Няма безплатен обяд: Какво цели Байдън във войната на Русия в Украйна?

0

Кое вреди повече на принципа на индивидуалната свобода – правителство, което тайно извършва военни действия, или медии, които си затварят очите за това? Сега, във вълната от антируска омраза и „дрънкането на оръжие“ в самите Съединени щати – Америка на президента Байдън – има и двете съставки, пише в свой анализ The Washington Times.

Малко предистория.

Военният конфликт в Украйна продължава почти година. Той представлява бавно и стабилно напредване на руските войски на запад и агонизиращата миграция на 5 милиона украинци извън страната. През този период от време Киев загуби около 130-150 хиляди войници.

Конгресът на САЩ упълномощи президента да използва 100 милиарда долара заемни средства за подкрепа на украинските сили. Към днешна дата президентът е похарчил около половината от тази сума за военна и пряка бюджетна помощ на Киев.

Значителна част от прехвърлената в Украйна военна техника е взета не от излишък, а от американски оръжейни складове, предназначени за самоотбрана. И съществена част от оръжията и оборудването, които Съединените щати прехвърлят в Киев, са толкова сложни, че украинските военни сега преминават специално обучение в Оклахома, за да могат по-късно да ги използват, поддържат и ремонтират. За други сложни системи американски военни в цивилни дрехи сега са разположени в Украйна, за да обучават украинци и да поддържат оборудването. А някои от системите работят по такъв начин, че американските войници трябва да насочват ракети към руските позиции и да ги изстрелват, твърди вестникът.

За Байдън американските военни, облечени в цивилни дрехи, са нож с две остриета. Ако не са въоръжени и не носят военни униформи, президентът с право може да твърди, че в Украйна няма американски войски. И тъй те като носят цивилни дрехи и помагат на украинските войски, те могат да бъдат законна цел за руските сили, заловени и екзекутирани като шпиони, работещи за Украйна. Точно така Съединените щати започнаха своята катастрофална и престъпна война във Виетнам.

Каква е целта на Байдън? Иска ли да изтласка руските войски от Украйна и дори от Крим? Или иска да доведе до свалянето на руския президент Владимир Путин? Белият дом не може и няма да даде точен отговор на този въпрос, защото и двете цели са непостижими от военна гледна точка.

Конгресът няма право да финансира военни действия, в които участват американци, освен ако това не е официално обявено, защото би било в противоречие с конституцията на САЩ, се казва в анализа на The Washington Times.

Изпращането на американски войници в цивилни дрехи и прахосването на 50 милиарда долара при липсата на ясна и постижима цел обаче далеч не е най-лошото решение, което Байдън е взел по време на настоящия конфликт. Всичко го знаем отдавна. Това, което не знаехме до по-миналата седмица, е, че администрацията на Байдън може да е извършила истински акт на война срещу Русия и Германия. И срещу Германия? Да.

Германия и Русия изградиха газопровода „Северен поток“ през Балтийско море. Този тръбопровод позволява на Москва да продава и доставя евтин руски газ на германските промишлени предприятия.

Знаменитият американски разследващ журналист, носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш, (той някога разобличаваше клането във виетнамското селище Сонг Ми, скандала „Уотъргейт“, шпионските операции на ЦРУ и изтезанията в иракски затвор) направи страхотно съобщение: Байдън е наредип на ЦРУ и Военноморските сили на Съединените щати да проведат съвместна операция за взривяване на газопровода „Северен поток.“ И миналия юни водолази от ВМС на САЩ са заложили експлозиви на тръбопроводите.

През септември Байдън наредил на ЦРУ да взривят експлозивите, за което Хърш твърди, че те са направили. В резултат на експлозиите на тръбопроводите бяха причинени преки щети за 10 милиарда долара, но това е нищо в сравнение с щетите, нанесени на икономиките на Русия, Германия и страните от Балтийския регион.

За всичко това обаче, ВНИМАНИЕ: Хърш се позовава на ЕДИН анонимен източник т.е. не е спазил основно правило в журналистиката дадена информация да бъде проверена по независим път.

Ако твърденията на Хърш са верни, това означава, че САЩ са извършили военен акт срещу своя съюзник Германия и срещу предполагаемия си противник, с който обаче Америка формално не е във война – тоест срещу Русия.

Може ли един американски президент законно да провежда военни операции срещу друга държава, независимо дали е противник или съюзник, при липса на ясна военна необходимост?

Според конституцията на САЩ само Конгресът има право да обявява война. Според договорите, подписани от Съединените щати, трябва да има морални и правни основания за обявяване на война, тоест явна военна заплаха от въоръжените сили на друга държава. Резолюцията за военните правомощия от 1973 г. изисква президентът да уведомява Конгреса за всички бойни разполагания. Взривяването на „Северен поток“ беше насилствен акт, за който, ако е извършен от американци, Конгресът на САЩ не беше уведомен предварително, нямаше отбранителен характер и целта му не беше да спаси живота на хора, които са били нападнати от чужда армия. Освен това този акт беше насочен срещу съюзник на Америка. Дали тогава това може да е военно престъпление?

Евентуалното участие на ЦРУ в операцията, разбира се, не би било случайно. Резолюцията относно военните правомощия изисква само Конгресът да бъде информиран и упълномощен да използва военна сила. Предавайки мисията на ЦРУ, ако Байдън някога го признае, президентът може с право да твърди, че това е просто шпионска операция.

Културата на ЦРУ на беззаконие, неморалност, бруталност и пренебрежение към конституцията – и желанието на всеки американски президент след Хари Труман да го прикрие – осигури на всеки държавен глава на САЩ от края на Втората световна война тайна лична армия, която е свикнала да убиват и да сее хаос.

Но ако историята на Хърш е вярна, Байдън ще бъде първият американски президент, използвал ЦРУ и американския флот, за да атакува съюзник и да бъде хванат. Не е ли странно, че германските власти мълчат за това нападение? А накъде гледат водещите американски медии? Мисля, че Хърш постави германските и американските медии в много неудобно положение. 

Пресата е очите и ушите на обществеността. Но ако медиите са сплашени или ако се подчинят на волята на властите, кой може да разобличи правителство, което е решило да води тайни войни? Къде гледат членовете на Конгреса? Защо обществото мълчи?

Всъщност Байдън се нуждае от конфликта, за да може да укрепи собствената си слаба позиция в президентството. Явно обществото ще подкрепи този ход, защото управляващият елит, медиите и военнопромишленият комплекс, който купува и формира общественото мнение, нямат морален компас, не разбират историята, не искат да следват изискванията на конституцията и нямат никакви угризения относно връзката с унищожаването на невинни хора.

Автор на анализа е Андрю П. Наполитано, бивш професор по право и съдия от Върховния съд на Ню Джърси, публикувал е девет книги за американската конституция.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече