Анализатор: 2022-а е година на външнополитическа безтегловност

0

Събитието на 2022 г. е войната в Украйна, заяви пред БНР анализаторът Владимир Шопов.

До голяма степен войната в Украйна ускори вече случващи се процеси, които бяха видими и преди нея. Първото е очевидното оформяне на два блока в глобалната политика, което се виждаше и се случваше още преди втората инвазия на Путин в Украйна. Очевидно е, че има стратегическа ос между Китай и Русия, с известни нюанси – не е военен съюз по подобие на Алианса, но е ясно, че там има един клъстер от държави, към които сега се присъединяват и Иран, и други държави, които искат светът да се развива по определен различен начин от това, на което сме свидетели през последните десетилетия. Това е голямата макро геополитическа тенденция“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“. 

Има и много голяма геоикономическа тенденция, подчерта Шопов и обясни:

„Тя е свързана с частичната деглобализация и с доста радикалното преформатиране на производствените вериги, на начина, по който се правят инвестициите, това, което по различни начини се нарича – връщане на производства в западния свят, което в значителна степен се случваше през 2022 г. – за съжаление, процес, в който България почти не участва и заради външнополитическото й поведение“.

НАТО се съживи по един малко очакван начин, отбеляза анализаторът. Според него присъединяването на Швеция и Финландия е една от големите политически изненади на годината

„НАТО получава нова причина за съществуване, която очевидно оттук нататък ще превърне организацията в изключително сериозен фактор в областта на сигурността“. 

По думите му ЕС е изключително адаптивна организация. Това, което се случи през последната година, чудесно илюстрира тази негова характеристика, посочи той. 

„Има известно изместване на политическата тежест на Изток в резултат на войната в Украйна. Много от дебатите по отделните политики, свързани с войната в Украйна, в момента до голяма степен се доминира политическата инициатива в ръцете на новите страни-членки“.

Владимир Шопов подчерта, че ЕС е успял за 9 месеца да пренастрои енергийната си система така, че енергийната зависимост е паднала от 40 на 4%: 

„Това има своята икономическа цена. Но това е илюстрация на неговата способност да се адаптира. ЕС винаги ще има един недостатък – понеже е сложна организация, той наистина структурно изпитва трудност да действа превантивно„.

2022 г. показа изключително дълбоки и задълбочаващи се проблеми, подчерта анализаторът и обясни: 

„Те са не просто в българската външна политика, а въобще в начина, по който ние присъстваме в западния свят. Това е година на външнополитическа безтегловност, която заплашва да се превърне в безпътица“.

2022 г. започва ясно да очертава едно увеличаващо се отдалечаване на България и на българите от това, с което ЕС се занимава, смята Шопов. 

Темата „Европа“ не присъства, а евросредствата се представят като национални средства, които са дошли по волята на конкретния премиер, министър и т.н., коментира той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече