„Не е лесна тази работа“: Сложни сметки в новата коалиция ПП-ДБ за местата в листите

0


Решението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят заедно на предстоящите избори очаквано доведе до спорове в новата коалиция, най-видимата част от които станаха твърденията на бившия депутат от партията на Кирил Петков и Асен Василев Александър Дунчев за задкулисие.

Въпреки публичните уверения на лидерите, че разпределението на местата в листите няма да е проблем, именно то е най-сложната им задача тези дни. Голяма част от водачите и първите им подгласници вече са обсъдени и потвърдени, но разпределението на местата надолу и особено в регионите, където възможностите са за малко мандати, не е готово. И по информация от формациите промени са възможни до последния момент (крайният срок за регистрация на листите изтича на 28 февруари).

Задачата се затруднява допълнително от това, че „Продължаваме промяната“ ще включи в листите отцепилите се в предпоследния парламент от „Има такъв народ“, присъедини бившия депутат от БСП Явор Божанков, и шест непартийни номинации, предложени от сдружение „Боец“ публично в неделя.

Кандидати, които не са членове на политическа формация, но са популярни с каузи и позиции, могат да привлекат допълнително избиратели и затова много партии имат т.нар. гражданска квота. Според информация на „Дневник“ за някои региони тези номинации влизат в съревнование с партийни кадри в новата коалиция, които не са известни на широката аудитория, но ръководствата държат на тях заради вътрешнопартийни интереси. И това търсене на баланс източник обобщи с „Не е лесна тази работа“.

Новата коалиция включва всъщност общо шест партии: „Продължаваме промяната“ (с лидери Кирил Петков и Асен Василев), партньорите им от предишните избори „Средна европейска класа“ (Константин Бачийски) и ВОЛТ (Настимир Ананиев) и „Да, България“ (Христо Иванов), ДСБ (Атанас Атанасов) и „Зелено движение“ (Владислав Панев и Добромира Костова), обединени в „Демократична България“. И всички се опитват да си разпределят избираемите места.

Казусът „Дунчев“

В интервю за Би Ти Ви в неделя (19 февруари) доскорошният депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев даде да се разбере, че не е доволен от решението на ръководството водаческото място на кандидатдепутатската листа на коалицията за София-област да бъде дадено на „Демократична България“.

Досега начело в този избирателен район беше Дунчев, но той твърди, че въпросът не опира до поста, а до значимостта, която се придава на природозащитните каузи с първия в листата.
Според информация на „Дневник“ Продължаваме промяната“ не смята да променя вече договореното с „Демократична България“ разпределение коя формация в кои райони на страната получава водаческото място. Във „Фейсбук“ Лена Бориславова написа в понеделник: „Решението Дунчев да не е водач, а втори в листата, което е сигурно избираемо място, е предварително обсъдено с него и неговата първоначална реакция беше на съгласие. Другото е последваща емоция. Задкулисие в ПП няма. Емоции обаче има – разбираемо с оглед на тежката на задача и това, че сме хора.“

Засега Дунчев не казва еднозначно дали няма да се кандидатира за депутат, ако не е водач, нито дали напуска „Продължаваме промяната“.

„Заявил съм ясно, че искам да продължа политическата битка за защита на гората, природата, гражданското общество и държавата, както го правех досега, но при условие че тази кауза бъде подкрепена и призната със съответното уважение и признание, както е било. Ако тази кауза не им е приоритет, а са им приоритет сделките и игрите с листите, няма да приема отстъплението „Продължаваме промяната“ София-област да са захвърлени на второ място. Това е тест и спор за приоритети каузи и идеали, а не за постове“, коментира Дунчев пред „Дневник“.

„Продължаваме промяната“ имат Национален съвет на 22 февруари, когато по думите на представители на партията ръководството й ще вземе окончателното решение за листите.

И граждански номинации

По време на първата публична проява на новата коалиция Георги Георгиев от сдружение „Боец“ обяви шестима души, които организацията предлага като граждански номинации за включване в листите. Посочи: Кремена Кунева, Васил Гюров, Венцислав Илиев, Иван Калчев-Глиги, Вера Стаевка, Андрей Врабчев. Според информация на „Дневник“ Георгиев е говорил предварително за инициативата си с Кирил Петков, но в „Демократична България“ са били изненадани от анонса.

Кремена Кунчева беше депутат в последното Народно събрание, от гражданската квота на ДСБ, като влезе с популярността си от каузата за качествено детско здравеопазване и с организацията на центъра за помощ за украинските бежанци в София. Пред „Дневник“ тя потвърди, че би се кандидатирала за депутат отново. Смята, че партиите трябва да дават шанс на популярни хора и техните каузи, защото основен приоритет е да се повиши избирателната активност, а тя „може да се вдигне от хора, лица, послания, които да вдъхновяват избирателите“. Каза обаче, че засега не знае дали ще бъде включена в листите, нито в кой район, нито на кое място.

В последната предизборна кампания Кремена Кунева имаше изяви с друга избрана като депутат с популярните си каузи за деца и родителство Елисавета Белобрадова. Двете често показваха сътрудничество и в 48-ото Народно събрание. Пред „Дневник“ Белобрадова коментира, че вече е член на „Да, България“, но засега няма информация коя поред ще бъде в листите (по всяка вероятност отново в един от трите софийски района). Посочи, че досега е била доволна от решенията на ръководството по темите й. „Когато влезем в парламента, всички сме с по един глас, независимо кой поред си бил в листата“, каза Белобрадова.
Потърсен от „Дневник“, музикантът Васил Гюров също заяви, че засега няма информация къде в листите
ще бъде включен. Посочи, че досега се явявал от квотата на „Зелено движение“ (една от трите партии в обединението „Демократична България“) в 23-ти изборен район в София. На изборите на 22 октомври той беше на 22-ро място в списъка с кандидат-депутати. „Участвам с разбиране, че колкото по-широка е коалицията, толкова е по-трудно с листите“, коментира Гюров.

Участието си в листите коментира и Андрей Врабчев. Той е по-известен като скулптор, защото през 2019 г. инсталира черна мумия на мястото на мавзолея на площад „Александър I Батенберг“. Пред „Дневник“ обясни, че е завършил Военна академия „Г. С. Раковски“ и е магистър по „Международна и национална сигурност и отбрана“. Посочи, че разчита да получи място в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в района на Благоевград.

Почти сигурните водачи

„Продължаваме промяната“ се очаква да вземе окончателно решение за листите си утре (22 февруари), докато при „Демократична България“ процесът по традиция ще се проточи до последния възможен момент (28 февруари), се разбра от изказвания на представители на двете формации през почивните дни. Голяма част от водачите от квотата на „Продължаваме промяната“ са потвърдени още от миналата седмица, като с голяма степен на сигурност номинациите са: водач в Благоевград ще бъде Андрей Гюров, в Бургас – Константин Бачийски, във Варна – Даниел Лорер, в Плевен – Радостин Василев (вместо напусналия партията Иван Христанов).

В Пловдив, където се очаква повечето партии да изпратят лидерите си за водачи, се очаква на първо място в листата да е Никола Минчев. В Стара Загора вероятният водач е Радослав Рибарски, в Хасково – Асен Василев, а в Ямбол – Мирослав Иванов. По неокончателна информация листите в София ще бъдат водени от:

  • В 23-ти район: Кирил Петков
  • В 24-ти район: Христо Иванов
  • В 25-и район: Христо Петров, известен като рапъра Ицо Хазарта.

Автор: Златина Зехирова

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече