Путин не е човек на компромисите и празните думи: Има пряка заплаха за САЩ и Запада

0

Разстоянието между Солт Лейк Сити в американския щат Юта и украинската столица Киев е над 9000 километра. Огромната дистанция със сигурност е основната причина американци като 20-годишната студентка Хана да смятат, че се намират в безопасност. „Почти невъзможно е да нахлуят в САЩ“, казва тя. В страни, които са географски по-близо до Русия, ситуацията разбираемо е съвсем различна.

Има обаче и други нагласи. Гавен, състудент на Хана, вече изпитва малко страх. Признава, че и поради това вече не следи толкова внимателно новините. „Това само би ме стресирало още повече“, казва 20-годишният младеж. Неговите страхове са изненадващи, защото американските медии обръщат повече внимание на темата за справедливото разпределение на тежестта между съюзниците, отколкото на опасността от неконтролируема ескалация на войната. Нещо, което можеше да се усети и в скорошния дебат за плюсовете и минусите от доставките на танкове за Киев.

Ръст на обществената подкрепа при ескалация

Ако все пак се стигне до ескалация, обществената подкрепа за военната помощ ще нарасне, убеден е Чарлз Купчан, политолог от Джорджтаунския университет във Вашингтон. „Ако ситуацията ескалира и се стигне до война с Русия, последствията от това биха били, разбира се, драматични“, казва още той. Но това би увеличило подкрепата сред населението. А тя остава висока, макар и да не е точно толкова силна, колкото в началото на руската инвазия. Проучванията вече показват, че подкрепата е започнала да намалява. Особено защото решение на проблемите не се вижда – въпреки многомилиардите помощи.

В момента няма сигнали, че руснаците са готови да преговарят. Техните условия са неприемливи. Но ако загинат още хора и украинците си върнат повече територии, всичко това е възможно да се промени, смята политологът.

Пряка заплаха за Европа и САЩ

И Джон Хърбст, бивш посланик на САЩ в Украйна в периода 2003 – 2006 година, оценява ситуацията по същия начин. Той познава много добре региона, за който се водят сражения. Самият Путин през цялото време повтаря, че става дума за „денацификация“ на Украйна, а целта му е да постави страната под свой контрол, казва дипломатът. Той настоява Западът да предостави на Украйна всичко, от което тя има нужда, за да спечели на бойното поле.

Руската инвазия в Украйна представлява директна заплаха както за ЕС, така и за САЩ, подчертава бившият американски посланик. И ако правителството на Джо Байдън съумее да обясни това по-добре на обществеността, възможно е подкрепата, която и сега е висока, да се засили още повече. Тогава хората ще могат по-лесно да се въоръжат с търпение спрямо една война, чийто край не се очертава скоро на хоризонта.

Автор: Себастиан Хесе

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече