Един предизвестен проблем: Тежки разправии в коалицията анти ГЕРБ

0

Скандали по места разтресоха новите коалиционни партньори ПП и ДБ заради подредбите на кандидатдепутатските листи, признаха от двете формации пред “Труд news”. Изявлението на Александър Дунчев от ПП, че започва да губи доверие в съпредседателя на ПП Кирил Петков допълнително нажежи предизборните страсти.

“За разлика от много хора в ДБ и ПП, аз съм си заложил главата да водя тази битка срещу мафията в последните 15 години. Не се отказвам от водаческото място в София-област”, обяви Дунчев. И допълни: “Има задкулисие в ПП” заради пазарлъците в коалицията от ДБ да вземат водаческото място. В същото време от ДБ вече директно обвиняват ПП, че апетитът им към първите места в листите е прекомерен, дори и на база резултатите от последните избори на 2 октомври, тъй като емблематични имена от ДСБ по места са извън депутатските планове. Тъмносините не са съгласни с “математиката” на ПП, че “Промяната” имат 506 099 гласа (20,20%) на 2 октомври, а ДБ – 186 528 (7,45%) и затова трябва от ПП да са повечето водачи и местата след първия.

В Пловдив тъмносините се гневят, че Манол Пейков, който е известен с активността си при дарителски кампании, ще получи място назад в кандидат-депутатската листа. За сметка на това от ПП налагат на първите места хора Никола Минчев, а в областта – Росен Костурков. Шанс за ДБ има при вторите позиции, но след това разпределението надолу било изцяло в полза на ПП.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев навсякъде размахвали бройката гласове, които от ПП са получили миналата есен срещу процентната подкрепа, която по региони за ДБ е три или четири пъти по-малка. Срещу това обаче от ДБ поставяли знакови имена на тъмносините, които се ползват с авторитет и директно заявили на ПП, че в в почти цяла България нямат дори партийни офиси и структури. “За сметка на това ние имаме общински съветници на много места”, коментираха пред “Труд news” от ДБ.

Хората на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов залагаха на опита си с преференции и смятаха, че ще могат да преподредят окончателния депутатски списък като избутат хората на ПП с преференции, пуснати за кандидатите на ДБ.

При сегашното неофициално подреждане на листи обаче, в които от ПП масово са окупирали първите две места и след това трето, четвърто и пето, пререждането с преференция става твърде трудоемко за ДБ, недоволстват от там. Активисти с опит от ДБ буквално казали на своите, че обещания за кметските избори не могат да компенсират сегашната партийна сделка за депутатските листи, защото няма никаква гаранция, че формациите ще останат заедно до местния вот при сегашните разправии.

Александър Дунчев, ПП, пред bTV: Ще съсипем изборите, ако разкажа всичко

В петък ми се обажда Кирил и ми казва – “ти нали си съгласен да си втори”. Аз бях в гората до Ихтиман и правих разследване. Казах му, че нямам проблем – аз съм по каузите, не по местата. Съобщих на моя екип и какво е взето като решение на Изпълнителния съвет – те изригнаха. Те алармираха, че това е предателство срещу този екип и техните усилия. Разговорът с Кирил Петков беше доста отчайващ, а сега трябва да сме конструктивни. Ще съсипем изборите, ако разкажа всичко. Днес желанието ни е да ревизират решението. Тук съм, защото от две години ние водим битка не само за горите, а за промяната в цяла България.

ПП игнорират ДБ заради постове

Сметки без кръчмар вещаят разпад във Варна

Даниел Лорер (ПП)

Голямата битка във Варна тепърва предстои, като през местните избори тъмносините играчи ще се опитат да превземат апетитни бордове в местни дружества. Затова и се ще оставят ПП да правят кампания за парламентарните избори, а след това да посочат за незадоволителните резултати на формацията хора извън ДСБ. От ДБ са преглътнали факта, че Даниел Лорер от ПП ще води общата листа. Подредбата надолу ще стане ясна във вторник, но недоволство може да има само от страна на малка групичка, оглавена от Стела Николова от “Да, България”, ако тя пак се окаже без шанс за парламента.
Въпреки силния преференциален вот напористата адвокатка не бе в последните две НС, тъй като влизаха водачите от ДСБ Стоян Михалев и Атанас Атанасов. Сред сините се говори, че Николова няма намерение да прави вътрешна революция, защото има нескрити амбиции да е кандидат за кмет. ПП обаче не биха останали без номинация. Затова разривът в коалицията на варненски терен ще стане неизбежен наесен, прогнозират наблюдатели.

Иначе ПП и ДБ имат общи цели. Едната е да овладеят спешната МБАЛ “Св. Анна” и да свалят от директорския пост бившият депутат от ГЕРБ – хирургът д-р Красимир Петров. ДСБ мечтае за това от години, но не може да се пребори. Не успя и ПП за краткия си управленски мандат. ДБ има 4 общински съветници, но на последните избори взе 7,03% във Варна или 11 062 гласа. ПП бе втора с 21,48% или 33 814 гласа. ГЕРБ тогава би двете заедно с 30,72% или 48 378 гласа. Бракът по сметка може да приключи като сметка без кръчмар, коментира син песимист. В лагера на ПП харесват съветниците на ДБ, защото са експерти с опит и уважавани граждани, но част от активистите са против в листи и във властта да влизат участници в Костовата приватизация каквито има в ДСБ.

Терзийски и Матеев не дават първите места на ДБ

В БСП си отдъхнали от Явор Божанков

В Габрово не искат парашутисти

Йордан Терзийски и Милен Матеев трябва да са тандемът за първите места във Велико Търново, повече от категорични са от Продължаваме промяната”.

В БСП-Велико Търново си отдъхнаха от Явор Божанков, за сметка на структурите на ДБ и ПП в региона. Той няма да води в 4 МИР, а ще е кандидат в Габрово, но и без Божанков новата коалиция се тресе от интриги за подредбата на листите.

Поредната интрига в Четвърти Великотърновски избирателен район е как “Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще си разпределят местата листата при общо явяване.

“Продължаваме промяната” нямат структури и въпреки че при двете си явявания на избори в региона загубиха 5992 гласа, имат двама депутати. Това са архитект Йордан Терзийски и нотариус Милен Матеев. От партията категорично отказват коментар, но техни членове признават, че в никакъв случай няма да отстъпят и ще искат да запазят въпросните двама кандидати един до друг и за новата обединена листа. В нея вероятно ще бъде включена бившият губернатор и заместник-председател на ДСБ адвокат Людмила Илиева. Тя влезе в последния парламент като водач на “Демократична България”. На предишния вот, когато листата поведе Христо Иванов и поде кампанията “Нито глас за Пеевски”, коалицията остана без мандат от Велико Търново.

На познато лице за водач залага новата коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Габрово. Дали обаче избирателите им ще припознаят за свой отстранения от групата на БСП Явор Божанков, който ще е кандидат от гражданската квота на формацията, тепърва ще стане ясно.

“Издигането му веднага породи аналогия с предишните избори, когато Габрово изпрати в парламента отцепилият се от “Има такъв народ” и бивш спортен министър Радостин Василев. На спуснатите отгоре често избирателите по места гледат с недоверие, още повече, че никой не обича предателите”, коментират габровци. Местните са категорични, че регионът няма нужда от парашутисти.

Според ръководството на “Продължаваме промяната” в Габрово сега случаят е различен.

Предстои да стане ясно как гледат на кандидатурата на Явор Божанков и симпатизантите на другия субект в новата коалиция – “Демократична България” и дали ще дадат гласовете си за листата, макар че едва ли са решаващи. Според данните от последните избори, те са под 1800.

Във Великотърновска област към момента няма напуснали редиците на БСП, въпреки отцепването на Явор Божанков. За две години поредица от избори, БСП в региона изживя най-големия си електорален срив, но сега в партийната организация коментират, че са си направили анализа и очакват по-добър резултат на 2 април тази година, особено след изключването на Явор Божанков от парламентарната група на БСП. Членове на левицата са убедени, че отлюспването на Божанков от БСП, ще донесе позитиви.

Само лидерът на Средна европейска класа е известен като човек на “Промяната” в Бургас

Синът на Джурлата напусна ДСБ „заради несъгласие с ръководството“

Тъмносини роптаят срещу кадър на ДПС и БСП

Константин Бачийски от Средна европейска класа се очаква да е водач на листата на ПП и ДБ, но на местните избори пак той може да е кандидат за кмет.

Втората позиция в листата вероятно ще е за Димитър Найденов от ДБ.

В Бургас преди два дни гръмна новина, която не се очакваше- че Иво Баев- синът на големия бургаски художник- Георги Баев- Джурлата, напуска ДСБ. Това става ясно от негов пост във Фейсбук. “Подал съм молба за напускане”, потвърди пред “Труд news” Иво Баев, който е общински съветник в Бургаския местен парламент.

“Трудно ми беше да взема това решение, защото това е първата и единствена партия, в която съм членувал и много енергия и работа отдадох на тази кауза”, обяви адвокатът, който е и председател на Правната комисия в ОбС.

Той е едно от знаковите имена в дясното политическо пространство и е сред учредителите на ДСБ.

Не е ясно дали действието му не е продиктувано от скандал при реденето на листите. Отговорът засега е, че Баев напуска ДСБ заради несъгласие с националното ръководство. Оттеглянето му със сигурност предизвика объркване и несигурност в потенциалните десни гласоподаватели.

Иначе за водач на листата на ПП-ДБ, нищо не е изяснено. Говори се, че водач ще е обичайният заподозрян Константин Бачийски, който е основател на партия Средна европейска класа и беше мандатоносител на ПП преди да станат партия.

Друго познато лице на ПП в Бургас няма. Очакванията са Димитър Найденов от ДБ да е втори в листата на новата коалиция.
“Подредбата на листата не сме съобщавали официално. Това ще стане идната седмица”, каза Бачийски пред “Труд news”. Той е известен в града и с близостта си Кирил Петков.

Отново Бачийски се спряга и за кандидат- кмет на предстоящите местни избори. Интригата не става по-малко заплетена, след като Иво Баев се оттегли от ДСБ. Много са въпросителните и около областната управителка Мария Нейкова, която е близка до президента Радев. Мнозина предполагат, че и тя също ще се бори за кметското място, защото е хипер активна.
18,88% е резултатът на ПП при последните избори миналата година или 24 745 гласа, 5,55% – на Демократична България- обединение или 7268 гласа.

В Ямбол

Годеникът на Лена Бориславова измести актьора Веселин Калановски

Тъмносини роптаят срещу кадър на ДПС и БСП

В Ямбол активист на ДПС и БСП е възможно да реши казуса с водаческото място между Веселин Калановски и Мирослав Иванов. Димитър Загоров е с голям опит в политиката и е свързан с БСП, ДПС и ИТН, коментираха пред “Труд news” от ДСБ.

Актьорът Веселин Калановски, който беше водач на листата на ДБ в Ямбол, този път изобщо можело да не е в листата на новата коалиция ПП-ДБ. Причината, че хората на Кирил Петков и Асен Василев настояват категорично пръв в Ямбол да е Мирослав Иванов, който беше зам.-председател на НС и е годеник на Лена Бориславова. А още по-скандалното е, че имало оферти към Калановски за предно място в листи, но за друг регион.

Аргументите на ПП били, че от ДБ имат едва 1297 гласа на предните парламентарни избори, а за ПП са гласували три пъти повече – 6688 души. Активистите на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов обаче са изключително недоволни от Мирослав Иванов, защото в 48-ото НС не е поставил проблемите на Ямбол, а единствената активност е свързана с въпрос за финансирането на строителството на местната болница. Едно от ярките имена на ДБ – Георги Бъчваров, бил по-добър вариант и по-разпознаваем сред хората, коментираха пред “Труд News” тъмносини. От ДБ роптаят и как ще бъдат в една листа с Димитър Загоров от Елхово, който и на предишните избори е бил кандидат на ПП, но името му през годините е свързано с БСП, тъй като е бил червен общински съветник, а на изборите през 2021 година го посочиха за съмишленик на ИТН.

Загоров е работил и за ДПС, гневят се от ДСБ. От ПП настоявали Загоров да е втори в листата и така напрактика Петков и Василев превземат първата половина на листата, а ДБ са заличени от региона. Самият Загоров бил харесан и за кандидат кмет от ПП за Елхово, защото вече е участвал на местни избори, но като независим.

Автор: Екип „Труд“

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече