Политическа немощ: Борисов предложи Христо Иванов за премиер и „нов обществен договор“ между лидерите

0

Правителство с премиер съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и документ, наречен „нов обществен договор“, подписан от лидерите на всички парламентарно представени партии. Тази формула за редовен кабинет очерта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в изява, излъчвана на живо в профила му във „Фейсбук“. Тя имаше два акцента: атаки към „Продължаваме промяната“ за политиката им в енергетиката и отговори на Борисов на медийните изяви от почивните дни на Корнелия Нинова и Христо Иванов.

В типичния си стил Борисов не беше конкретен какво точно очаква да включва споменатият от него нов обществен договор, не спомена и изисквания за участие на партията му в правителство. Стана еднозначно ясно обаче, че Борисов отхвърля призива на Христо Иванов ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ да стигнат до някакво разбирателство.

„Не, Христо“

Бойко Борисов цитира думи на Христо Иванов от по-рано в неделя (8 януари) пред Българското национално радио (БНР), че „за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ“ и веднага отговори: „Не, Христо“. Под формата на обръщение към съпредседателя на „Демократична България“ Борисов лансира следната концепция:

„Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш, може да се случи. Да подпишем документ, даже точната дума, Христо, е нов обществен договор – лидерите да поемем ангажимент, че нашите ръководства, партии, министри няма да извършват каквито и да е незаконни действия“.
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов досега е обявявал, че независимо с кой мандат кабинетът трябва да е без ярки политически фигури тъкмо заради изострените отношения между лидерите.

Борисов добави, че „и ние искаме такава правосъдна реформа“, която да води до ефективно правораздаване, вместо политиците да се обвиняват в корупция с публични изказвания. Председателят на ГЕРБ не каза нищо конкретно за аспектите на съдебната реформа. Партията отдавна не отговаря еднозначно и положително за исканата от „Демократична България“ реформа на прокуратурата и механизъм, който да позволява смяна на главния прокурор.

Бойко Борисов дори отхвърли собствения си подход при разговорите за кабинет и сега показа одобрение към предпочитанията на лидера на БСП Корнелия Нинова: партийните ръководства да са в основата на договорките: „Начинът, който избрахме с посредници, неутрални лица, не е сериозен, никъде не се прави“, каза Борисов.Според председателя на ГЕРБ, ако „Демократична България“ получи третия мандат за съставяне на правителство, трябва да покани за „нов обществен договор“ председателите на всички партии и изброи поименно Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

„Тези партии са ги изобличили“

По-голямата част от изявата си пред младежката организация на ГЕРБ Борисов посвети на обвинения към „Продължаваме промяната“, че злоупотребявала с цените на горивата.

Тази тема Борисов използва, за да изрази недоволството си, че въобще „Демократична България“ е в близки отношения с партията на Кирил Петков и Асен Василев. Борисов недоволства, че депутатите от обединението не са подкрепили изводите на ГЕРБ за сключването на меморандум от кабинета „Петков“ с базираната в Лондон „Джемкорп корпорейшън“ и американската „Ай Пи Три корпорейшън“.

Бойко Борисов загатна, че според него възможната комбинация за управление е между ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ и изброи законопроекти в сферата на енергетиката, по които депутатите от трите партии са гласували еднакво. Пропусна обаче да отбележи, че и депутатите на „Продължаваме промяната“ са подкрепили както текстовете за забрана на „Лукойл“ да изнася нефтени продукти освен за Украйна, така и текстовете на закон, с който държавата може да поеме контрол над „Лукойл“.

Вместо това Борисов заключи, че ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ били изобличили „Продължаваме промяната“ и били „отпочнали реална борба с корупцията“.

Автор: Златина Зехирова

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече