Тайните планове на „Даунинг стрийт“: Путин и Блеър

0

Бившият британски министър-председател Тони Блеър е смятал, че Владимир Путин трябва да получи място сред водещите фигури на международната сцена, въпреки дълбоките опасения на официални лица относно руски президент, се казва в неотдавна публикувани официални документи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Документите, публикувани от Националния архив в Кю, Западен Лондон, показват, че по време на мандата си като министър-председател Блеър е смятал, че бившия служител на КГБ е отдаден „руски патриот“ и че е важно той да бъде насърчен да приеме западните ценности. Зад кулисите обаче официалните лица се опасявали, че той представлява връщането към старите нагласи от Студената война и се питали дали може да му се има доверие.

Във вътрешни записки от брифинг на „Даунинг стрийт 10“ от януари 2001 г. – едва година след встъпването на Путин в длъжност – озаглавена „Напредъкът на Путин“, се изтъкват опасенията за действията на руския лидер, в това число и възобновяването на руската шпионска дейност.

„Въпреки въодушевлението в реториката на Путин за тесните връзки между Русия и Обединеното кралство, усилията на руското разузнаване срещу британски цели остават на високо ниво“, се казва в доклада. „Присъствието на руското разузнаване в Обединеното кралство е на равнището от Студената война и те продължават да се опитват да изпращат активни и враждебни служители, които да работят срещу британските интереси по целия свят.“

Документът включва и списък с редица обещания, дадени от Путин на Блеър по време на разговорите им на различни международни срещи на върха, които впоследствие се оказали неверни.

Те включвали подкрепа за твърдата позиция на Запада по отношение на иракския диктатор Саддам Хюсеин и обещания, че Москва ще спре да снабдява иранската ядрена програма. В текста се също така, че руския лидер заявил пред тогавашния британски премиер, че не иска да бъде смятан за „противник на НАТО“, въпреки че тогавашния руски министър на отбраната маршал Игор Сергеев предупредил алианса, че всяко по-нататъшно разширяване ще бъде „голяма политическа грешка“, която ще принуди Москва да предприеме „подходящите мерки“.

Меморандумът е сред редица информационни бележки на съветника на Блеър по външнополитическите въпроси Джон Соуърс, който се подготвял за срещите си с високопоставени служители от администрацията на американския президент Джордж Буш преди първата среща на самия Блеър с президента на САЩ и неговия екип.

В разговорите си с вицепрезидента Дик Чейни в президентската резиденция „Кемп Дейвид“ в щата Мериленд Блеър сравнил Путин с френския президент Шарл де Гол. „Премиерът го описал като руски патриот, който болезнено осъзнава, че светът е загубил уважението си към Русия. Да го опишем като руския Шарл де Гол би било подвеждащо, но той имаше подобен начин на мислене“, се казва в бележката от срещата.

„Блеър разбираше, че Путин имаше нисък рейтинг на одобрение в САЩ. Но той смяташе, че е по-добре да позволи на Путин да заеме място сред водещите фигури на международната сцена и да го насърчи да се насочи към западните нагласи, както и към западния икономически модел“.

Каквито и да са били нагласите по отношение на Путин, публикуваните документи показват как дипломатическите любезности все още е трябвало да бъдат спазвани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече