Как и защо въздигнаха Петков/Василев като „спасителите на Украйна“?

0

Платили ли са си Кирил Петков и Асен Василев за статията в „Ди Велт“, която ги рисува като „спасители на Украйна“? Този въпрос плъзна вчера в някои политически коментари. Не можем да допуснем, че „честните и почтените“ биха прибягнали до платена публикация, която да ги героизира, но пък отговор на въпроса ни дава самият „Ди Велт“, където в редакционното каре е посочено, че предлагат платено журналистическо съдържание.

За „платени публикации“ в „Ди Велт“ са посочили и тарифата си (Виж по-долу)

„Ди Велт“ са оповестили и базата, на която стъпва тяхната рекламна политика:


„ВНИМАНИЕ
Качествената журналистика на WELT е идеалната рамка за вашата
индивидуални съобщения за комуникация.
Използвайте имиджа и редакционната сила на една от най-известните медийни марки в Германия, за да вградите своя продукт и
вашите комуникационни цели.
Подкрепяме ви в концепцията, дизайна и реализацията.
Дали като редакционна статия в DIE WELT или WELT
AM SONNTAG или като онлайн принос на welt.de ние
предлагат ви оптималната среда.
Накратко: Вие наблягате на това, което искате да общувате, а ние
предаваме вашето послание“.

00-De-1

Най-високата тарифа за реклама на цяла страница е 81 312 евро, най-ниската – за четвърт страница – 15 576 евро.

Разбира се, такава политика прави всяко издание и това не е повод за укоряване. Платено журналистическо съдържание има всяка медия и в това няма нищо лошо, когато е на базата на публични тарифи. И не малко политици у нас и по света прибягват до тези тарифи.

В случая не бихме насочили внимането си в тази посока, а по-скоро за ефекта на статията върху имиджа на България.

Разследването в „Ди Велт“ е на Филип Шлюк и се базира на разговори на автора с Кирил Петков, Асен Василев, външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, както и на други източници. В публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и гориво индиректно на Украйна още в началото на войната.

ФИЛИП ШЛЮК – ПРИЯТЕЛ С КИРИЛ ПЕТКОВ 


Германският журналист Филип Шлюк не крие, че е приятел с Кирил Петков. Той е бил в България през 2020 година, за да отразява протестите срещу Борисов. Тогава излиза негов материал е със заглавие: „Кризата в България – заплашен ли е ЕС от втора Унгария?“ Според автора в Брюксел гледат на България с тревога, правейки паралел със ситуацията в Унгария, където Орбан постепенно ограничил свободата на медиите, съдебната система, действията на опозицията. Филип Шлюк  описва Борисов: „Несъмнено талантът му за хумор позволява на мускулестия 61-годишен мъж да печели избори отново и отново“, като разказва за излъчването народния му стил на комуникация, излъчванията на живо в интернет, за играта му на футболния терен, за предложенията му за конституционна реформа, за отказа да подаде оставка в разгара на протестите.

Шлюк разказва, че е правил интервю с Кирил Петков още през 2022 година. В началото на тази година той отново разговаря с бившия премиер Петков и на базата на този разговор започва разследването, което стига до заключението, че „България е спасила Украйна“, пращайки ѝ около 1/3 нужните ѝ боеприпаси и осигурявайки 40% от дизела за армията между април и август 2022 г.

Иноформацията му е потвърдена от външния министър на Украйна Кулеба, от чиито думи разбираме, че България в лицето на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев едно е говорела публично, а друго е вършила тайно. Затова и в статията като червена нишка минава заключението на автора – как България тайно „спаси“ Украйна с бизнес сделки през трети страни.

КРИЗИСЕН ПИАР

„Скандалът с оръжията за Украйна е кризисен пиар. Вярно ли мислите, че „Кирчовците“ са спасили Украйна? Като чуя за тях, се сещам за комисионните“, коментира тази сутрин зам.-председателят на парламента Йордан Цонев темата за износа на оръжие към украинската страна и разследването на „Ди Велт“.

Пред „Епицентър.бг“ Цонев допълни: „Статията в „Ди Велт“ е пиарски опит да се отвлече вниманието от скандала NEXO“ и зададе резонният въпрос: „След като Петков/Василев са изнасяли оръжия за Украйна през посредници, кой е взимал комисионнните? И не важи ли за тях максимата, че войната за едни е смърт, а за други бизнес“.

ЗАД ГЪРБА НА КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНьОРИ

Ако вникнем по-дълбоко в съдържанието на статията и посланията ѝ излиза, че зад гърба на коалиционните партньори Петков/Василев хем са „спасили Украйна“, хем са изиграли важна роля в процеса за налагане на икономически санкции на Русия, хем България не е „похвалена“ за това от европейските ни партньори. Нещо повече, България  бе жестоко наритана, унизена и недопусната до Шенген.

Статията прави опит да извае евроатлантическия образ на „шарлатанията“, по думите на Радев, за сметка на коалиционния партньор БСП – партията, която остана докрай на позициите си срещу подкрепа на която и да е страна, участничка във войната. Докато Нинова  отстояваше тези принципи, Петков и Василев зад гърба ѝ са действали съзнателно в разрез с приетите решения на МС и на НС. 

Новото е, че тогавашният премиер (Петков) потвърди официално, че в Киев е имало споразумение. Украинският външен министър Кулеба, когато посети София, тогава темата за доставка на оръжия не беше официално повдигната, но зад затворените врати е имало конкретни разговори как съветски муниции от българските запаси ще могат да бъдат доставени на Украйна. Това, което за мен беше съвсем ново е, че е имало големи доставки на дизел индиректно за Украйна“, допълва германският журналист.

Не знам дали Шлюк съзнава или не, но думите му са пряко доказателство за ЗАДКУЛИСЕТО на Петков/Василев. От статията на „Ди Велт“ излиза, че тези, които яхнаха властта със заклинания срещу задкулисието, всъщност за провеждали абсолютно задкулисна политика и са управлявали държавата чрез договорки „зад затворени“ врати.

ДЪРЖАВАТА НА ГЕРОИТЕ СПАСИТЕЛИ, НЕОЦЕНЕНА В ЕС

Учудващо е обаче защо двамата „спасители“ не са превърнали в бонус за страната ни „геройството“, което са проявили спрямо Украйна, и защо това не е отчетено от Брюксел? Защо „героите“ не са похвалени пред строя? Или признанието им е ставало по друг начин?

„Петков и Василев много рано са казали, че не можем да губим време. Украйна е в голяма опасност, Зеленски е в голяма опасност и трябва веднага да наложим санкции. Аз намирам това за впечатляващо. Говорих и с други представители и те ми потвърдиха“, отбеляза възторжено Филип Волкман Шлюк в статията си. Приемаме, че е вдъхновяващо да открием сред съвременните политици герои със сърцето на Данко. Странно обаче, че това „впечатляващо“ действие на смелите Петков/Василев не води до позитивни последици на държавата, начело на която са по това време.  

Коментирайки статията, вчера Асен Василев изрази радостта си, че има международно признание не за правителството „Петков“, а за България. Измеренията на такова признание обаче към момента не виждаме. Напротив!

УРОНИХА ЛИ АВТОРИТЕТА НА ДЪРЖАВАТА

С прочит в днешия ден статията показва нагледно, как двама души, на които бе връчено отвън кормилото на властта, фактически са уронили авторитета на България, демонстрирайки пред нашите партньри, как се лъже пред цял свят и как зад решението на парламента за изпращане единствено на хуманитарна помощ, държавата ни тайно срещу заплащане е продавала боеприсаси и дизел за Украйна. Това не е измиване лицето на България, както твърдят двамата, а унижение и политически срам!

Както дойдоха на власт с лъжа, така през цялото време Петков/Василев лъгаха. И българите, и партньорите ни!

На 7 юни 2022 година Кирил Петков заяви: „Няма да изпращаме оръжие на Украйна. По въпроса вече има решение на Народното събрание и то ще бъде спазено. Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакави хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират“ .

Същата позиция многократно бе повтаряна като латерна пред Народното събрание и пред медиите в България.

На 24 юни 2022, вече в оставка, Петков е още по-категоричен, този път в Брюксел на среща на върха на ЕС – Западни Балкани декларира: „ Няма скрит внос за Украйна. Ние изнасяме оръжие, амуниции за наши партньори за ЕС, нашата стъпка е износ към Полша. Думичката: „Украйна“ я няма (в интервюто пред „Гардиън“ – б.р.), аз говорех за износ за Полша.“.

Думите му бяха по повод интервюто му в британския всекидневник „Гардиън“, излязло ден преди това, от което се подразбира, че страната ни изнася оръжие за Украйна през Полша.

Кирил Петков обаче не смее да го каже това директно. Интервюиращият не пита какво изнася България за Полша, но когато говори за разрива между него и президента Радев, станал заради войната на Русия с Украйна, Петков директно заявява, че Радев е бил „много категорично ПРОТИВ доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни“, а кабинетът, „ние бяхме много категорично ЗА това“.

И последва нова лъжа!


След като български медии изтълкуваха думите на премиера в оставка като признание за изпращане на оръжие на Украйна, Министерският съвет изпрати следното съобщение:
„Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа“.

И сега да се върнем на статията в „Ди Велт“ и да затворим кръга – Кирил Петков и Асен Василев съвсем съзнателно са намерили вратичка за нарушаване решението на парламента.

И това не е повод за гордост, не е геройство, а поредното доказателство, че само една жалка държава може да преглътне и този позор на „шарлатанията“.

Източник: „Епицентър.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече