Парламентарна vs. Президентска: Защо система, която векове работи другаде, тук се била „провалила“?

0

Докато някои особени (уж) политически субекти говорят за смяна на системата и минаване към президентска република (с мирис на кремълска диктатура), то аз имам друго предложение: да спре да съществува това нещо, наречено „служебно правителство“. 

Служебното правителство в момента е половинчата крачка в услуга на президентската републикаВ повечето цивилизовани държави липсва това половинчато недоразумение и старото правителство управлява до назначаване на ново – така приемането на закони и бюджет не се спъва. Идеята за съществуването му е нелоша – да подготви изборите и да изчезне. Но и то, както много други неща в милата ни татковина, се оказа, че отваря неподозирана вратичка в закона, давайки имитация на изпълнителна власт в направление, в което не би трябвало. В ръцете на президента. 

За целта ни трябва сценарий за разбиване на политическия модел на парламентаризма (имаме го), подливане на вода на публични имидж на едни и умишлено скарване с други (имаме го), насъскване на „феновете“ им (сведени до ниво футболни фенове) едни срещу други с френетична злоба (имаме го) и накрая – неспособността за избиране на управленско мнозинство, водещо до водовъртеж от избори (имаме го), което е мъртва хватка, даваща властта в ръцете на президента. 

В нашия случай – в ръцете на човек, за когото в публичното пространство се твърди, че е креатура на Решетников, за когото се знае, че заема „миротворческа“ позиция спрямо Русия, в която мнозина виждат кремълски интерес и умишлено възпрепятстване на усилията на Украйна и свободния свят да се противопоставят на садистични режим на путин. 

Следващите избори нямат голям шанс да произведат различен резултат от последните (освен смешната коалиция на БСП-ГЕРБ(СДС)-ДПС). 

Картината в парламента не вещае да е друга. 

Управлението на служебния кабинет ще продължи. 

Така президентът е в състояние, пожелае ли, да обслужва чийто си иска интереси, а вината да се прехвърля на служебните министри, чиито имена скоро ще сме забравили. 

Случката с новата концесия на „Росенец“ за над две десетилетия, тихомълком дадена от служебния кабинет на руснаците, е индикация, че „европейско бъдеще“ ще видим през крив макарон, докато съществува опцията да ни управляват „служебни правителства“, за които неедин анализатор твърди, че са на ръчно управление на москва. 

И така една нелоша идея за служебен кабинет, който да подготви изборите, се превръща в национален кошмар, нагласен от политически играчи и нагаждачи. 

Следователно трябва да спре да съществува. Няма съвършена система, но има такова нещо като „усъвършенстване“, а то става с елиминиране на доказаните грешки. 

Президентска република в България означава, че управлението ще е в ръцете на човек на кремъл почти нон-стоп (поради количеството на тези същества в политическите партии). Двете партии, които НЕ СА обвързани с москва, са двете партии, подложени на най-голяма атака и нямащи много шансове да излъчат печеливш кандидат. Дори да успеят, простата математика сочи, че две от всички е много малък процент и когато негативите се натрупат (къде истински, къде фалшиво създадени от кафявите рубладжийски медии), ще дойде следващ, а той ще е от партиите на статуквото, които са кремълски метастази. 

Тоест: кремъл си подготвя да управлява България с кратки прекъсвания – прекъсвания, когато президент е човек от двете НЕ-кремълски партии. 

В дългосрочната игра това си е печалба за москва. 

Защо се насажда у нас мнението, че парламентарната република е „провалена“? За да дойде президентската. Вече видяхме кой има интерес от това. Сега си направете сметка за кого работят партиите, искащи този модел. В НК между другото има цял раздел за „Престъпления срещу републиката“; в него са описани измяна, предателство и шпионство. 

Но да помислим малко по-трезво по темата. Нашите политици не ги спускат от Марс, наши са си, едни от нас. Ние правим системата. Ако парламентарната не работи, какви гаранции имаме, че президентската ще заработи? 

Как така работи от векове в други държави, а при нас е „провалена“? Това, което я е „провалило“, дали няма да провали и президентската? М? 

Да не стане новата система със старите ку**и да донесе същия ефект като старата система? Пак хора от същата политическа система ще се състезават. Само че цялата власт ще е централизирана в едни ръце. Или иначе казано: няма да се контролират едни други, както е сега. 

Знаем какво става, когато на българина му намалиш контрола. Особено пък на българския политик. 

Ама щяло да се знае кой носи политическата отговорност. 

Е, и? То и сега се знае – да има резултат? 

Или си вярвате, че ще идете да му търсите сметка, като знаете „кой носи отговорността“?! Тогава няма да има така силна опозиция да търси сметка. 

Да повторим: ако парламентарната не работи, какви гаранции имаме, че президентската ще заработи? И забравете елементарното обяснение, че щели сме да знаем кой е отговорен, защото и сега го знаем. А, ако искате да се знае кой носи отговорността, значи сме на едно мнение, че служебното правителство трябва да спре да съществува, защото при него най-малко се знае. 

Та? 

Не е ли по-добре да разберем най-после как и защо се саботира системата и да се изрежат метастазите? Първо това да видим и тогава да мислим за смяна, а? Защото същите играчи с нови правила няма да променят много крайния резултат. Трябва на ченгета, мутри, чужди агенти и подобна сган просто да им се отреже възможността да участват. 

Нали виждате управлението на една „президентска“ република при нас какво е? Ето, имате възможността да видите едно демо в момента. Един президент, чрез служебния си кабинет, управлява.

Ходи по срещи с компании, вземат се решения (наистина ли вярвате, че са от кабинета, а не от него?!) и т.н. Виждате резултатите. 

Шенген, Еврозона, Плана за възстановяване… всичко това е на неговата сметка, защото той управлява. Какво, не го осъзнавате ли? Смятате, че управлява служебното правителство? Ако е така, силно се съмнявам да сте стигнали дотук с този текст. 

И по трите (Шенген, Еврозона, Плана за възстановяване) има пълен провал. Допълнително сложете: назначаването на хора, свързани със стари кадри (доказано замесени в корупция) в болници например – тоест: връщане на модела, срещу който уж протестираше. И какво се получава? Още от същото, но с нова опаковка. Та, ще повторя: не е ли по-добре да разберем най-после как и защо се саботира системата и да се изрежат метастазите? Първо това да видим и тогава да мислим за смяна, а? Защото същите играчи с нови правила няма да променят много крайния резултат. Трябва на ченгета, мутри, чужди агенти и подобна сган просто да им се отреже възможността да участват. 

Източник: Novini.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече