След благите думи и проклетиите: Депутатите се разпуснаха омерзени един от друг

0

Без дори и намек за самокритика, а с взаимни обвинения приключи последният пленарен ден на 48-ото Народно събрание. В заключителните си декларации отделните парламентарни групи прехвърляха едни на други вината за пропадналите опити да се състави работещо правителство и за законите, които не бяха приети.

Но пък единодушно заключиха, че сега цялата отговорност за това какви хора ще попаднат в следващия парламент се пада изцяло на народа. 

ГЕРБ-СДС: Вината е в „Демократична България“

От името на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова директно обвини за провала „Демократична България“. „Разчитахме на подкрепа от страна на „Демократична България“, чиято роля можеше да е ключова. Пред колегите от ДБ имаше ясен избор – да работят заедно с ГЕРБ-СДС или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на Румен Радев. Те избраха второто“, заяде се Атанасова. Тя се оплака, че герберите са били готови да „подадат ръка“ на политическите си опоненти, въпреки различията, но са срещнали „клишета и декоративно желание за работа“.

Атанасова се върна и към грешките на правителството на Кирил Петков, като упрекна бившите управляващи, че не са заели ясна позиция по отношение на войната в Украйна, но такава е била постигната в първите дни на отиващия си парламент: „Беше продължена модернизацията на българската армия, бяха приети редица закони, свързани с плана за възстановяване и устойчивост“, похвали се Атанасова. 

ПП: Парламентът на пропуснатите възможности

„Това Народно събрание се провали в основните си задачи и няма да ни липсва“, заяви водачът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той окачестви 48-ото НС като „парламентът на пропуснатите възможности“, „парламентът на хартията“, в който мнозинството казва: „тук е така, това е най-доброто, което можем да предложим“, но малцинството знае, че тяхното нормално не е „европейското нормално“. 

Гюров не пропусна да спомене и промените в Изборния кодекс, „родилното петно“, с което 48-ото НС ще бъде запомнено. „Тези промени станаха символ на този парламент – нарушение на правилника, законите, конституцията, озаконяване на изборните злоупотреби“. 

Декларацията на „Продължаваме промяната“ предизвика укорителните думи на председателя Вежди Рашидов:  „Надявах се след три месеца малко да се промените, но явно не можете. Човек трябва да се научи да погледне към себе си, не може да се изцапате и да питате кой е виновен. Днес е последният ден, дайте малко добро от „Промяната“. Все омраза, омраза, това не е добре“, сакара се Рашидов.

ДПС: „Диалогът означава да строиш“

„Такава криза най-новата ни история не помни“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той се обърна към колегите си, че увлечени в собствените си егоистични цели са загубили способността да водят диалог. „Хората не искаха избори, а час по-скоро да се решат техните проблеми“, каза Карадайъ. „До таква степен сте се вкопчили в опорните точки, заклймяващи политическите опоненти, че се оказахте лишени от елементарни комуникативни умения. Политиката е преди всичко отговорност. Диалогът означава да строиш и укрепваш мостове, а не да ги рушиш“, заяви лидерът на ДПС. 

„Възраждане“: „Изборите са най-хубавото в една демокрация“

„Диалог има, но няма разбираемост. Ние си говорим помежду си, но не се чуваме и не се разбираме. Единственото, което ни остава, е да се обърнем към народа. Изборите са най-хубавото в една демокрация“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той бе единственият, който не изрази съжаление от това, че не бе съставено правителство. „Ние от „Възраждане“, като вярващи в мъдростта на народа, приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит“, каза лидерът на националистите.

БСП: „Вместо борба с корупцията, се замеряхте със скандали“

Според лидера на БСП Корнелия Нинова военното говорене е взело превес в 48-ото НС. „Ескадрилата, оръжията, Гладомора. Това военно предимство в работата и говоренето на парламента бе облечено в клишета и етикети“, каза Нинова. И допълни, че една от пречките да се състави правителство, е било поставянето на разделителни линии и етикети. Вместо да се решават проблеми, са се родили спекулации „кой е по-креслив и кой говори повече“; вместо борба с карупцията, са преобладавали скандалите кой е по-корумпиран. 

ДБ: „Управлява президентството“

„Управлява президентството. Ние имаме все повече белези на един необявен от конституцията странен квазипрезидентски режим на управление на страната“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И отговори на обвиненията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, че ДБ са виновни за провала да се състави правителство с първия мандат. „Защо трябваше да бъдем виновни за неуспеха на първия мандат, след като вие не се вслючихте в усилията за втория“, попита Иванов. И заяви, че отиващият си парламент не е част от интересен за страната ни рекорд, а показва, че парламентарната република е „поставена на трупчета“. „Това положение говори за сериозно заболяване на нашата политическа система“, допълни Христо Иванов. И похвали съпартииците си: „Демократична България“ благодарение на всеки един от вас беше най-цивилизованата, най-конструктивната политическа сила и ви благодаря за това. Благодаря ви за това, че можахме да се противопоставим на популизма“.

„Български възход“: „Опитите да внесем разум останаха неразбрани

„Рядко взимах думата, но искам да споделя разочарованието си“, заяви шефът на „Български възход“ Стефан Янев. Той упрекна народните представители, че в опит за трупане на личен имидж, „мнозина пропуснаха, че българите тънат в мизерия“. И допълни, че се е клел с цената на живота си да брани отечеството, но в рамките на 48-ото Народно събрание това е означавало да „успокоява опиянени от идеите си младежи, които скачат на бой, защото си мислят, че тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали“. Стефан Янев обобщи, че политическата безидейност, демонстрирана в парламента, „разбива България“.

Познатата антиутопия

По традиция последните думи и закриването на Народното събрание се падат на председателя му. В този случай това е най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. „В политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, но ние сме длъжни да забравим за сметките и рейтингите“, каза Рашидов. 

Той заяви, че в началото е имало проблясъци, че „стана магията“, но „както винаги илюзията бе кратка“. „Потопихме се в познатата антиутопия – процедури, речи, почивки, гласувания, прегласувания“. И посъветва колегите си да се замислят какво правят в парламента и какво искат да оставят на поколенията. 

Автор: ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече