Заради корупция: САЩ санкционират петима българи,  сред тях – Владислав Горанов и Румен Овчеров

0

Владислав Горанов, един от най-приближените хора на бившия премиер Бойко Борисов и финансов министър в две негови правителства, е санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ за значима корупция. В новия списък „Магнитски“ компания му правят трима представители на БСП, които дълги години имаха сериозна роля в енергетиката: бившият енергиен министър и бивш депутат от БСП Румен Овчаров заедно с двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов. Пети в списъка е обвиняемият за шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов, който е лидер на Движение „Русофили“.

„Министерството на финансите на САЩ санкционира корумпирани лица от елита на целия политически спектър в България“, се казва в съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

Важна подробност е, този път мерките са координирани с Великобритания, която наказва трима от първите санкционирани в САЩ по закона „Магнитски“- Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и Васил Божков. През 2021 г. и тримата бяха обвинени от САЩ в сериозна корупция, но българската прокуратура не откри нищо подобно.

В съобщението на британското външно министерство те са описани съответно като „бивш депутат“, „бивш служител на националната сигурност“ и „най-богатият човек в България“.

„Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България. „Трансперънси Интернешънъл“ нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа“, пише британското външно министерство.

Тримата са санкционирани заради злоупотреба с властта си чрез пренасочване на държавни средства в своя полза. Връчени са им забрани за пътуване и замразяване на активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство.

Заедно с тримата българи, Лондон е санкционирал общо 35 физически и юридически лица съгласно глобалния си режим за борба с корупцията от въвеждането му през април 2021 г.

Действията на Лондон са важни, защото могат да доведат до ефективно замразяване на евентуални активи на Пеевски, Божков и Желязков в британски банки.

Антъни Блинкен: Санкциите са помощ срещу системната корупция

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи в своя позиция във връзка с наложените санкции, че те имат за цел да подпомогнат България да проведе критични реформи в областта на върховенството на закона.

„Съединените щати, в координация с Обединеното кралство, предприемат действия, за да противодействат на системната корупция в България„, заявява той.

В позицията се уточнява, че посочените лица са замесени в корупция, довела до незаконна лична облага, подкопаване на демократичните институции на страната и засилването на разяждащата ѝ зависимост от руските енергийни източници.

„Корупцията, свързана с посочените лица, отразява системен модел на лично обогатяване за сметка на българския народ, правителство и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство застават твърдо с тези в България, които се стремят да се справят с корупцията и да укрепят върховенството на закона“, заявява Блинкен.

„Действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор“, отбелязва OFAC.

Ведомството също така наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов.

Горанов влиза заради Пеевски и Божков

Владислав Горанов е първият представител на ГЕРБ, при това ясно свързан с Борисов, който е пряко обвинен в корупция. От съобщението на американското финансово министерство е видно, че Горанов е санкциониран заради действия, свързани с интересите на предишните двама санкционирани по „Магнитски“ – Делян Пеевски и Васил Божков.

Горанов има връзки с посочения от OFAC олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски. Горанов използва позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български служители и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на българските олигарси„, пише в съобщението.

Основната улика към Горанов е свързана със скандала с неплатени 600 млн. лв. хазартни данъци и такси от бившите лотарии на бизнесмена Васил Божков.

„Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, довела до десетки милиони евро, изплатени на български официални лица в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия“, пише в съобщението на американското финансово министерство. След акцията на българската прокуратура срещу Божков през 2020 г. той обяви от Дубай, че е платил рекет на Горанов и тогавашния премиер Бойко Борисов в размер на около 60 млн. лв., за да получи законодателна отстъпка.

Българската прокуратура не е разследвала твърденията на Божков за рекет от страна на Борисов и Горанов.

Самият Борисов, който заедно с министъра си бе арестуван за една вечер в акция на МВР при кабинета „Кирил Петков“, все още не е санкциониран по „Магнитски“.

OFAC определя Горанов като лице,„…което е отговорно или съучастник в, или пряко или косвено е участвало в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, експроприация на частни активи за лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкупи“. В списъка със санкции влиза и фирмата на бившия министър „Трилема консултинг“.

В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки

Бившият енергиен министър на БСП и настоящ неин висш функционер Румен Овчаров и двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, са координирали помежду си вземането на комисионни.

От това Овчаров е прибрал 5 млн. евро в офшорна сметка, заявиха от финансовото министерство на САЩ в петък при обявяването на санкциите.

За Николов и Генов се твърди, че са участвали в корупционната схема, дирижирана от Овчаров, и са получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал други 3 млн. лв., но не се посочва дали ги е получил.

Тримата са били тандем в корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Повече вижте в материала „В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки“.

Русофили

Името на Николай Малинов нашумя през 2019 г., когато бе задържан при акция на прокуратурата заради шпионаж в полза на Русия. Делото срещу него бе внесено в съда, но не е приключило дори на първа инстанция. Интересен факт е, че първият санкциониран от САЩ българин бе съдия Андон Миталов, който разреши на Малинов да пътува до Русия, където бе награден с орден лично от президента Владимир Путин. След началото на войната в Украйна той имаше среща с руския външен министър Сергей Лавров.

„Щом срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан, вървя в правилната посока“, коментира пред бТВ Малинов.

Малинов неколкократно е заявявал, че срещу него няма доказателства за шпионаж. Прокуратурата се позовава на намерена при обиските докладна записка в която се обяснява как Русия може да придобие влияние у нас чрез закупуването на ключови компании („Виваком) и трябва да бъдат създадени проруска партия и медийни канали за разпространение на послания.

Малинов е председател на сдружение „Русофили“ и на партията „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Президентът си изми ръцете с НС и съдебната власт

Минути след обявяването на санкциите дойде позиция от президента Румен Радев, който „високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани“.

„Президентът призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство“.

Тази позиция на Радев е по-скоро декларативна, тъй като той практически командва институциите и специалните служби от пролетта на 2021 г. насам (с изключение на 7-те месеца на кабинета „Петков“).

Служебно правителство също се прави на неразбрало. В позицията си за обявените санкции то казва, че тази информация е„преди всичко в правомощията на съдебната власт“.

„Служебният кабинет ще внесе отново в Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото народно събрание“, пише още в позицията на Министерския съвет.

Какво казва прокуратурата

От прокуратурата излязоха с позиция, че санкциите са свързани с т.нар. „зловредно руско влияние“ у нас, което е било сред основните теми на разговор на главния прокурор Иван Гешев с конгресмени във Вашингтон по време на посещението му миналата седмица.

От държавното обвинение припомнят, че разследването срещу Николай Малинов започна във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и Румен Овчаров.

От всички санкционирани само Овчаров получи двугодишна условна присъда за безстопанственост при даването без процедура на добив на въглища на свързана с Христо Ковачки фирма.

В последните си публични изяви американската посланичка Херо Мустафа изтъкна, че България остава в хватката на корупцията и олигарсите, няма напредък с върховенството на закона, няма ефективни действия на властите спрямо санкционираните по закона „Магнитски“ през 2021 г.

„Нито един от тях не е обвинен публично в корупция. Нито един от тях не е осъден за престъпление в България. Повечето дори не са наказани дисциплинарно или освободени от длъжност“, заяви Херо Мустафа на 20 януари.

Прокуратурата обяви края на проверката „Магнитски“ срещу Пеевски миналата година на рождения му ден, заявявайки, че няма данни за извършено престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече