Съдбоносният въпрос: Знаел ли е Радев за аферата NEXO, когато нарече ПП „шарлатания“?

0

Аферата NEXO, която взриви политическата система у нас и разбърка плановете на президента Радев за връчването на третия мандат, не е от вчера, макар че у нас избухна едва в четвъртък.


Въпросът е кой в България е знаел за нея, кой си е затварял очите и кой се е възползвал от мълчанието?


ДА СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД В ИСТОРИЯТА НА NEXO ИЗМАМАТА


През 2021-а, само 3 години след основаването ѝ от българите Антон Тренчев и Коста Кънчев, NEXO, която оперира на територията на десетки държави в целия свят, попада в полезрението на американската правосъдна система.

През 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк забранява на NEXO да отпуска кредити срещу криптовалути. Причината – няма разрешение за банкова дейност и подвежда клиентите си.
В осем американски щата са предприели същите действия срещу криптобанката NEXO с обвинения за незаконни операции и измами.

ПУБЛИКАЦИИ В „КАПИТАЛ“ РАЗКРИВАТ ЗА САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ NEXO


През август 2022 година във в. „Капитал” излизат публикации за санкците в САЩ срещу NEXO и за българското участие в схемата.
На 27. 09. 2022 заглавието на в. „Капитал” по темата е: „Ню Йорк съди NEXO по обвинение за измама, седем други щата предприемат действия срещу компанията“. Изданиетопояснява, че Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститори парите, които е спечелила от депозитния си продукт.


В политическите среди в България това не довежда до никакъв ефект.

Никой не насочва вниманието си върху факта – единият от българите е бивш депутат, майка му облича съпругата на президента, а в интернет-пространството са разпространяват снимки на президента с тази дама, чийто син в САЩ вече са обявили за криптоаферист.


Не можем да допуснем обаче, че това е останало извън вниманието на българските служби, че ДАНС си е затворила очите и не е уведомила държавния глава за задаващия се тъмен облак върху имиджа на България.

РАДЕВ ОБЯВЯВА ПП ЗА ШАРЛАТАНИЯ СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕТО В САЩ

На 15.12. 2022 г. от Албания, абсолютно изненадващо, президентът Радев обявява ПП за „шарлатания” като насочва гнева си върху бившия финансов министър Асен Василев. Поводът – бил казал, че Радев и Борисов се били срещали. „Обвинението” е твърде незначително, за да предизвика стоварването на президентският гняв върху цялата ПП – гняв  с последиците на мълния. Заради някакъв слух да зачеркнеш цяла партия, е малко странно. 


Значи нещо друго се е случило. Какво е то?


От изявленията на прокуратурата разбираме, че в България акцията срещу NEXO се случва по инициатива на американските и британските служби. Те се обръщат към българското държавно обвинение и определят съвместните си действия по разследването.


От свидетелски показания, оповестени от прокуратурата, разбираме за проведена преди половин година среща в Министерство на финансите, организирана от тогавашния министър на финансите Асен Василев, с представители на криптовалутите. Целта на срещата е била да се обсъди как в системата за разплащане БОРИКА да бъде интегрирана и криптовалута и как криптовалутата да бъде обменена в пари. Подобна обмяна обаче не е предвидена в действащото българско законодателство, изисква се и намесата на БНБ. А малко преди това се бе провалил опитът на ПП за овладяване на БНБ като се сложи техния кандидат Андрей Гюров начело на банковата институция, без да има необходимата компетенция за поста.

АСЕН ВАСИЛЕВ БЪРЗА ДА ВЪВЕДЕ ОФИЦИАЛНО КРИПТОРАЗПЛАЩАНЕТО

Правителството на Кирил Петков падна от власт на 22 юни 2022 година, но от май месец се знаеше, че краят му е въпрос на дни. По това време вече главният прокурор на Ню Йорк е забранил на NEXO да отпуска кредити срещу криптовалути, последвано от санкции срещу компанията в още 8 щата.
Но в България, подчертавам, това убягва от публичния фокус.

Можем да допуснем обаче, че Асен Всилев е бързал за уреди официалното криптораплащане у нас, преди да изтече мандатът на правителството, в което той е финансов министър.

Допускаме и още нещо – президентът Радев е бил уведомен за санкциите на САЩ срещу NEXO. Обратното би било удар срещу професионализма на българските служби, а пък те, известно е, че работят в тясно сътрудничесто с партньорските.


Радев няма как да не е бил уведомен и за срещата на Асен Василев с криптопредставителите, противното би било странно. Но също не реагира публично.

ШАРЛАТАНИТЕ ПОДГОНЕНИ ОТ ПАРТНѝОРИТЕ НИ


Избухва едва в средата на декември 2022, когато вече за него е било ясно, че българската прокуратура се включва в разследването на служби от Великобритания, САЩ и други страни срещу  NEXO. Ясно му е, че подобни престъпления компрометират цели сектори и финансови инструменти, подкопавайки доверието в системата въобще.

И затова е побърал да се дистанцира от ПП, обявявайки ги за шарлатани, когато вече е бил наясно, че те са качени на шейната от партньорите ни.

Защото след като в САЩ разследването се поема от основния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, известна с това, че не споделя политическите възгледи на Тръмп, можем да си представим мащаба на измамата от NEXO, основана от българския криптофараон Тренчев, имал обща компания с мандатоносителя на „Промяната“, която Радев пък вкара във властта.

И тук основният въпрос е защо след като Радев обяви ПП за шарлатани, не обясни на обществото мотивите си за тази тежка оценка.

Защо не осветли навреме схемите им?

Защо не предпази избирателите от заблудата да повярват в едни хора, за които политиката е средство единствено за лично облагодетелстване.

Източник: „Епицентър.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече