Годишен технически преглед на българската политика: България е на автопилот! Опасно ли е?

0

Политиката е като колата – ако не направиш годишен преглед, може да ти я спрат. Много зевзеци се упражниха през 2022 по темата, но ние ще подходим сериозно, защото искаме да се движим. Ако може – напред, не назад.

Важно е да се знае състоянието на политиката, макар да не е моментът точно по Нова година. На всички е известно, че реалното състояние се вижда през април, когато управниците си подадат имотните декларации. И като върнем прегледите назад в годините, ще видим кой е литнал бая нагоре и кой е спукал гума на първия завой.

Но понеже темата за спиране от движение напоследък е болезнена, ще поогледаме нещата по-основно.

На пръв поглед двигателят на днешната българска политика е седемцилиндров. Само една бройка ни дели от заветния осмак, така любим на самите политици, на държащите ги за скалповете властелини на обръчите и на разни безименни баровци.

Може да е само една-едничка, ама разликата е осезателна – не работи това нещо, колкото и газ да му дават. Избушват го пустия му двигател, ама тая газ отива директно в ауспуха и ни трови нас, дето зяпаме отстрани с надеждата да тръгне шантавата машина. То думата „газ“ май минава вече към нецензурните, щом е в състояние да обогатява едни и да докарва до истерия други политици. Но това е в другото ѝ значение, не в нашето, автомобилното.

Иначе конските сили са 240 и би трябвало да са напълно достатъчни да летим финансово, икономически и всячески като една добре пипната германска машина. Но, уви, бройката в случая не е най-важното, а самите коне. „Руски боен кон“ в случая не се отнася за жена-здравенячка, а за политическа порода. Все повече стават нейните представители и това не е добре. Явно не са тези конете, които ни трябват.

Към днешна дата диагностиката не дава оптимистична прогноза. Уж мощна, уж нова, пък не върви, пущината. От друга страна, спирачките ѝ също не са съвсем в ред. Нанайси феродо нашият политик. Само като ги слушаш какви ги дрънкат в парламента, ти се ще да си в казармата, че да им отговориш с подобаваща лексика.

И все повече се пита човек – има ли въобще шофьор тази кола? И ако в момента няма, ще го има ли скоро? Защото така на самотек най-много до под крушата да стигнем.

Мигачите работят, но каква полза от тях? Като тръгне да завива, трябва да отгатваш накъде, защото с ляв мигач върви надясно и обратното. С фаровете също е тотал щета. Левият е халогенен, а пък десен въобще няма. Затова пък има няколко средни, все едно на сафари сме тръгнали. А може и да сме, просто никой не ни е казал. И как да ни каже, като от клаксони сме оглушали. Виж, клаксоните на тази кола са супер. По цял ден могат да вият на седем гласа. И го правят – сряда, четвъртък и петък пряко в ефира звучи хорът на парламентарните клаксони. Голямо надсвирване пада.

Тази кола, като всяка друга, си има и скоростна кутия. Мнооого добре скрита. Тези, които задават скоростите, не се виждат. Само се чуват от време на време – нещо леко пристъргва, уж че Радев бави мандатите, ама ние знаем, че не е той. Той не пилотира в момента, колкото и да си мисли, че го прави. Скърца скоростната кутия, защото от сменяне на скоростите на кукловодите им дойде до гуша и май минаваме на автоматик. Скоро!

Неудобно е да го признаем, но тази кола си е направо за скрап. Не е добре сглобена, не са добри материалите и никой не ще да я кара. Хем не върви, хем странни звуци издава, хем се клати по пътя. Може и да повърви още малко, но ще трябва да ѝ сменим табелата. Онази, на която пише нещо за съединението. По-добре да пише „Нова година – нов парламент“.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече