Новите избори са винаги зад ъгъла

0

Партиите гледат по-скоро към третия мандат. Там е по-интересно, не е ясно президентът на кого ще го връчи. Там ще са продълженията и дузпите. Може би всички вече са свикнали с мисълта, че се отива към избори“. 

Това каза пред БНР Първан Симеонов, „Галъп Интернешънъл“. 

И посочи – за да има диалог между прозападния прогресивен лагер в България и консервативната част на политическия спектър, трябва да минат поне още едни избори, които да покажат, че друг път освен диалога няма

„Новите избори не са новина, те са винаги зад ъгъла. Изборите през 2021 година бяха избори за промяна. Последните бяха за стабилизация. Едни предстоящи избори ще бъдат от по-нов тип, ще бъдат избори за решения. Изборите вече значат нещо… И няма как да я променим тази България, колкото и избори да правим. Ще трябва да свикнем, че това, което ни се привижда като пат, всъщност е здравословно равновесие между два автентични обществени сектора. Истинското мнозинство ще бъде между тези два стълба в българското общество“. 

Той подчерта, че партиите ще гледат да не излязат виновни за несъздаването на правителство:  

„Трябва по нов начин да осмислим това, което ни се случи… Политиците започнаха война на взаимно изтребление. Раздалечаването между двете части на елита води до отдалечаване на народа от елита. Това може да избие в тежък популизъм, в желание за смяна на системата, в повече гласуване за радикалните играчи“. 

Предлагането на радикални промени за промяна на модела на управление в страната е игра с огъня, подчерта социологът. 

„Когато носиш отговорността, рискуваш рейтинга. Безкрайното протягане на президента с мандатите ще остави впечатлението, че на президента му харесва тази роля. Но по-скоро не е така, а партиите му я прехвърлиха. Ще дойде обаче краят на този момент и трябва да сме готови за него“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече