България няма да въведе еврото на 1 януари 2024 г.

0

България няма да бъде приета в еврозоната на 1 януари 2024 година, обяви в петък служебният финансов министър Росица Велкова.

Тя обясни, че на заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ за присъединяване, макар точката да е била в дневния ред. „Изслушването беше отменено, защото нашите европейски партньори смятат, че България изостава с приемането на законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията“, каза Велкова.

Затова е решено, че България няма да подава конвергентен доклад в края на февруари, каквото намерение имаше правителството. Такъв доклад обаче ще бъде подаден веднага след като страната изпълни критериите.

Ако необходимото законодателство бъде гласувано през юни-юли от новия парламент, документите могат да бъдат внесени още тогава.

Така членството в еврозоната може да се измести за 1 юли 2024 г., 1 януари 2025 г. или по-късна дата, стана ясно от думите на Велкова. „Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година“, каза Велкова.

От думите на министъра се разбра, че по отношение на инфлацията България може да разчита на гъвкаво третиране, подобно на това за Хърватия, като някои държави бъдат изключени от референтния критерий.

Компромиси обаче са невъзможни по отношение на четирите закона, които трябва да бъдат приети. Това са Търговският закон по отношение на несъстоятелността, законът за мерките срещу изпирането на пари, законът за БНБ, както и спорните промени в Кодекса за застраховането. Приемането на текстовете в КЗ бе бойкотирано на два пъти от депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“ – мнозинство, което „Демократична България“ нарече коалицията „Алексей Петров“.

По отношение на застрахователните промени министър Велкова каза, че се търси компромис между предложенията на правителството и това на Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Петров. Ако бизнес организацията предложи текст, който да бъде одобрен от европейския регулатор EIOPA и Световния съвет на бюрата „Зелена карта“, няма да има пречка той да бъде предложен на депутатите в 49-я парламент за приемане. Ако обаче не се постигне компромис, Велкова ще внесе отново стария вариант, предложен от министерството ѝ.

Случаят бе коментиран по-късно и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред бТВ отхвърли обвиненията, че партията му е саботирала Кодекса за застраховането и еврозоната заради Алексей Петров. По повод на бившия съветник в ДАНС Борисов заяви: „Ние сме противници цял живот, но той беше най-добрата барета. И ако Христо Иванов и Атанасов си позволяват да говорят за Алексей, той задържа най-големия терорист в Европа, който носеше граната на Централна гара – той се хвърли върху него и реализира операцията“.

За да има реални шансове за еврозоната, България трябва също да подготви средносрочна бюджетна прогноза за 2023 – 2026 г. с бюджетен дефицит, който не надвишава 3%. Това ще е огромно предизвикателство за настоящата година, тъй като по предварителни данни се очаква дефицит от над 6%.

Ако до шест месеца България не внесе конвергентен доклад, това най-вероятно ще се отрази както на кредитния рейтинг на страната, така и на лихвите по дълга, каза още Велкова.

На този етап служебното правителство не смята да довършва и да публикува анализа за ползите и рисковете от членството в еврозоната, стана ясно още от думите на Велкова. До момента единствено Българската народна банка е изготвила своя чернова по темата, но тя не може да бъде публикувана, защото липсва частта на правителството.

По повод коментар на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев, че влизането на бившия финансов министър Владислав Горанов в списъка на САЩ „Магнитски“ окончателно е унищожило малките шансове на България за еврозоната от 1 януари 2024 г., министър Велкова каза, че тази тема няма отношение към решението. Именно по времето на Горанов като финансов министър България подаде заявка за приемане на еврото, след което бе приета в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. „Доколкото разбирам, на срещата си миналия понеделник финансовите министри на еврозоната са били потресени, че човекът, който им е презентирал България за член на ЕРМ-2 и Банковия съюз, е цъфнал в „Магнитски“, написа Кадиев. Велкова отговори, че отлагането на еврото се дължи изцяло на факта, че България не е изпълнила критериите. „Тази санкция няма отношение към процеса, този въпрос не е поставян от нашите партньори“, посочи Велкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече