„Кой кум, кой сват, кой на булката брат“: Играчите и схема на криптомафията NEXO

0

Асен Василев лобирал за въвеждане на разплащанията с криптовалути

Вицепрезидент на разследваната у нас и в САЩ за пране на пари (в това число на лица, финансиращи терористи), измама на вложители и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка NEXO е бивш висш кадър на издателската корпорация на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев – “Икономедиа”.

Александър Починков, който е вицепрезидент “Инженеринг” в определяната от разследващите като криптопирамида от величината на OneCoin на Ружа Игнатова фирма, е бил дългогодишен служител на енергийния бос. От профила му в бизнесмрежата LinkedIn става ясно, че е стартирал кариерата си в кръга “Капитал” още през 1997 г., когато постъпва на работа като системен администратор в едноименния седмичник “Капитал” и изпълнява длъжността до 2000 г. От юли 2013 до юни 2018 г. пък е бил главен технически директор на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с “Икономедиа” именно, за да отиде през 2019 г. в NEXO, като напускането изглежда повече като трансфер, отколкото като раздяла. Починков продължава тясното си взаимодействие с кръга “Капитал” и вече от позицията на висш мениджър в криптобанката.

Връзката на Починков с „Икономедиа“ е само една от множеството нишки, оплитаща NEXO с Прокопиев 

и оглавявания от него бизнескръг “Капитал”, които лъсват наяве с избухването на аферата с криптопирамидата. Скандалът буквално взриви пазара на дигитални валути в световен мащаб, след като в четвъртък сутринта стотици разследващи – прокурори, следователи и служители от ДАНС щурмуваха офисите на NEXO в София.

Създадена през 2018 г. и с дъщерни дружества в половин дузина държави по целия свят, криптобанката всъщност е позната в България главно от публикациите на медиите под контрола на Иво Прокопиев. През близо петте години от съществуването на NEXO изданията под шапката на “Икономедиа” реално действат като рекламна платформа за промотирането на дейността на корпорацията у нас, а тя пък от своя страна се превръща в основен източник на финансови инжекции и партньор на издателската група. Колко точно пари е наляла криптобанката в “Икономедиа”, предстои да се изясни, както впрочем и дали тези средства не са с незаконен произход, предвид факта, че тече разследване за пране на капитали и данъчни измами.

Но взаимоотношенията между NEXO и кръга “Капитал” далеч не са обусловени само от връзката рекламодател-рекламиращ. Преглед на създателите и служителите на криптобанката показва много по-дълбока обвързаност, вадеща наяве мрежата, разпъната от Прокопиев в политиката и огромни сектори от бизнеса. В това число и криптовалутите и блокчейн технологиите, към които разградският олигарх винаги е имал афинитет.

Създатели на основаната през 2018 г. криптоплатформа са четирима българи – бившият депутат от “Реформаторския блок” (РБ) Антони Тренчев, доскорошните съдружници във фирмата за бързи кредити “Кредисимо” Коста Кънчев и Сокол Янков, а също Георги Шулев – син на бившия вицепремиер и социален и икономически министър Лидия Шулева, сочена през годините, в които бе на власт, за основен играч в полза на кръга “Капитал”. През 2019 г. Шулев напуска заради раздор борда на “Нексо”, като същото прави и Сокол Янков. Кънчев и Тренчев продължават работата в тандем, като първият движи нещата по-скоро от втори план, а вторият освен двигател е и лице на компанията.

Шулев-син може и да отпада от екипа, но връзката на NEXO с кръга “Капитал” далеч не изчезва. Просто се концентрира по линия на Антони Тренчев, който беше депутат от РБ от квотата на Движение “България на гражданите” в чийто Национален съвет бе заедно с две знакови фигури от обкръжението на Прокопиев – Стамен Янев и Настимир Ананиев. Първият е дългогодишен шеф на Българската агенция по инвестициите (БАИ) именно във времената, когато са били раздавани т. нар. златни паспорти срещу фиктивни инвестиции на руснаци и китайци. Янев впрочем е и бивш фирмен адвокат на друг виден проводник на интересите на Иво Прокопиев в политиката – съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Доколко са близки взаимоотношенията и зависимостта между двамата показва фактът, че първата работа на Петков, когато стана служебен министър на икономиката, бе да върне Янев начело на БАИ, откъдето бе махнат няколко месеца по-рано.

Не по-слаба е и взаимовръзката между ПП и другия съратник на Антони Тренчев – депутатът от ПП Настимир Ананиев, чиято партия ВОЛТ реално бе една от формациите, благодарение на които Кирил Петков и Асен Василев се явиха на предния парламентарен вот, тъй като все още не бяха учредили партията си. Впрочем Ананиев и Тренчев напуснаха редиците на ДБГ почти едновременно – през май 2017 г., като непосредствено след това станаха лица на нов политически проект – сдружение СЕГА (Сигурност, евроатлантизъм и гражданска активност). Той обаче бързо спихна и двамата се насочиха към по-перспективни начинания. Вторият заложи на политиката и се превърна в мандатоносител на ПП, а първият се насочи към бизнеса и създаването на NEXO, без обаче това да прекъсне връзката между тях и проектите им. Причината – най-малкото общо кратно помежду им в лицето на кръга “Капитал” и Прокопиев. Както впрочем и съмнителните руски връзки, при които кръгът “Капитал” отново се явява в ролята на общо кратно предвид факта, че освен рекламна платформа за разследваната за нарушения на санкциите срещу Кремъл NEXO изданията на групата на разградския олигарх се проявиха преди години като такава и за руския олигарх Константин Малофеев. През 2015 г. “Капитал” се записа в историята на българската журналистика като единственото издание у нас и едно от малкото в световен мащаб, отишло на крака в централата на бизнесимперията на 

„момчето за мръсни поръчки на Кремъл“ 

(както го определят западните медии) в Санкт Петербург, за да му предостави трибуна да обяснява плановете си за инвестиции в България. Сред тях строителството на “Южен поток” и АЕЦ “Белене”. По това време Малофеев вече бе част от санкционните списъци на САЩ и ЕС заради финансирането на сепаратистите в Украйна. На този фон руските връзки на съратника на Антони Тренчев и пионка на Прокопиев Настимир Ананиев бледнеят, но все пак е важно да се отбележи, че преди няколко дни стана ясно, че е бил съдружник с четирима руснаци във фирма, която е имала интереси в енергетиката.

Тук е моментът да се каже също, че Ананиев далеч не е единственият депутат от ПП, свързан с NEXO. Бивш негов колега от групата на “Продължаваме промяната” в предното Народно събрание – Александър Ракшиев, е бил акаунт мениджър в NEXO от 2019 г. до 2021 г. според профила му в LinkedIn.

Ако си мислите, че тези обвързаности са случайности, а не брънки в лобистка мрежа, прокарваща задкулисни интереси, помислете пак. А ето и едно от доказателствата за това – в интервю в началото на миналата година тогавашният финансов министър и настоящ съпредседател на ПП Асен Василев открито лобира за въвеждането на разплащания с криптовалути у нас.

“Проучваме възможности за създаване на механизъм за плащания с криптовалути “в краткосрочен до средносрочен план”. Водим разговори с БНБ и някои от играчите в криптоиндустрията, за да проверим възможностите и дали има смисъл да се предприемат последващи стъпки”, заяви той в интервю за “Блумбърг”. Василев може и да не уточни кои са въпросните “играчи от криптоиндустрията”, но едва ли има хора, които да се съмняват за кого говореше.

За какво и къде е разследвана NEXO?

Примката около NEXO в международен план обаче започна да се затяга още преди година. В края на 2021 г. щатът Ню Йорк разпореди на NEXO да прекрати предлагането на един от продуктите си -депозит с висока лихва, стигаща до 36% заради липсата на лиценз за подобна дейност. Заради предлагания незаконно високолихвен депозит, чрез който – според данните от американските медии, фирмата привлякла 93 000 US граждани, вложили 800 млн. долара в него, към есента на 2022 г. освен Ню Йорк още 7 щата бяха стартирали съдебни процедури срещу NEXO – Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Именно заради разследванията и съдебните процедури в края на 2022 г. от NEXO обявиха, че щели “постъпателно” да прекратят дейността си в САЩ. Но и към момента това не е направено.

Отново заради разследване те вече бяха принудени да се изтеглят обаче от Естония, където регистрираното през 2018 г. дружество NEXO Services е заличено от регистъра през 2022 г. До това се стигна, след като през 2019 г. естонският финансов инспекторат заключи, че въпреки твърденията на Тренчев, че нямало нищо общо между криптоплатфомата и фирмата за бързи кредити “Кредисимо”, чийто съосновател е съдружникът му Коста Кънчев, “NEXO действа като посредник между естонските потребители и криптозаемите, предлагани от Кредисимо”. И постанови, че тъй като не са лицензирани за подобна дейност, не могат да функционират в Естония.

Във Великобритания пък през есента на миналата година вложители в NEXO заведоха дело срещу криптобанката. Причината – тя отказала да им позволи да си изтеглят вложения в размер на 126 млн. долара, като им замразила сметките.

Свидетел потвърждава

Асен Василев искал „Борика“ да работи с групировката

Бившият финансов министър Асен Василев е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата Борика да се плаща с криптовалути. Компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута. Това е разказал свидетел по време на разпитите след акцията в четвъртък, каза вчера Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Срещата се провела в сградата на Министерство на финансите преди около половин година. Тепърва ще се установи кой е бил на срещата и ще се анализират свидетелските показания, допълни тя.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на работилите по случая и каза, че случаят е уникален за България и “един от малкото такива в световен мащаб”.

По случая са обвинени четирима души. Двама са с гаранция от по 1 млн. лева, другите двама се издирват. Има данни, че са в Дубай.

Разследващите разкриха, че при трансакциите през Nexo имало “смущаващи” неща. Израелски служби установили, че през платформата е имало преводи от Махмуд Мохамед, който е сочен за човек от “Хамас”. Имало и трансакции и от санкционирани хора от Русия, както и от Иран.

На четиримата обвиняеми са назначени данъчни ревизии. Установено е, че те имат имоти в Дубай, Бахамите, Каймановите острови. В един от претърсените домове пък били открити картини на Пикасо и Салвадор Дали.

Спестявания от заплати

60 000 лв. дарили на ДБ служителки на NEXO

Служители на разследваната “криптобанка” NEXO са дарители “Демократична България” за последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. това става ясно от справка в Единния регистър на даренията на Сметната палата.

По 20 000 лв. водената от Христо Иванов и Атанас Атнасов коалиция е получила от пиар мениджърката на NEXO Стела Златарева, мениджърката по културата на фирмата Дияна Калъчева и офис мениджърката Габриела Дашева. Те са декларирали, че произхода на дарените пари е от заплати.

Антони Тренчев, съсобственик на NEXO: Без обвинителен акт няма да правим изявления

“Преди да видим обвинителен акт, какъвто няма, няма да правим медийни изяви отвъд вчера разпространената ни позиция”. Това каза за БНТ Антони Тренчев, който е един от собствениците на Nexo. В четвъртък вечерта Би Ти Ви разпространи въпросната позиция, в която се дава оценка на акцията като “локален български произвол”, чиято цел била “убиване и разграбване на проспериращ бизнес”. Уточнява се също, че NEXO не предлага услугите си на територията на България, защото винаги били очаквали да попаднат “под обстрела на абсурда”. И твърдят, че ползвали най-високи стандарти по отношение на “познавай клиента си”. В петък от Nexo разпространиха до медиите втора позиция, в която „категорично и еднозначно“ отхвърлиха „всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг“.

Тома Биков, зам. председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: Проверяваме дали лица от Nexo са финансирали кампанията на ПП

Проверяваме дали лица, свързани с криптоплатформата Nexo, са финансирали кампанията на ПП, каза вчера зам. председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Според него аферата “Nexo” тепърва ще се развива. “Ако това се бе случило с ГЕРБ, ще е първа новина, а не да се крие. А г-н Настимир Ананиев е съдружник на г-н Тренчев, заяви Биков.

Според него квазиреволюционната енергия от последните 2 години вече се е изчерпала и ГЕРБ имали доста сериозни притеснения въобще от ПП, не само от лидерите на формацията. Биков предупреди, че ако ПП и ДБ отидат заедно на избори, то това означава край на съществуването на ДБ.

Слави Трифонов, лидер на “Има такъв народ”: Живеем в абсурдна държава, пълна с лъжи и лъжци

“Днес излезе, че банката на криптовалута Nexo, която се разследва, 7 американски щата са скочили, че това е една пирамида на криптовалута и става въпрос за едни 90 милиарда, от които главните играчи са си присвоили 1 милиард и 400 милиона”, каза в четвъртък вечерта Слави Трифонов във видео, разпространено във фейсбук.

“Настимир Ананиев има общи свързани фирми. Асен Василев е човек, който е ходил всеки ден в офиса им и са били много близки, но всички си траят. Ако бяха хора, свързани с “Има такъв народ”, това щеше да е първа новина. Сега се говори, че известни депутати са имали нещо общо… Имам чувството, че живеем в една абсурдна държава, пълна с лъжи, лъжци и хора, които вярват…”, коментира Трифонов.

Автор: Труд News

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече