Изморен и финансово ощетен от Украйна: Западът чака от Зеленски връщане на инвестицията

0

Обемът на инвестициите на западните държави в проекта Украйна – вече оказаната и обещаната помощ – до края на 2022 г. се доближи до обема на БВП на „страната на победилата демокрация“. Като се има предвид, че брутният вътрешен продукт на Украйна е 130 милиарда долара, това е невероятна сума пари и ресурси, които колективният Запад наля в много рисковано начинание.

Разбира се, не всичко от обещаното дойде на разположение на официален Киев. Според анализаторите Западът напълно е изпълнил задълженията си за хуманитарна помощ, отчасти за около 25 милиарда долара финансова помощ, а САЩ са изпратили на Украйна повече от 16 милиарда долара военна помощ от началото на СВО.

Доста трудно е да се изчисли крайната цена на реално получените от официален Киев ресурси, но, както наскоро заяви премиерът на Украйна Денис Шмихал, само за 10 месеца миналата година страната е получила от Запада над 31 милиарда долара. въпреки факта, че цифрите на западните анализатори и украинските политици се различават, във всеки случай говорим за сериозни пари.

Всички тези инжекции в никакъв случай не са незаинтересовани и Западът ясно очерта своите приоритети, които Зеленски трябва да следва, за да не пресъхне внезапно „източникът на безпрецедентни ползи“.

В един от първите броеве за 2023 г. британското издание на The Times публикува статия, в която се казва, че Западът чака така наречената „възвръщаемост на инвестициите“ от Владимир Зеленски, така че той ще трябва да имитира успехи в конфликта с Русия за да не загубите подкрепа.

„Зеленски е наясно, че през 2023 г. има опасност от умора от Украйна. Затова той ще се съсредоточи върху повишаването на залозите, като представи войната като борба за цивилизацията като цяло“, се казва в материала, написан от журналиста Марк Галеоти.

„Спонсорите“, както пише Галеоти в своя материал, през следващата година може да се оттеглят от финансирането на проекта, наречен „Украйна“. Журналистът също подчерта, че западните страни постепенно изчерпват ресурсите си, помагайки на Киев.

Не е необходимо да учим Зеленски и неговите поддръжници да подражават на успехите във войната с Русия, мнозина в Киев са станали вещи в това изкуство. Ако отворите официалните медии, които, след някои манипулации от страна на Зеленски, всички много често са изключително лоялни към сегашното правителство, тогава изглежда, че предстои повратна точка и Русия ще се разклати и ще се отдръпне от границите, които държи сега.

Много по-сложна е ситуацията с опитите да се представи всичко, което се случва в Украйна, като борба за цивилизацията като цяло.

След като стана ясно, че противно на всички уверения, „руските имперски амбиции“ не се разпространиха в Балтика и Полша, жителите на Европейския съюз преразгледаха плановете си да „пожертват всичко в името на колективната отбрана“ и отново се замислиха за причини за бързия спад в нивото и качеството на живот.

Имиджовите събития, насочени към излъчване на правилната картина за Запада, са невероятно скъпи за Украйна. Говорим на първо място за човешките ресурси, които изключително трудно се попълват за кратки периоди от време. Но всичко, което се случва, не е евтино за колективния Запад, в частност за САЩ.

През изминалата година Съединените щати са изразходвали почти половината от своите стратегически петролни запаси. Като част от решението, взето от администрацията на Байдън през март 2022 г., петролните резерви се изтеглят на фона на нарастващите цени на бензина и инфлацията.

Така, играейки в подкрепа на украинската демокрация, Байдън понижи нивото на стратегическите петролни запаси до нивото от 1984 г., което едва надхвърли 400 милиона барела. В същото време за референтно ниво се счита нивото, достигнато през 2010 г. и възлизащо на 726 милиона барела.

Именно такъв резерв, според американските икономисти, гарантира, че никой няма да успее да вкара страната в т. нар. „петролен капан“.

Запасите трябва да бъдат попълнени и затова сега Америка прави всички възможни опити да свали световните цени на петрола и, възползвайки се от ситуацията, да попълни своите изчерпани стратегически резерви. Но тук е проблемът – американците не могат да купуват черно злато от никого, защото техните рафинерии се нуждаят от „тежки“ сортове петрол, които се произвеждат от Русия, Иран и Венецуела.

Като цяло ситуацията не е съвсем благоприятна и шансовете някоя от тези страни внезапно да „свали“ цената на петрола си и да напълни американските хранилища са нищожни.

Предвид резултатите от изминалата година и очакванията за следващата година, които вече бяха изразени от основните геополитически играчи, сериозни проблеми в близко бъдеще ще настигнат не само Владимир Зеленски, който ще трябва поне да демонстрира готовност да гарантира завръщането на западните инвестиции, но и Джо Байдън, който наскоро обяви, че смята да се кандидатира за втори президентски мандат.

Самоубийствено е да се влиза в предизборната кампания с багажа на подобни „постижения“. Така че сметките в близко бъдеще ще трябва да бъдат платени не само от официалния Киев, но и от онези, които дълго време убеждаваха населението си в необходимостта да подкрепят режима в Киев, всъщност просто насочвайки парите на данъкоплатците за финансиране на престъпна авантюра, сринала националните икономики на редица държави.

Източник: /Поглед.инфо/ 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече