Белгия арестува пореден евродепутат за „Катаргейт“

0

Белгийските власти арестуваха евродепутата Марк Тарабела, който беше изключен от социалистическата си партия, в рамките на разследване, свързано с предполагаема корупция в Европейския парламент. Говорител на белгийската прокуратура потвърди ареста след по-ранен репортаж на фламандския телевизионен оператор VRT.

Адвокатът на Тарабела Максим Тьолер заяви пред „Политико“, че клиентът му все още не се е явил пред съдия-следовател.

В последващо съобщение за пресата прокурорът потвърди, че в петък сутринта са били извършени различни обиски. Претърсен е сейф на Тарабела в банка в Лиеж, както и множество офиси във валонския град Антин, където Тарабела все още е кмет.

На пленарно заседание миналия четвъртък Европейският парламент свали имунитета на Тарабела и на колегата му от ЕП Андреа Козолино, с което проправи пътя на белгийските следователи да ги разпитат. Трима други заподозрени са в затвора.

Прокурорът не коментира какви обвинения могат да бъдат повдигнати на Тарабела и дали се очакват някакви полицейски действия спрямо Козолино, който е италианец.

Делфин Колар, заместник-говорител на Европейския парламент, заяви: „Никога не коментираме текущи съдебни процедури. Парламентът винаги си сътрудничи изцяло с властите“, допълни той.

Според парламентарните доклади нарушенията на белгийското законодателство от страна на Тарабела и Козолино може да включват корупция, участие в престъпна организация и пране на пари.

В края на миналата седмица белгийският съдия-следовател, водещ делото, освободи от затвора един от четиримата първоначално задържани по случая – Николо Фига-Таламанка – генерален секретар на „Няма мир без справедливост“, една от неправителствените организации, свързани с корупционния скандал. Други трима заподозрени – бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, нейният партньор Франческо Джорджи и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери – все още са в затвора. През януари Панцери сключи споразумение да сътрудничи на разследващите. И Тарабела, и Козолино отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече