някой „специален“. 

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обвърза този случай с друг – за  разследването за ловното стопанство „Паламара“. И обясни как МВР е събрало доста факти по „Паламара“, когато наблюдаващ прокурор е бил командирован от Варна в Шумен. След това наблюдаващият прокурор е сменен и работата замира. „Има основание окръжният прокурор да има, меко казано, недобри чувства към областния директор на МВР“, обясни Демерджиев. Той призова главния прокурор Иван Гешев да инициира дисциплинарно производство срещу подчинения си, в противен случай щял да сезира правосъдния министър. Нищо от това засега не се е случило.

Колкото до изгорелия джип от катастрофата, експертиза е показала, че той се е самозапалил. И това е твърде съмнителна случайност, като се има предвид, че колата е прибрана на паркинг на МВР по разпореждане на прокуратурата. Доказано е, че е от акумулатора, който е дал на късо, въпреки че пожарникарите са срязали двете клеми, а записите от камерите показват, че никой не е доближавал колата. За случилото се с волвото се води отделно разследване.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече