Има ли все още неразбарли?! Поредните избори са на 2 април

0

Връчването на третия и последен проучвателен мандат бе посрещнато с песимизъм от наблюдателите, които бяха категорични, че предстоят поредни предсрочни избори. Допитване на “Труд news” до конституционалисти показа, че най-вероятната дата за нов вот е 2 април. Според наши източници, другата възможна дата – 26 март не била подходяща, защото тогава се преминава към лятно часово време. 

В сряда БСП ще реши кога да върне мандата на президента Румен Радев, заявиха пред “Труд News” членове на Изпълнителното бюро на левицата след заседанието му. Националният съвет на БСП ще се събере тогава и трябва да одобри с кои партии да се преговаря в парламента, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова след като получи от държавния глава папката с третия мандат за съставяне на правителство. “Ние ще искаме мандат да преговаряме с всички”, каза Нинова. Но знакови фигури от “Позитано” 20 коментираха неофициално, че пленумът няма да се съгласи партията преговаря с “Продължаваме промяната” и с ДБ, особено след криптоскандала около NEXO, а принципно и заради диаметралните различия на формациите по въпроса за Украйна, приемането на еврото и хартиената бюлетина. Социалистите недоволстват и от евентуално сближаване на БСП с ГЕРБ, а Нинова е подложена на непрекъснати критики от вътрешната опозиция в партията, че се стреми към управление с Бойко Борисов.

Лидерката на БСП вече заяви, че няма да бърза с представянето на кандидатура за министър-председател, нито със състав на кабинет. След като НС на БСП реши с кои партии в Народното събрание може да се водят разговори, Нинова планира да покани на лидерска среща председателите на другите партии. “На нея да си изясним искаме ли да има правителство или си играем игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща зависи и четвъртата и следващите стъпки – ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок, състав”, каза тя след като взе папката с мандата за кабинет от “Дондуков” 2.

Преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства Нинова за идеята за лидерска среща: “Големите решения, важните решения, се взимат на лидерско ниво”. Но политолози и депутати с опит и от двете партии припомниха, че както ГЕРБ, така и БСП имат решения на националните си органи да не влизат в съвместно управление. “Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие, но не очаквайте, разбираемо, подкрепа от СДС за БСП. Това няма как да се случи”, заяви по този повод и зам.-председателят на ГЕРб Даниел Митов.

“От ден първи ние казваме, че има необходимост от лидерска среща. Винаги има нужда от разговори, не говорим за преговори. Винаги има нужда от разговори, особено когато касае бъдещето на държавата ни”, посочи и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Но лидерът на СДС Румен Христов категорично заяви: “Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие, но не очаквайте, разбираемо, подкрепа от СДС за БСП. Това няма как да се случи!” 

От ръководството на БСП коментираха неофициално пред “Труд News”, че на “Позитано” 20 няма да бавят излишно процедурата по третия мандат, защото на БСП є предстои заседание на 50-ия конгрес на 11 февруари. “По-добре е форумът да обсъжда предизборна програма на партията, отколкото да оправдава коалиция с ГЕРБ или ПП, примерно”, отбелязаха пред “Труд News” и депутати от левицата.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Срокът се определя само от легитимната конституционна цел

Третият мандат не може да бъде протакан прекалено поради някакви конюнктурни партийни или политически съображения. Знае се, че при тази фаза на конституционната процедура няма изричен срок за посочване на кандидат за министър-председател, а според практиката на КС след като такъв бъде посочен следва да се спазва 7-дневен срок. Но липсата на изричен срок за посочване на кандидат съвсем не означава, че това е оставено в преценката на третата парламентарна група.

Следва да се спазва т. нар. “разумен срок”. Има само една легитимна конституционна цел, която може да обуслови колко да трае този “разумен срок” – съставянето на правителство.

С други думи, ако още в началото други партии заявят, че няма да подкрепят такова правителство и съответно няма никакъв шанс за консолидиране на парламентарно мнозинство, което да избере правителство, то проучвателният мандат следва да бъде върнат без излишно протакане. Това е така, защото легитимната конституционна цел на процедурата е станала неизпълнима.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече