И слепите прогледнаха, и глухите чуха: Радев е диригентът на политическите борби

0

Вторият мандат беше обречен като пряко следствие на обречеността на първия мандат. Дали третият мандат е обречен е изключително сложен въпрос. Ако човек следи внимателно многостранния политически разговор може да му се завие свят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria историкът и анализатор Явор Сидеров.

Нещата на повърхността изглеждат почти неразбираеми. Отдолу обаче се виждат няколко ясни работи. Това се превръща в екзистенциален проблем за партиите. Очевидно е, че всички искат да стоварят отговорността върху плещите на Христо Иванов и ДБ. Дори и Борисов го натовари с отговорността да бъде премиер – нещо, което е малко преждевременно, предвид факта, че не е връчен третият мандат. ДПС се обидиха на свой ред, че никой дори не желае да помисли да връчи третия мандат на тях. БСП изпадат все повече в изолация. Нямам усещането, че „Български възход“ е напълно наясно какво иска да направи в тази ситуация.

Заявката на ГЕРБ да няма хора от ПП в правителството на ДБ, за да го подкрепят може да се тълкува като биене на клин между ПП и ДБ. Това отново са спекулации. Привкусът, който остава след всичко това е доста горчив. В крайна сметка целта да се сформира стабилно правителство, продължава да се изплъзва.

Истинският диригент на всичко това е президентът Радев, защото от него зависи на кого ще даде третия мандат и той предопределя възможния развой на събитията. Всяко едно негово действие означава определен политически избор.
Много малко вероятно е третият мандат да бъде даден на БСП и е малко вероятно тя да може да направи каквото и да било с него, при условие, че желае да прави нещо. Доста по-вероятно е да бъде даден на ген. Янев. Какво ще произлезе от това също е изключително спорен въпрос. За мен е малко вероятно да бъде даден на ДБ, макар че по всичко личи, че около тях се концентрират заявените възможности.

Идеята е да се състави програмно правителство, в което отсъстват изявените лидери на всички партии. Правителство с ограничен хоризонт с конкретно и ясно поставени цели.

Под обществен договор, Борисов има предвид да се сключи някакъв вид споразумение между политическите партии, което да форматира срока на управление, състава и приоритетите. Ако ще се прави програмно правителство е очевидно, че то трябва да се обедини около приоритети, които са общи за всички. Една бъдеща декларация трябва да е страшно конкретна. Декларацията на ПП беше малко по-обща, а трябва да е съвсем конкретна.

Единственият печеливш може би е партия ГЕРБ, която изживява един мини ренесанс и вече всички говорят с нея. Всички останали партии са застрашени от загуба на електорат поради факта, че е им се наложи да правят коалиция с политически противници.
„Възраждане“ като антисистемна партия може да вдигне малко процента си, но в никакъв случай не може да се превърне в основна партия в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече