450-килограмов метеорит падна в Тексас и предизвика трус

0

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че късно в сряда е паднал метеорит с тегло 450 кг и диаметър 60 см, в Макалън, Тексас. Агенцията публикува и карти, показващи предполагаемата зона на падане на обекта, съобщава Дарик.

„Въпреки че метеоритите обикновено се удрят в земната атмосфера с висока скорост, те се забавят, докато пътуват през атмосферата, и се разпадат на малки фрагменти, преди да паднат на земята. Метеоритите се охлаждат бързо и обикновено не представляват риск за обществеността“, се казва в изявление на НАСА.

В изявлението също така се отправя молба, ако бъде намерен фрагмент от метеорит, да се обърнат към Смитсоновия институт, за да предадат падналото небесно тяло за изследване.

„Метеоритът, наблюдаван в небето над Макалън, напомня за необходимостта НАСА и други организации да повишат нашето разбиране и защита на Земята, да обединят научния и инженерния опит, за да постигнат напредък в изследването на космоса от човека, да интегрират земните и планетарните изследвания за задълбочаване на нашето разбиране за Слънчевата система и да насърчават успешните космически мисии чрез намаляване на риска“, се казва в изявлението.

Падането на метеорита е било белязано от вибриране на прозорците на къщите в близост до мястото на удара и кратък рязък земен трус, съобщават местните медии.

Освен това спътници на Националната метеорологична служба на САЩ също са засекли движението на метеорита, като са отчели съпътстващо огнено кълбо.

Смята се, че на Земята на ден падат между 5 и 6 тона метеорити – или 2000 тона годишно. Повечето намерени метеорити са с тегло от няколко грама до няколко десетки тона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече