Официално: $100 за барел руски петролни продукти от днес

0

Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха два ценови тавана за петролни продукти, чийто произход е Русия или които се изнасят оттам.

Засегнатите продукти са с код 2710. Сред тях са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива и други.

Първият, наложен от Съвета, таван е 45 долара за барел за продукти, които се търгуват с отстъпка, като мазут и нафта. Вторият е  100 долара за барел висококачествени петролни продукти като дизел, керосин и газьол.

Това са цени, на или под които петролните продукти от Русия не подлежат на забрана за доставки по море за трети страни. Забраната не важи и за предоставянето на технически и брокерски услуги, финансиране или финансова помощ, свързани със споменатите превози.

Таваните влизат в сила от утре. Предвижда се преходен период от 55 дни за продукти от руски суров петрол, закупени и натоварени преди тази дата и които ще бъдат разтоварени преди 1 април.

Съветът ще направи преглед на механизма за ценовия таван в средата на март.

„Принуждаваме Путин да плаща за ужасяващата си война. Русия плаща солена цена, докато нашите санкции ерозират нейната икономика, като я връщат с поколение назад“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече