Различен прочит: Импийчмънтът на Радев вече е неизбежен

0

Г-н президент, вие потъпкахте духа на Конституцията!
Този път не една или друга буква от текстовете на основния закон както в близкото минало, а духа. И сега за разлика от преди, вие не нарушихте Конституцията. Формално не престъпихте закона.
Вие 

поругахте духа

 А често духът е по-важен от тялото. 
Един ден ще ви наричат ПРЕЗИДЕНТ РАЗРУШИТЕЛ. Вече трета година разбивате крехката българска парламентарна демокрация. Превърнахте се е кремълски търнокоп за мечтите на няколко поколения българки и българи.
Но моят проблем е друг. Вие сте изразител на чужда воля. Това е безспорно. Но КОЙ и КОИ ви позволяват още да си разигравате безпрепятствено коня? Вече не говоря за онези, които тръгнаха след вашия юмрук през лятото на 2020 година. Овехтяла тема. Надявам се, че поне някои от тях се осъзнаха и съжаляват за политическото си късогледство. Пиша за сегашните народни представители. И не за всички, а само за 

шейсет души в парламента

 Толкова са нужни, за да започне процедура за отстраняването ви от длъжност. В това Народно събрание няма достатъчно депутати, които да ви свалят от власт. Така е. Но повдигането на обвинение срещу вас за държавна измяна ще бъде ясен сигнал, че в България все още има почтени и достойни хора. Шейсет души. Колкото е половината чета на Ботев. Само че онези „Сто двадесет души те бяха на брой“ (Пенчо Славейков) тръгнаха да умират за България, а тук говорим за шейсет души, на които и косъм няма да падне от главите. Просто да започнат процедура. И от трибуната на парламента да обяснят на хората защо смятат, че изменихте на родината и неколкократно нарушихте конституцията. 
Само това… Поне за сега.

И ГЕРБ-СДС да не се крият зад „Демократична България“, а пък ДБ зад „Продължаваме промяната“. Играта на криеница би трябвало да спре. Всъщност в различни краища на България тази игра се нарича с по-точни имена: „жмичка“, „жумичка“, „мижитарка“, „жуменка“. Или както е казал народът: „Мижи, да те лажем!“

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Автор: Константин Мишев

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече