Високо напрежение по оста София – Скопие заради честването на Гоце Делчев

0

България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151 години от рождението на Гоце Делчев – голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество.

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие – независимо от изострения тон между властите в двете държави и нарастващия език на омразата в югозападната ни съседка.

България няма да изпрати официална делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде там и ще се поклони пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата „Свети Спас“.

Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите там са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Изостреният напоследък език на омразата към България, провокиран и поощряван от опозиционни партии в РСМ, както и случаят с жестоко пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, доведе и до остри реплики между властите в двете съседни държави.

Заканите за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари , провокираха спешна среща между вътрешните министри на двете държави, която се проведе в началото на седмицата в македонската столица.

Ежедневно между службите се обменя информация с цел да се предотвратят опити за провокация и от двете страни, увери министър Демерджиев.

Въпреки това напрежението по линията София-Скопие остава високо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече