Реална опасност или мнителност: „Биг Брадър“ на изборите вещае злоупотреби и измами

0

Схеми за измами при броенето на бюлетините от гласуването създават видеозаснемането/видеоизлъчването, предупредиха пред “Труд news” компютърни експерти. Причината е, че няма ясни правила как точно ще се извършва видеозаснемането.

Посочено е само, че е задължително да се извършва във всяка от 12 500 секции на територията на страната и в чужбина и че след това на технически носители информацията се предоставя в ЦИК. Казано е също, че видеозаписите се извършват при спазване на всички изисквания за запазване на личните данни.

Няма отговор на въпроса как точно се извършва видеозаснемането и как се реагира, ако има обвинения за нарушаване на изборните правила. Това може да остане и извън обсега на камерата. Член на комисия може да бъде обвинен в манипулация на бюлетините, както се е случвало и досега. Не е ясно дали ще има запис на самия момент на измамата и дори да има кога се гледа повторно видеото. Не се знае и на какъв сървър ще се съхранява тази информация. От Министерски съвет, който според закона отговаря за видеозаснемането/видеоизлъчването неофициално са каментирали, че няма къде да съхраняват информация от 12 500 камери, които са заснемали в продължение на 3-4 часа. Имало предложение данните да се съхраняват в облак. Освен това в много населени места няма интернет, което би попречило на излъчването в реално време.

“Труд news” още преди няколко дни попита пресслужбата на МС докъде са стигнали с камерите за видеонаблюдение, но вместо отговори на конкретните въпроси, получихме следното уверение от чиновниците: “Служебното правителство доказа, че изпълнява ангажиментите си по подготовка и произвеждане на избори, като спазва законовите изисквания.”

Обяснено ни бе, че се чака указ на президента за новото служебно правителство, от което щял да се излъчи вицепремиер, отговарящ за изборите.

“Труд news” научи, че противно на уверенията, камерите от училищата не могат да се използват за изборите, а трябва да се купят нови. Причината е, че не се знае кой има достъп до тези устройства и че за матурите те са разположени на последния етаж на училищата, а изборните секции са на първия.

При експерименталното видеозаснемане/видеоизлъчване на предишните избори на 2 октомври 2022 г. ЦИК издаде указание, в което се посочва, че видеозаснемане “се осъществява след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило и обхваща:

– действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването;

– процеса на броене на хартиени бюлетини – в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини;

– процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Шефове на РИК: Пълна мъгла е с камерите

Веселина Ангелова, 
Даниела Фархи, 
Мария Кехайова, 
Труд News

Шефове на РИК в страната определиха като пълна мъгла въпроса с камерите. За РИК изискването за видеозаснемане на броенето гласовете няма да е проблем, но технически ще е трудно изпълнимо, каза дългогодишният председател на РИК-Варна Велин Жеков. Eдинственият ефект от това нововъведение ще е дисциплиниращ за СИК, защото записите нямат сила на доказателство в съда”, обясни Жеков.

“Засега не е ясно как ще се процедира с видеонаблюдението, както и с т. нар. технически носители”, заяви за “Труд news” Николай Илиев, юрист и бивш председател на РИК-Велико Търново.

“Според мен е написано “мъгляво” в закона и не мога да кажа как ще се реализира на практика. Ако десетина дни преди изборите има яснота, ще е чудо”, коментира още Николай Илиев.

“Към момента все още няма сформирани РИК. Това ще стане на 9 февруари. Но да се осигури видеонаблюдението – това е ангажимент на Министерски съвет. Именно Министерски съвет ще възложи на общините и всяка община трябва да обзаведе изборната секция с видеокамери. Де факто ангажиментът е на общините чрез МС”, каза Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас при последните избори.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече