Ренета Инджова: Закономерен крах на политическата ни система – политиците ни са „агентури, платени мисионери и лобисти на големите корпорации“

0

Ние продължаваме успешно да маневрираме. В този смисъл е хубаво, че нямаме правителство и не можем да вземем твърдо отношение към войната. Така се оправдаваме, че не можем да усвояваме европейски средства. Много е удобен вариантът, когато не можем да отговорим на международните изисквания, да кажем, че нямаме правителство“. Това каза в обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-тото правителство.

За днешните политици Инджова бе категорична, те не искат и не могат да правят правителство, че това са „агентури, платени мисионери и лобисти на големите корпорации“.

„Ние тук сме се превърнали в територията, в една площадка, на която никой не мисли да прави правителство, а по-скоро води нещата към закономерния крах на политическата ни система, като гледа единствено кой в каква далавера ще се настани“, каза Ренета Инджова.

По думите и, чрез тях корпорациите си мерят силите у нас и това кой кого ще надвие.

„Става дума за един юридически рекет. Лобистите подписват договори и меморандуми и започват да точат пари от държавния бюджет с предварителни договори. В крайна сметка, те ще рушат енергийната ни инфраструктура. След това ще дойдат съдилищата. Правителство те не искат да правят, а и не могат. Може ли три месеца да ни се обясняват технологични въпроси. Христо Иванов щял да прави техническо правителство. За такова не бях чувала. Това са такива глупости“. Инджова припомни Фройд с мисълта му, че по-страшно от това да си глупав е да нямаш морал. В случая дори не става въпрос за морал, според нея, а за безсрамието, с което ни го казват.

Инджова посочи още, че у нас има една фалшива демокрация. Че на практика днешните политици са си същите онези отпреди 33 години, това са внуците на активните борци, които не носят нищо ново, няма разлика – това са едни и същи фамилии и кланове. „Имайки си работа с тях на Запад е много трудно да разберат кой кой е. Всъщност не са разбрали, че ние сме в състояние и тях да ги провалим. И това се вижда вече.

Избори у нас ще има до дупка, но поуките от избор до избор не сме си направили, каза още Инджива.

„Българският народ става все по-тъп с това, което избира, а конструкторът на служебните кабинети ги прави един до друг под индиго“, каза още Инджова.

При всеки избор създаваме едно ново прокси, влязло с едва уловени 4% от бариерата и после възлагаме на него надеждите да направи нещо. Това е безумието на един народ, ако може да се нарече така, след като търпи това нещо.

Поуката е, в условия на крах, нацията да намери силите да каже, че ни трябва нещо ново и лидерът на това ново да намери формулата, която да активизира тези маси, смята още Ренета Инджова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече