Зеленски хвърли бомба: Путин може и да не е жив

0

Президентът на Украйна каза, че не знае дали Путин изобщо е жив и кой взима решенията в Москва. Той заяви, че Киев винаги е бил за преговори, но Русия първо трябва „да намери някого“ и „да предложи нещо“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не разбира с кого би могъл да води преговори в Русия и не е сигурен, че руският президент Путин изобщо е жив. „Не разбирам с кого да говоря и за какво. Не съм сигурен, че този президент на Русия, който понякога се явява на екрана, е точно той. Не знам жив ли е, той ли взима решенията и кой изобщо ги взима. Нямам такава информация“, каза Зеленски в изявление пред участниците в Световния икономически форум в Давос.

„Как можеш да обещаеш на европейските лидери едно, а на следващия ден да започнеш пълномащабно нахлуване в държава? Не разбирам с кого си имаме работа. Когато става дума за мирни преговори, не знам с кого бихме могли да ги водим. Струва ми се, че Русия трябва най-напред да намери „някого“, след което да предложи „нещо“, посочи Зеленски.

В отговор на въпрос за преговорите с Русия той отбеляза, че по време на неговото президентство Украйна е направила всичко, за да освободи земите си с помощта на дипломацията и постоянно е предлагала преговори. „Но първо някой не искаше това, после някой нямаше време, някой не вярваше в нещо, а друг поставяше условия“, припомни украинският президент.

Реакцията на Кремъл

В коментар по повод думите на Зеленски от Кремъл заявиха, че Русия и Путин са голям проблем за Украйна и за нейния лидер. „Чисто психологически Зеленски би предпочел Русия и Путин да ги няма. Но колкото по-скоро разбере, че Русия и Путин ги има и ще продължи да ги има, че рано или късно така или иначе ще трябва да се откаже от всичко антируско, толкова по-добре за страна като Украйна“, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Той допълни и, че колкото по-рано Украйна „прояви готовност да отчита изискванията на Русия“, толкова по-бързо ще се възстанови украинският народ „след трагедията, организирана от киевския режим“.

В Москва неведнъж са казвали, че Русия е готова за мирни преговори с Украйна, но диалог нямало заради позицията на Киев. Паралелно бе отбелязвано, че преговорите могат да се водят само в съответствие с условията на Русия. Мнението на Москва е, че на тях не може да се обсъжда връщането на анексираните украински територии. Украйна от своя страна заяви, че не е готова за ултиматуми и преговори с действащия президент на Русия, пише Дойче веле.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече