Херо Мустафа: Олигарсите са свръхсилни в България, политиците им дават власт

0

Съдебната власт е най-добрата защита срещу корупцията, коментира посланикът на САЩ Херо Мустафа в обширно интервю за предаването „120 минути“ на бТВ. В поредна изява през тази седмица тя акцентира на неуспеха на България да наложи върховенство на закона и да се справи с корупцията.

„Знам, че е трудно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата“, каза тя.

В петък, по време на изказване пред бизнес форум, тя Херо Мустафа отново говори за хватката на олигарсите върху публичната власт и изрази разочарованието на САЩ от безучастното отношение на българското правораздаване към хората, които Вашингтон санкционира още през 2021 г. по глобалния закон „Магнитски“ за „значима корупция“.

Стоим зад санкциите, които наложихме. Те са само един способ от многото усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи. Ще се върна отново на реформите, които са възможни още сега, дори в този парламент, да бъде приет този законопроект и да бъде изпълнена съдебната реформа. Това може да бъде направено само от българи„, коментира тя пред бТВ.

„Научила съм, че ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, част от които се обсъждат от 2009 година насам“, отбеляза посланик Мустафа.

Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство към Русия, каза тя в отговор на въпрос за руското влияние у нас: „Използвайки думата „влияние“ в този контекст, то означава негативна власт, упражнявана пряко или непряко. Има много българи, които биха казали, че има подобно негативно руско влияние, не само в енергийния сектор, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки. Това влияние възпрепятства България да бъде независима, да оползотвори целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет“.

Тя напомни, че Руската федерация е използвала енергийните доставки като политическо оръжие: „България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво, почти 100% за руски газ. Трябва да кажа, дори ако погледнете дори решението на Русия от април миналата година едностранно да ви спре газа – това беше решение на Русия, не на България“.

Коментирайки сделката на американски изтребители F-16, посланик Мустафа подчерта, че това е било решение на българското правителство.

„Вашата покупка на F-16 ще ви позволи да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също така ще работим заедно за обновяване на инфраструктурата и другите способности. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха искали модерни и силни въоръжени сили“, каза тя.

В края на своя мандат и преди заминаването си от България посланичката сподели:

„Дъщерите ми обожават България, дори не искат да се местят. Това е място, което винаги ще бъде близко до сърцата ни и със сигурност ще се връщаме на посещения, за което нямаме търпение. Ще отнесем с нас частица от България – осиновихме си българска котка. Така че наистина това е място, което завинаги ще остане в сърцата ни“, сподели дипломатът. Беше чест и привилегия, случваща се веднъж в живота, да служа в България и се запознах с толкова много герои в този мандат – от членове на гражданското общество, които продължават да се застъпват за правата на другите, през работещи в болниците доктори и сестри, направили толкова много за спасяване на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, включително и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и жени, които защитават всички нас в България. Имам късмет, че в работата си се срещам с толкова различни хора и сред тях има толкова много герои“.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече