Едно мислехме, друго стана: Енергийният гамбит на Путин се проваля, топлата зима спасява Европа

0

Плановете на руския президент Владимир Путин да притисне Европа чрез използване на енергията като оръжие изглеждат неуспешни – поне засега, показва анализ на агенция Блумбърг.

На Европа помагат мекото време, по-широката гама от доставчици и усилията за намаляване на търсенето, като запасите от газ все още са почти пълни, а цените падат до нивата отпреди войната в Украйна. След резкия обрат през последния месец Европа вероятно вече е преминала през най-лошото от кризата, посочва агенцията.

Комбинацията от условия – включително Covid неволите на Китай, които притъпиха конкуренцията за втечнен природен газ (LNG) – би премахнала много високата инфлация, би стабилизирала икономическите перспективи на Европа и би оставила на Кремъл по-малко влияние върху съюзниците на Украйна.

Въпреки че рязко застудяване или прекъсване на доставките все още могат да хвърлят енергийните пазари в хаос, нараства оптимизмът, че Европа вече може да преживее тази и следващата зима.

„Опасността от пълен икономически срив, основен срив на европейската индустрия, е предотвратена, доколкото можем да видим“, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, ключов архитект на отговора на страната на енергийната криза, по време на пътуване до Норвегия, която зае мястото на Русия като най-голям доставчик на газ за страната.

Кризата, предизвикана от започналата през февруари 2022 г. руска инвазия в Украйна, вече струва на Европа близо 1 трилион долара заради скока на енергийните цени. Правителствата отговориха с помощи за над 700 милиарда долара, за да помогнат на компаниите и потребителите да поемат ценовия удар. Те също така се борят да се откажат от зависимостта си от руската енергия, особено от природния газ.

Европейският съюз вече не внася въглища и суров петрол от Русия, а доставките на газ са значително ограничени. Блокът запълни част от празнината чрез увеличаване на доставките от Норвегия и доставките на втечнен природен газ от Катар, САЩ и други производители.

В Германия складовете са пълни на около 91% в сравнение с 54% по също врме точно преди година, когато Русия вече изпразваше контролираните от нея газови съоръжения. Оттогава правителството на канцлера Олаф Шолц национализира местните звена на „Газпром“ и похарчи милиарди евро за попълване на резерви.

Енергоспестяващите мерки от индустрията и домакинствата, както и най-топлите януарски температури от десетилетия помогнаха за запазването на високата запълняемост на газохранилищата.

„Ние сме големи оптимисти, каквито всъщност не бяхме през есента“, каза Клаус Мюлер, ръководител на мрежовия регулатор на Германия, в интервю за обществената телевизия ARD. „Колкото повече газ имаме в хранилищата в началото на годината, толкова по-малко стрес и разходи ще имаме, за да ги заредим отново за следващата зима“.

Междувременно референтните цени на газа спаднаха до едва една пета от рекордите, поставени в края на август 2022 г., и въпреки опасенията, че по-ниските цени могат да стимулират търсенето, потреблението все още намалява с оглед на по-слабата икономика.

Очаква се през 2023 г. европейското потребление да бъде с около 16% под средните петгодишни нива, се посочва в доклад на Morgan Stanley.

Благоприятните условия и разширяването на възобновяемия капацитет също помагат. По-високото производство на вятърна и слънчева енергия ще помогне за намаляване с 39% тази година на производството на електроенергия от газ в десет от най-големите пазари на енергия в Европа, според S&P Global.

Динамиката се е променила до такава степен, че сега пристига твърде много LNG, според Morgan Stanley. Доставките поставиха нов рекорд през декември и тенденцията вероятно ще продължи.

Германия, някога най-големият купувач на руски газ, отваря три терминала за втечен газ тази зима, а най-голямата икономика в Европа очаква новите й съоръжения за LNG да покрият около една трета от предишните й нужди. Стабилните доставки от неруски източници вероятно ще попречат на пазарните цени да скочат до върховете от миналата година, прогнозира Блумбърг.

„Фактът, че Европа успя да запълни своите газохранилища, наистина създаде буфер за цените за предстоящата зима“, коментира Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в базираната в Италия енергийна компания Illumia SpA. „Очакванията се промениха, когато регионът започна да има достатъчно доставки“, добави той.

Презареждането на газовите хранилища може да бъде по-малко драматично след тази зима. Morgan Stanley и консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. очакват складовете да бъдат пълни наполовина тази пролет, ако времето остане меко. Това би било двойно повече от миналогодишните нива.

Въпреки положителното развитие, цените на природния газ все още са по-високи от историческите средни стойности и рисковете остават. Вносът на руски тръбопроводен газ тази година ще бъде само една пета от обичайните нива – или около 27 милиарда кубически метра, като Кремъл може да ги намали напълно.

Това е „огромно намаление за пазар, който консумираше 400 милиарда кубични метра през 2021 г.“, каза Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Следователно LNG ще бъде от решаващо значение за осигуряването на достатъчно доставки за следващата зима и Европа ще трябва да остане нащрек. Възстановяването на китайската икономика може да разпали конкуренцията, като доставките за стария континент останат ограничени, докато през 2025 г. не стане наличен по-голям капацитет.

Все пак шансовете за голямо възстановяване на търсенето на втечнен природен газ в Китай се изпаряват, тъй като азиатска държава се обръща към по-достъпни горивни опции, като въглища, газ от тръбопроводи и вътрешно производство. Всъщност Китай може дори да не се нуждае от спот доставки на LNG тази година, според CICC Research.

Климатичната криза допринесе за липсата на търсене на отопление досега тази зима и все по-променливите метеорологични модели все още могат да предизвикат студени вълни, като неотдавнашното арктическо време, което обхвана САЩ. Продължителните температури на замръзване могат да изчерпят местата за съхранение до капаците от 20%, според Wood Mackenzie.

За да се осигури гладко складиране на синьо гориво през лятото, много фактори трябва да се съгласуват, включително солидно електроснабдяване от вятърни, ядрени и водни генератори, стабилни потоци LNG и непрекъснато спестяване на енергия, каза Ан-Софи Корбо.

„Европа може да е в по-добра позиция в сравнение с предишните опасения, но все още не вън от опасност“, посочи Wood Mackenzie.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече