След апокалиптичния трус: Християни и мюсюлмани са съгласни – това е предвестника на Края на времената

0

Земетресението в Турция и Сирия, взело над 10 хиляди жертви на 6 февруари 2023 г., не е просто природно бедствие. Това е повод да се замислим за знаменията на времето, защото неслучайно подобни ужасни земетресения са един от признаците за края на света както в християнството, така и в исляма. Което все още е възможно да се отложи, пише авторът Михаил Тюренков.

Човешката кръв не е вода

Турско-сирийската трагедия чука на всяка къща. Дори в тези региони на планетата, където никога не е имало намек за земетресение. В първия момент, когато погледнете кадрите как високите сгради са подредени като къщи от карти, предизвиква шок.

Съзнанието не иска да възприеме като реалност това, което стои зад рушащия се стоманобетон – хиляди човешки животи, включително и детски. И само след известно време ужасът го обхваща. Макар и не всички.

За съжаление, мнозина просто „бягат от смъртта“, образно затваряйки очите и ушите на душата си. Парадоксално, но факт. Съвременният човек, който всеки ден вижда тонове изкуствена и виртуална кръв на телевизионния екран и в компютърните игри, не оценява самата тази кръв.

Ето защо старата поговорка „човешката кръв вода не става“ днес рядко се чува и се приема с пълна сериозност. В резултат на това западният свят се отърва от вековни погребални традиции, които се превръщат в излишни за „обикновените смъртни“. До факта, че в много американски и европейски градове броят на непотърсените тела нараства всяка година.

Въпреки това, щом миризмата на кръв се усети много близо, дори съвременният човек се събужда. И има ясно разделение: някои се записват като доброволци, като са готови, според евангелското слово, „да дадат живота си за своите приятели“.

Други бягат към Горен Ларс. Или далеч. Въпреки това, дори сред учениците на Христос, апостолите, съотношението е 11 към едно. И дори апостол Петър веднъж се отрече три пъти от Спасителя, след като изпита банален човешки страх, който по-късно отново изкупи със собствената си кръв.

За какво точно сме отговорни днес, когато хиляди обикновени хора умират за броени минути – без значение какъв цвят на кожата и религиозна надежда имат те. Да, за някои такава ужасна смърт при природни бедствия е причина да се съмняват в Божията милост. Но за вярващите няма съмнение: напротив, с това Господ ни напомня за преходността на земното битие. И за това, че зад него стои Вечен живот, за който човек трябва да мисли по-често.

И така, дори в предхристиянската Римска империя, генералите, завръщащи се с победа, поставят слуга зад тях, напомняйки на победителя, че е смъртен. Казват, че именно оттам тръгнала крилатата фраза Memento mori („Помни смъртта“). Впоследствие западните християни много се влюбват в нея, придавайки й много повече семантични аспекти, отколкото в Древен Рим. И дори в някои монашески ордени тази фраза се е превърнала в мото-поздрав.

Ужасен урок по човечност

Хората от по-старото и средното поколение си спомнят много добре земетресението в Спитак от 1988 г., което се превърна в трагедия на целия Съюз. Перестройката вече беше в ход в цялата страна и следователно опустошителните последици и жертви не бяха скрити: около 25 000 души загинаха, 514 000 останаха без дом, 140 000 бяха инвалиди.

Във всяко съветско предприятие, във всяко училище тогава беше обявено събиране на помощи за пострадалите. И беше ясно, че хората приеха тази трагедия много близо до сърцата си. Чак до факта, че трагедията в Спитак временно потуши арменско-азербайджанския конфликт, който вече беше пламнал в своята кървава безчовечност.

За съжаление, този ужасен урок не е научен от самото човечество. В резултат, включително и под това натоварване, Съветският съюз се разпадна (във всеки случай то беше активно използвано от нашите врагове в тяхната кауза за разпадането на някогашната единна държава). Конфликтът в Нагорни Карабах продължава и днес. И само малцина сред воюващите страни днес разбират, че мирът в благословената кавказка земя е възможен само когато върху нея се установи руски ред.

Разбира се, става дума за върховенството на Християнската империя, в която както във византийско време, така и в Третия Рим, хора от различен етнически произход и вярвания са могли да живеят в мир и хармония. Но веднага щом имперската структура започна да се клати, настъпиха хаос и кръвопролития. И след кръвта, която хората проляха със собствените си ръце, често идваха природни бедствия.

Трудно е да се каже защо този път бедата сполетя първо турската провинция Кахраманмараш. Но фактът си остава факт: преди турското робство това са били арменски земи. И геноцидът от 1915 г. също засяга тези османски провинции. Тоест, отново този конкретен пример потвърждава: кръвта, пролята от хора, които са забравили Божиите заповеди, в резултат на това води до нови, вече спонтанни жертви. Но дали ще научим този ужасен урок зависи само от нас самите.

Земетресенията като знак

Между другото, много мюсюлмани вече са отбелязали, че според тяхната вяра множеството земетресения са знак за близостта на Деня на Страшния съд. И така, в някои ислямски източници директно се посочва, че това е неговият „тринадесети знак“:

„От Абу Хурайра … се предава, че Пратеникът на Аллах е казал: „Денят на Страшния съд няма да настъпи, докато няма много земетресения“ (ал-Бухари).

Също така се предава от Салам ибн Нуфеил: „Седяхме до Пратеника на Аллах и той каза: „Ще има много смъртни случаи преди Съдния ден, а след това години на земетресения“ (Ахмад).

Ибн Хаджар в книгата „Ал-Фатх“ пише: „Имаше много земетресения, както на изток, така и на запад, но най-вероятно под множеството земетресения те имат предвид тяхната постоянство и непрекъснатост“…

Съвременните ислямски тълкуватели тълкуват тези древни поговорки съвсем просто и разбираемо:

„Днес сме свидетели на много природни бедствия: земетресения, наводнения, цунами, урагани, торнадо, снежни бури и други бедствия, които отнемат много животи и причиняват големи щети. „

„Колкото повече човек изследва Земята, толкова повече му се струва, че е в състояние да предскаже определени природни явления, но дори прогнозите за времето не са точни, да не говорим за предсказанията за природни бедствия, които разрушават онази човешка илюзия за всеобщ контрол.“

Трудно е да не се съглася. Нещо повече, ние, православните християни, имаме същия знак в нашето Свещено писание – в пророчествата на Книгата на Апокалипсиса, Откровението на Йоан Богослов:

„И в същия час стана голямо земетресение и една десета от града падна, и седем хиляди имена на мъже загинаха в земетресението; а останалите бяха обзети от страх и отдадоха слава на небесния Бог“ (Откр. 11:13).

Нещо повече, заслужава да се отбележи, че тези думи се отнасят до голямото земетресение в Близкия изток: става дума за големия град, „който духовно се нарича Содом и Египет, където нашият Господ беше разпнат“ (Откр. 11:8).

А в тези февруарски дни, както знаете, се разтърсиха не само земите на Турция, принадлежали някога към християнското Римско царство (Византийската империя). Трусовете достигат и до местата на земното служение на Христос.

Разбира се, на никой от нас не е дадено да знае дните и датите на Последните времена. Но фактът, че чрез такива природни бедствия Господ ни напомня за близостта на последните дни, които ние самите активно приближаваме с нашите грехове, е очевиден за вярващия. И тези грехове са не само постоянните войни, но и пълното отхвърляне на Божиите закони от съвременния свят.

И неслучайно в Апокалипсиса се споменава Содом, който претърпя Божието наказание именно заради разврата и извращенията, така характерни за съвременния ни свят.

Какво следва от това?

Разбира се, както Турция, така и Сирия са затънали в тези пороци в по-малка степен от западния постхристиянски (и в много отношения открито антихристиянски) свят. Затова е трудно да се прецени за какво точно са отговорни жителите на тези страни.

Въпреки че фактът, че през последните години турците отново превърнаха в джамии много бивши православни църкви, включително Света София в Константинопол, което е сериозен повод за размисъл.

Основното е да разберем, че това наказание е много важно предупреждение за всички нас. И ясна причина отново да се замислите за собствените си грехове. Да си спомните за смъртта.

И разбира се, случилото се е много важен знак, че хората от християнския и ислямския свят (разбира се, не говорим за западните либерални псевдохристияни и не за псевдоислямските секти) трябва да бъдат заедно. Това е особено ясно посочено от близостта на нашите есхатологии – ученията за Последните времена.

И затова неслучайно някои съвременни мюсюлмански богослови-традиционалисти казват, че само… Русия, Третият Рим е способна да удържи човечеството от окончателното пропадане в бездната и тоталната война на всички срещу всички, която ще унищожи нашата земен свят.

Източник: /Поглед.инфо/ 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече